Vertelde gisteren dat je bij de camperplaats van Soest niet kunt reserveren. Volgens lezer P te A klopt dat helemaal, met uitzondering van de Allerheiligenkermis. De reden hiervoor is dat de toegangsweg dan is afgesloten. Bedankt voor de tip P te A, kan ook niet alles weten. Heb het even voor je opgezocht: dit jaar vindt de kermis plaats van van 6 tot 11 november en dat kan goed kloppen: elk jaar vanaf de eerste woensdag na Allerheiligen en dan 5 volle dagen. Jaarmarkt, traditionele kermis en dat allemaal in de binnenstad van Soest dus midden in het historische centrum met zijn idyllische straten, steegjes en pleinen. Beetje ouderwets, inderdaad: er is op donderdag zelfs nog een paardenmarkt waar zo'n 100 handelaren paarden, vee, machines en andere “agrarische zooi” verkopen. Moraal van dit verhaal: kom je in de week na Allerheiligen in Soest en wil je op de camperplaats overnachten, moet je reserveren!
Was wel een verhaal vol kommer en kwel gisteren, vonden een aantal lezers. Soms heb je van die dagen. Kan natuurlijk een boel informatie gaan wegfilteren, maar daar hebben jij en ik helemaal niks aan. Beschouw het als mijn uitlaatklep. Alhoewel: “altijd als iemand het over een uitlaatklep heeft, is waakzaamheid geboden”. Woorden van Thomas Verbogt, een tijdje geleden in zijn dagelijkse column in de Gelderlander. G te W miste in al ons leed alleen “montezuma’s revenge” nog. Gelukkig in jaren geen last van gehad in de camper, de dunne-stront-pilletjes nog nooit nodig gehad. Onlangs wel vervangen door “verse” exemplaren: “te gebruiken voor” lag al ver in het verleden. Nu nog een paar verhalen met als thema “opa achtervolgd door klittenband” en we hebben het nieuws weer eens teruggesnoeid tot een regel uit een nog te schrijven Annie M.G. Schmidt-versje. Oeps: mijn rugnummer is nu 14 geloof ik.
zondag 7 april: @ bentelo
Wat de toekomst brengen moge..., wij wisten het gisteravond echt niet. Was een warme, zeg maar zwoele, avond in Dorsten. Fietsen in en op de camper, deur wagenwijd open en gezien de temperaturen: een koude salade van pasta, tonijn, witlof, mandarijn, rucola, olijven in een sausje van wat-ik-maar-in-de-koelkast-kan-vinden. Altijd lekker. Biertje erbij en vooral het Nederlandse statiegeld scheiden van het Duitse Leergut. We leven dan wel in één Europa maar op het gebied van gasflessen, statiegeld en brandstofprijzen is het absoluut geen eenheidsworst. Sigaretten- en shagprijzen moet ook zo'n dingetje zijn, maar W en ik schijnen tegenwoordig een paar duizend Euro op jaarbasis uit te sparen door niks meer met tabak te doen. Las onlangs dat een pakje shag tegenwoordig 24 € kost en voor die prijs heb je er nog niet eens vloeitjes bij. En dan te bedenken dat ik begon met stoppen toen een pakje Zware Van Nelle ƒ 5,00 kostte en er nog serieuzer over nadacht toen de prijs € 5,00 werd.
Tijd om het over de werkelijkheid te hebben! W opperde gisteravond na twee afleveringen van de nieuwe Maxserie Zussen “misschien Scherpenzeel?” Wordt een beetje moeilijk want we hebben er twee van in Nederland. Ze bedoelde de bijbelgordelvariant. Het wordt dan bij camperplaatsen wat moeilijk om op zondag aan te komen, veel van die plekken hebben een bordje hangen dat je geacht wordt de zondagsrust te heiligen: “aankomst op zondag niet mogelijk”. Wil je vertrekken op de dag des heren dan kan dat vaak alleen maar op beperkte tijden. Staat niets op de website, dus we zouden met gerust gemoed kunnen vertrekken naar de streek van Nederland waar een groot gedeelte van de bevolking christelijk is. Daarbinnen heb je dan weer verschillende stromingen, Scherpenzeel kent in haar gemeente vooral “bevindelijk gereformeerden”. Nee, vrees niet: ga het er verder niet over hebben. Op mijn vraag “waar ken ik dit plekje van?” sprak W: “komt ervan als je kijkt naar Endless on Wheels”. Voor de niet-ingewijden: Peter en Myran (achternaam onbekend) vormen een echtpaar dat al twee jaar in de camper woont en wekelijks een filmpje op Youtube vlogt, website https://endlessonwheels.com/. Sinds kort organiseren ze ook camperreizen. De kennismakingsbijeenkomst van de laatste (en ik meen ook de volgende) reis vond/vindt plaats in Scherpenzeel. Vanmorgen toen we in alle vroegte wakker werden (het was een uur of negen) had hoofd routebeheer andere ideeën. Nee het betrof geen gatechange of een extra tussenlanding, het ging om een totaal nieuwe bestemmingsplek: de Bentelose Esch. Motivatie: ze hebben er een douche en dat wordt de hoogste tijd. Scherpenzeel, Bentelo? Het is me om het even en Google Maps heeft er ook geen moeite mee.
Dorsten – Bentelo, valt er veel over de reis te vertellen? Eigenlijk niet. We reden voornamelijk over de B70 en het was rustig. Grote nadeel van zo'n Bundesstrasse is dat je er 100 mag en op cruciale momenten maar 70. Juist op dat soort plekken vindt de Duitse overheid dat ze een fotograaf moeten inhuren. Helaas kun je foto's die ze je sturen niet weigeren. Betrapte me een paar keer op te hard rijden, één keer stond er zijn automatische fotograaf bij. We zien wel.
Het was rustig bij John van de Bentelose Esch. Toen we aankwamen stond er één unit op het punt van vertrek en toen we terugkwamen van onze fietstocht had zo'n afzetunit zich in onze buurt geïnstalleerd. Niks mis met de menselijke bewoners, alleen het keffertje accepteert geen vreemdelingen.
“Fabriek een fietstocht met voornamelijk weggetjes die ik nog niet ken”, was de opdracht bij de aankomstkoffie. En warempel: een paar klikjes in Komoot.nl en we kregen een tocht voorgeschoteld langs bekende landhuizen maar via ongebaande wegen en paden. Een paar keer vonden we de keuze van Miep van Komoot te onstuimig en hebben haar dwingende “Je hebt de route verlaten! Kijk op de kaart!” maar voor lief genomen om een paar hectometer verder te horen te krijgen “Je bent terug op de route! Navigatie wordt hervat!” Verrassend nieuw was “Westerflier”, landgoed en herenhuis sinds eeuwen. Het huidige (vrij eenvoudige) herenhuis stamt uit 1729. Het werd in 1854 aangekocht door Rutger Jan Schimmelpenninck van Nijenhuis en tot op dit moment in het bezit van die familie. Het landgoed is ruim 300 ha groot en bestaat uit bos, weiland en bouwland. Het landgoed wordt als één geheel beheerd met het landgoed Nijenhuis dat ook in het bezit is van de familie Schimmelpenninck.
V: 207.446; A: 207.523. Rijtemperatuur 18 – 19 graden. Zou de zomer voorbij zijn? Enkele vaste lezers gaven aan zonsop-/ondergang te missen. Op hun verzoek bijgaand plaatje. Hebben we die omissie ook weer weggepoetst. Voor de verandering weer eens een mooie dag! En morgen? Het schijnt dat we een dagje rust inlassen, maar je weet maar nooit!