noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 15 juli 2023

nadenken over de zin van het leven – 1

Kwam vrijdagmiddag van mijn museumdagje thuis en trof schoondochter aan met twee kleinkinderen, altijd leuk. “En wat doe je dan in je eentje in de camper?” was haar vraag. Tja, rijden en daarnaast vooral fietsen, ook wanneer W er niet bij is. Ga niet op mijn camperterrasje zitten om even gezellig met de buren te kletsen. Als ze me wat vragen, krijgen ze antwoord. Een babbel met de camperplaatseigenaar ga ik ook niet uit de weg. Maar gezellig een vuurtje stoken en een borrel drinken met de buurman is niet zo mijn ding, ook niet het ding van W. Las ergens dat inmiddels zo'n 65 % van de campereigenaren hier zo over denkt. Wordt dus in het najaar nog spannend wanneer we aan een groepsreis naar Marokko beginnen. Maar terug naar de vraag: “Wat doe je in je eentje in de camper?” Mijn standaard antwoord is dan (een beetje alles ontwijkend): “nadenken over de zin van het leven”.

Broer/zwager met vrouw en kwispelstaartje zijn net terug uit Noorwegen, het land van de spiegels in het water. Ze vonden dat het weer tijd werd voor een gezamenlijke activiteit. Even agenda's trekken en dan komt 21 augustus uit de hoge hoed. Plek van samenkomst: ergens in Soest of zo. Zal ongetwijfeld een leuk weekend worden, want we hebben de afgelopen periode in Friesland gezien dat Nederland heel mooi is, al is het soms een bijzonder landje. Wat vind je bijvoorbeeld van het citaat van Kees Fens in de Volkskrant van zo'n half jaar geleden: “[We wonen] in een land waar Heiland tegenwoordig rijmt op Meiland”. Hakt er wel in! Kregen onlangs een foto van broer/zwager toegestuurd waardoor het verschil in campergrootte duidelijk moest worden. Thema: zij zijn groot en ik is klein.

vrijdag 14 juli: @ lettele

Even inladen bij de Aldi. Hoef daarvoor niet meer naar Groenlo, want er is een nieuwe Aldi in Lichtenvoorde met een heel groot parkeerterrein waar Puzzel altijd wel een plekje kan vinden. Beetje nat en droog scoren, je kent het verhaal inmiddels wel. Daarna behoorlijk oponthoud: in Zieuwent knalde er een scooter tegen een personenauto. Voldoende ramptoeristen aanwezig, dus geconstateerd hebbende dat niemand met het slachtoffer aan het sjouwen ging en een ieder het juist vond om de ambulance en de politie af te wachten, er voldoende vrijwilligers waren om het verkeer om te leiden en te gretige belangstellenden op een afstandje te houden, kenteken achtergelaten (mocht de politie nog een extra getuigenverklaring willen hebben) en doorgereden. Zat er met mijn neus bovenop, maar constateerde dat het me eigenlijk niet zo raakte. Iemand die het ongeluk ook zag en 112 belde kwam niet uit zijn woorden en gaf de telefoon over, hevig geëmotioneerd. Ben ik dan een koude kikker? Kijk, dat soort vragen komen dan aan de orde bij het “nadenken over de zin van het leven”. Even voor de volledigheid: was halverwege Ruurlo toen er een politieauto met volle sirene richting Zieuwent ging. Denk dat het na de melding bij 112 een klein half uur geduurd heeft voor de hermandad aanwezig was. Over de ambulance kan ik niks vertellen. Zijn er afspraken over opkomsttijden van hulpdiensten? Nee! Er wordt alleen gesproken over streeftijden: gestreefd wordt naar een maximale aanrijtijd van twaalf minuten en een maximale uitruktijd van 3 minuten. Samenvattend: met een kwartiertje moeten politie en ambulance aanwezig zijn. De praktijk in dit geval? Denk dat een half uur reëler is. Geloof dat ik nog maar even verder ga met het nadenken over de zin van het leven.


Kon dus pas laat weg, werd dus een cp in de buurt en wel cp de Brandkoele in Lettele, vroeger vaak geweest, laatste tijd niet meer. Om goed zes uur ingeparkeerd, neusje naar de wei (moet volgende keer anders, nu geen probleem want geen buren), navelstreng eraan, dus laat de vonkjes maar overvliegen. Inmiddels behoorlijk aan de prijs: € 17,50 met stroom, € 14,00 zonder, douchen 1 euro. Dacht dat ik twee jaar geleden voor € 12,50 inclusief stroom hier een nachtje doorgebracht heb. Blijkt inderdaad het geval te zijn (9 mei 2021). Voor deze prijs heb je in Salland andere cp's met veel meer luxe. De charme van deze cp is dat hij “niet aangeharkt” is. Je hoeft nog net niet met een schepje en een rolletje papier de bosjes in, maar veel scheelt het niet. Elmy, de eigenaresse, kon zich wel vinden in de woorden “niet aangeharkt”. Inderdaad: SVH (Standaard Vakantie Hap – met dank aan Margo M), bami – vandaag met een eitje en de Tour (laatste 20 kilometers teruggekeken), het Journaal, de Avondetappe en tussendoor een aflevering van Rail Away.

En voor je het weet is er weer een dag voorbij. V: 197.185; A: 197.236. Rijtemperatuur: 24 – 23 graad. Halfbewolkt. Zon op/onder: 05:30/21:50 (gegevens Lettele). Morgen naar het noorden.



zaterdag 15 juli: @ oude pekela

Kwam vandaag bij Kampeermeneer.nl de volgende tekst tegen: “Natuurlijk kun je ook off grid kamperen met een zonnepaneel en steeds meer campers en caravans kamperen met een zonnepaneel. Voor een beetje gemiddeld elektriciteitsgebruik op de camping van zo’n 300 – 450 KWh per dag (2 telefoons, laptop opladen, lampjes, waterpomp en evt. koffiezetten) heb je snel een 100 – 150 Watt zonnepaneel nodig en een accu met een capaciteit van zo’n 80 – 100Ah.” Klinkklare nonsens. 300 – 450 kWh per dag! Op een camping of camperplaats betaal je voor 1 kWh tussen de 50 cent en 1 Euro, tel uit je winst. Heb thuis in de maand februari van dit jaar in 28 dagen 130,7 kWh verbruikt en in januari 210,6. In een hele maand Kampeermeneer! Kampeermeneer is een beetje de weg kwijt. Soort nieuws als: “Alles smaakt lekkerder met rook, ook je schoonmoeder.” Kun je dus niks mee.

Vanmorgen vertrokken naar Blijham, of als je lieve wilt: Oude Pekela. Camperplaats Turfstee van André en Betty. Een paar keer per jaar een vaste prik. Inchecken ging vlot vandaag: had maar drie kwartier nodig om de laatste kwaaltjes te aanhoren. Zal je alle varianten van uitgezaaide blaaskanker, prostaatkanker en mislukte gebroken-enkeloperaties besparen. Samenvattend: het is nog steeds een goedkope cp. € 12,50 betaal je voor een plekje inclusief stroom, douche komt op 1 € (vraag André niet waarom de douches in het sanitaire blok zijn afgesloten maar die in de hut wel werkt: kost je maar zo een half uur en je bent meteen op de hoogte van zijn gas- en elektraverbruik).

Denk je dat je na al die jaren de omgeving wel gezien hebt: niets is minder waar. Zij van Komoot en ik wisten weer een leuke route te produceren. Heb je wel eens van Oudeschans gehoord? Kan er inmiddels minstens één compleet blog mee vullen. Wees gerust: ga het absoluut niet doen. Het dorp is eind zestiende eeuw ontstaan als een schans of vestingdorp. Je komt ook namen tegen als Bellingwolderschans en Bellingwolderzijl. De vesting had een paar honderd jaar later geen functie meer, werd verwaarloosd en Willem I vond in 1814 dat het maar moest worden ontmanteld. Wat overgebleven is is nu een beschermd dorpsgezicht.

Je hebt toch altijd al een deel van je vakantie in Bellingwolde door willen brengen? Eén van die vele plaatsen waar maar geen eind aan komt. Heeft te maken met turfafgravingen: één vaart, één lange straat met aan weerszijden huisjes. Bellingwolde is maar liefst 4 kilometer lang. We waren vorig jaar in de buurt in Valthermond, dat is maar liefst 10 kilometer lang. Beide dorpen zijn een duidelijk voorbeeld van lintbebouwing. Naast lintdorp kom je ook de termen wegdorp, straatdorp, dijkdorp of streekdorp tegen. In alle gevallen gaat het om een uitgestrekt dorp dat zich heeft ontwikkeld langs een kanaal, dijk, weg, oeverwal of kreekrug. Hierdoor ontstaat langgerekte, aaneengesloten bebouwing die ook wel lintbebouwing of lineaire bebouwing wordt genoemd. Inderdaad: Wikipedia.

Bellingwolde heeft een leuk kerkje, de Magnuskerk. Dateert uit de veertiende eeuw, maar een paar keer opnieuw opgebouwd. Tijdens de Beeldenstorm (1593) ging de kerk over in protestantse handen. Opvallend is de vrijstaande toren. Vond het wel een leuk dingetje.

Een ander “leuk dingetje” staat net buiten Bellingwolde in een weiland. Neem van mij aan dat het er nog niet stond tijdens de Beeldenstorm: een Russische Mig. Om het leed een beetje te verzachten heeft eigenaar Kaj Hensen er een Oekraïense vlag op geplakt met daarnaast de tekst “Make love not war”. Zit geen echt verhaal aan vast, gekocht in een vlaag van verstandsverbijstering. 


Moest en zou het Stoomgemaal de Klieve zien. Was niet veel meer van over. Een bord gaf wat informatie, maar werd er niet echt wild van.

Nog een molentje en na een kleine 50 fietskilometers was ik weer thuis. Thuis is waar je tablet automatisch verbinding maakt met internet. Jammer, deze keer niet: sinds dit voorjaar een nieuwe laptop en die kent het wifiwachtwoord van de Turfstee nog niet. De koekoek ging een paar keer af tijdens de fietstocht. Voor je denkt aan vogels die eieren uit nesten kieperen om hun eigen nageslacht daar groot te laten worden: deze koekoek gaat af wanneer Buienalarm vindt dat er gewaarschuwd moet worden. Meestal is dat loos alarm, maar deze keer was het na drie keer niks één keer raak. Was gelukkig thuis en de wifi deed zijn werk.

En voor je het weet is er weer een dag voorbij. V: 197.236; A: 197.369. Rijtemperatuur: 24 – 25 graad. Wisselend bewolkt. Zon op/onder: 05:23/21:51 (gegevens Oude Pekela). Morgen hetzelfde adres. En ik ben er inmiddels achter: de zin van het leven is het leven!