noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 26 juli 2023

stempelen in twente (het laatste vervolg)

Eerst even de post. D te W vroeg of we nog zichtbare overblijfselen hadden gezien van de protestactie in Mariënheem die eerder deze maand gehouden werd. Weet niks van een demonstratie of zoiets, beste D te W, maar toch maar even opgezocht. Gaat om een LawaaiProtestActie tegen de N35 die dwars door het dorp loopt. Boos en teleurgesteld reageerden de inwoners van Mariënheem op de plannen van (nu demissionair) minister Harbers om zeventien infrastructuurprojecten op de lange baan te schuiven. Op het lijstje van Harbers stond namelijk ook de aanpak van de N35 van Zwolle naar Wierden. Onderweg scheert de weg langs Heino en gaat hij onder Nijverdal door, maar gaat wel dwars door Mariënheem. Dat leidt in het Overijsselse dorp tot drukte en overlast. Inderdaad een levensgevaarlijke situatie hebben we gisteren aan den lijve mogen ondervinden. Wij moesten de N35 over. Voor voetgangers is er een tunnel, fietsers mogen het zelf uitzoeken: zelfs geen verkeerslichten, alleen halverwege de weg een wachteiland. Schijnt volop in de pers geweest te zijn: RTV Oost, NOS journaal, Radio1 journaal, Hart van Nederland, SBS 6, Jeugdjournaal, Goedemorgen Nederland van WNL, Stentor, Volkskrant, Telegraaf en Sallands Weekblad. Niks van meegekregen. De bevolking wil een rondweg, kosten 200 miljoen. Op te hoesten door de provincie en door de staat, elk 100 miljoen. De provincie wil wel over de brug komen, maar ja: de staat heeft een heel grote ijskast. Foto website nos.

Mariënheem, ja we waren er eens eerder (juni 2021, op de fiets vanuit de Brandkoele in Lettele). W wilde toen graag naar de beeldentuin en later vond kleinkind nummer 1 dat er wel een goed geslaagde afbeelding van opa in die beeldentuin stond (eigen foto 20/06/2021).







woensdag 26 juli: @ overdinkel

Ons laatste stempeltje moeten we halen in een uithoek van Nederland, Camperplaats Skop'n Boer in Overdinkel. Oaverdeenkel is een gat weggestopt achter Enschede, vlak aan de grens met Duitsland. We gaan er hernieuwd kennismaken met opnieuw een riviertje: de Dinkel. Officieel is het geen Twente meer, Twente is namelijk het land tussen de Regge en de Dinkel en Overdinkel ligt juist Over de Dinkel (werd overigens door de camperplaatseigenaar faliekant tegengesproken: hij woonde zijn hele leven al op deze plaats en dat was en bleef Twente). We hebben in deze omgeving vaker gefietst, toen was Losser ons uitgangspunt en hebben onder meer het drielandenpunt bekeken (het punt waar Overijssel, graafschap Bentheim en prinsbisbom Münster elkaar raken). Het dorp Overdinkel was tot 1890 een heel rustige boerengemeenschap totdat aan de andere kant van de grens (in Gronau) textielfabrieken uit de grond werden gestampt. Goedkope arbeidskrachten werden gevonden in Friesland, Drente en de Kop van Overijssel, gebieden waar bittere armoe heerste en ze konden goedkoop en gemakkelijk in Overdinkel wonen. Na de Tweede Wereldoorlog zette de groei van Overdinkel nog even door, maar toen de textielfabrieken gingen sluiten begon de bevolking weer te krimpen. 

Zijn mijn handen bijna vastgegroeid aan het toetsenbord van mijn laptop, die van W nemen door het voortdurend vasthouden van de telefoon ook afwijkende vormen aan. Ze is van veel nieuwsfeiten op de hoogte die ze via flitsmeldingen voorbij ziet vliegen. Zo wist ze me te vertellen dat er afgelopen weekend (en wel in de nacht van vrijdag op zaterdag) voor de zesde keer in korte tijd vernielingen zijn aangericht in een Mariakapel in Overdinkel, ook de inhoud van het kluisje is meegenomen. Het leed is extra groot omdat normaliter de inhoud van het kleine kluisje iedere avond wordt veiliggesteld, alleen deze keer niet. De Mariakapel Tiekeveen-Geurmei is een bijzonder kapelletje dat tot stand kwam door de inzet van veel vrijwilligers. Een vijftal noabers heeft tegenwoordig om de maand onderhoudsplicht. Fijn dat ik dit belangrijke nieuws met jullie kan delen.

De ochtend in Haarle was er een die gekenmerkt werd door rust en door regen. In onze campertaal: de koekoek ging behoorlijk tekeer. Er trok een prettig en pittig front voorbij en wat kun je op zo'n moment beter doen dan uitslapen en daarna koffiedrinken en lezen, kortom bezig blijven tot de bui is overgetrokken. Na het ontbijt een snelle zwaai naar Gertjan en Liesbeth, ze zullen ons ongetwijfeld weerzien. Vervolgens even bijvullen bij onze huissuper (wederom in Nijverdal, we weten er inmiddels de weg) en daarna naar Overdinkel. De bedoeling was snelwegvermijdend, maar die route zou dwars door een paar grote steden gaan, dus op ons besluit teruggekomen en fluitend over de A35 en A1 gereden.




Had eerder deze week al een route uitgestippeld langs de Dinkel. Kon een GPX-bestand downloaden van een LAGA-fietsroute en dat als uitgangspunt nemen. Wat LAGA nu weer moest voorstellen, vroeg W zich af. Ik trouwens ook. Na enig speurwerk kwam ik er achter dat LAGA moet staan voor Landesgartenschau. In Nordrhein-Westfalen wordt die om de drie jaar gehouden en zo'n twintig jaar geleden was Gronau aan de beurt die buurgemeente Losser bij de plannen betrok. De Dinkel vormde het verbindend element tussen die twee plaatsen en voilà: het Lagapad. Beetje knutselen en hier en daar een lusje erbij of eraf en je hebt een WIBEpad. Zit ook een beetje smokkelwerk in verstopt. Overdinkel kent van oudsher een veelbewogen smokkelgeschiedenis. Big business voor de middenstand: je hebt een smokkelwandelroute, een smokkelfietsroute, een smokkeltour in de elektrokar en verschillende smokkelproducten.

Aanmelden op Skop'n Boer gaat eenvoudig via een aanmeldzuil, is namelijk precies dezelfde als bij de Bentelose Esch. Ook hier de stroom op de meter. Installeren en fietsen is het devies, want later op de middag kan het gaan koekoeken. Kan zijn dat we dan in Duitsland zitten, geht es dan kuckucken? Eerst naar het drielandenpunt, want daar schijnt aan geknutseld te zijn. Niet aan het punt zelf, maar wel aan de bereikbaarheid van de grenssteen. Daar kun je nu heel goed bijkomen. Picknickbank erbij; mooi gedaan Losser.



Na een stukje Duitsland – Nederland – Duitsland weer terug in Nederland en even een blik geworpen op het Mariakapelletje Tiekeveen-Geurmei, waarover ik het eerder had. Had deze plek inderdaad als waypoint in onze route opgenomen. “Of Maria ervoor kon zorgen dat vader tot inkeer komt en weer terugkeert in de schoot van de familie” was één van de wensen die in het grote boek waren opgeschreven. De sporen van de kraak waren nog goed te zien.


Gronau, mooie stad. Snel erdoor heen, we zijn intussen meer mensen van “buiten de bebouwde kom”. Lunchen op een lieflijk plekje langs de Dinkel, die overigens heel vaak onze metgezel was.


Heb wel eens van gasopslag in de grond gehoord, maar wist niet dat net aan de andere kant van de grens bij Gronau – Epe, heel veel van dat spul ligt opgeslagen. Waarom juist hier? Eenvoudig omdat er vanwege zoutuitgraving ondergrondse holtes (cavernes) zijn ontstaan. Om het overschot aan gas dat in de zomer wordt aangeleverd op te slaan voor gebruik in de winterperiode zijn deze holtes goed geschikt. Beetje technisch verhaal hoe het precies in zijn werk gaat, iets met “op een hogere druk brengen met compressoren voor het kan worden opgeslagen”. Een half uur lang hebben we alleen maar velden met pijpen in en uit de grond gezien.

En nee: de koekoek ging niet af, auch der Kuckuck nicht (we waren immers weer op Duits grondgebied). De regen kwam wel ineens met bakken uit de hemel. Gelukkig vonden we een schuilplek in vorm van een abri (bus komt alleen na Anruf). Half uurtje duurde het feest en toen konden we verder. Om te bewijzen dat ik mijn verhalen niet uit de hoge hoed tover hier het bewijs. Het eerste grote witte gat is onze lunchpauze, het tweede de schuilperiode voor de regenbui. De kleinere gaten staan voor "we stonden stil en keken ergens naar". Wat meisje Komoot allemaal niet voor ons bijhoudt.

Mooi droog pad langs de Dinkel terug. In 2021 heeft men besloten de Dinkel haar oude meanderende loop weer terug te geven, het jaar daarop is het hele gebied op de schop gegaan en er ligt nu een prachtige meanderende Dinkel met ernaast een fantastisch breed fietspad. Het fietspad volgt de Dinkel van Losser naar Duitsland (of andersom) en je komt onderweg leuke rustplaatsjes en uitkijkjes tegen. Later nog even de vogelkijkhut Oelemars meegenomen. Op een paar honderd meter van de vogelkijkhut ligt een vlonder waar je zicht hebt op een oeverzwaluwenwand. Gisteren zijn er onder meer een ijsvogel en een visdief waargenomen, de score van W vandaag nulkommaniks.

Half vijf terug op het nest. Laatste stempeltje gescoord en ons cadeautje gekregen. We maken er een zoekplaatje van. Op vijf uur lag dit allemaal op onze tafel. Mag jij raden wat we gekregen hebben.


V: 197.771; A: 197.825. Rijtemperatuur 19 – 20 graden. Halfbewolkt. Later op de dag wisselend bewolkt en een flinke (plaatselijke) regenbui. Zon op/onder: 05:42/21:32 (gegevens Overdinkel). Een fantastische dag. En morgen? Morgen is er weer een dag. We gaan naar de Kötteldiek, want vrijdag hebben we een feestvarken. Er wordt iemand 70. Later!