noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 17 juli 2023

nadenken over de zin van het leven – 2

Was in het vorig verslag vergeten een mooie vlag te laten zien. Vlag was fier aan het wapperen bij de Weddermarke, een mooie molen in Wedde. Alleen: op het moment dat ik de foto nam ging de wind liggen: weg mooie vlag. Dus in dit blog even een foto geplaatst van de molen (zelf gemaakt) en van de vlag van het Waterschap van de Hunze en de Aa's (afbeelding van internet). Op onderstaand kaartje zie je welk deel van Groningen en Drenthe het waterschap bestrijkt. Het waterschap is genoemd naar de vijf belangrijkste rivieren binnen het gebied: de Hunze, de Drentsche Aa, de Mussel Aa, de Ruiten Ae en de Westerwoldse Aa. Misschien ken je Wedde, ik was er gisteren, van de Geselberg, een voormalig galgenveld, waar in de zestiende eeuw zo'n 20 vrouwen werden berecht. Een groot aantal werd levend verbrand.



zondag 16 juli: @ oude pekela 

Heb je een leuke fietsroute uitgestippeld, kijk je naar buiten: zie je weer de takken uit de bomen waaien. Zuidwest 5 en nog best frisjes in de ochtend. Tot een uur of twaalf werd het niet warmer dan zo'n 18 graden. Later op de dag oplopend naar 21, maar de wind gaf er een koude zwiep aan. In de korte broek even naar het dorp geweest: de eieren waren op en morgen wil ik wel eens wat anders dan bami. Geslaagd: wordt een schnitzel met gebakken aardappels met spekjes en doperwten, morgen dan: vandaag serveren we een karbonade bij de bami. Weet het: het menu van dinsdag is identiek aan dat van maandag. Kwam nog even in de verleiding om bij het plaatselijke cafetaria een patatje naar binnen te werken, maar om voor een bakje friet een prijs te betalen waar je elders een mud aardappelen voor kunt krijgen, vind ik van de zotte. Nee, geen fietstocht: was gewoon koud op het Chinese wonder om één uur vanmiddag. Was al zo half en half van plan om de geplande route maar te bewaren “voor later een keertje”, nu wist ik het wel zeker. Ga niet blauwbekken. Is dus een een uitgebreide tourmiddag geworden. Herinneringen ophalen aan Annecy en de Alpen. De rustdag voor de wielrenners op maandag viel voor mij dus op zondag. Beetje achterstallige administratie wegwerken en digitaal met W kijken naar een huurwoning. Nummer 11 van 29 en nog acht uur om te reageren. Weten we dat we voorlopig niet aan de beurt zijn. 's Avonds vier afleveringen van de broertjes van Rossum in de voormalige DDR weggekauwd: was goed binnen te houden.

maandag 17 juli: @ bentelo

Weer zo'n dag waarop ernstig moeilijke keuzes gemaakt moeten worden: wat ga ik doen? Kan nog een dagje blijven, want heb nog een uitgestippelde fietsroute. Alleen: windkracht 5 is niet aanlokkelijk. Valt eigenlijk ook het mooiste plekje van Nederland af, Noordpolderzijl. Wind zal daar absoluut niet minder zijn. Ik hoor het W al zeggen: “Doe John maar de groeten” en inderdaad is de keuze gevallen op de Bentelose Esch. Installeren, route uitgestippeld, goed naar het weerbericht gekeken en anroet. Een mooi begin: hoog maïs, mooie fietspaden. En toen ging de koekoek af! Bleek de wind iets gedraaid te zijn en het buienfront dat aanvankelijk nog over Emmen en Coevorden zou vliegen vond dat een wind uit het westen wat aangenamer was dan uit het zuidwesten en dus kwam de volle lading over me heen onder een schuilboom net iets ten noorden van Delden. Regenjas hield het bovenlichaam wel droog, de trui daaronder hield datzelfde prettig gebouwde lichaamsdeel wel warm maar het water moest ergens heen en vond dat (korte) broek en onderbroek goed vocht konden absorberen. Klein half uurtje duurde het feest en toen via de snelste weg terug naar de camper: schoot me plotseling te binnen dat het bovenluik (boven het bed) uitnodigend open stond. Hoe dichter ik bij Bentelo kwam hoe minder het geregend had. De waterschade in de camper viel reuze mee: slechts een paar druppels op het bed en net als bij Moriaantje – zo zwart als roet – die eens ging wandelen zonder hoed, kwam de zon weer schijnen op het bolletje van de camper. Kan ook nog het verhaal van Hansepanse Kevertje opdissen, maar dat wordt te veel van het goede. Net als een uitvoerige bespreking van te veel of teveel.
Laat ik het kort houden. Onthoud het volgende ezelsbruggetje: als je in plaats van “te veel” ook “te weinig” op dezelfde plaats in de zin kunt gebruiken, bijvoorbeeld “We hebben te veel/te weinig gegeten”, komt er een spatie na “te”. Droge kleren en later ook sokken aangedaan: kreeg koude pootjes. Maar even terug in de tijd, je hebt de fietstocht nog tegoed.

Voor ik moest schuilen kwam ik Heksje Hazel tegen. Niet in het eggie, maar wel haar Sprookjespad. Het sprookje begint als volgt:
Er was eens een klein en slordig heksje, Hazel genaamd. Op haar bezempje vloog ze het hele Hagmolenbos door. Ze zoefde tussen de bomen, sjeesde door de struiken en suisde langs het water van de beek. Tot op een dag haar kleine bezempje er plots mee ophield!” Wil je het hele verhaal horen, dan moet je het Sprookjespad in Bentelo volgen of even kijken op https://sprookjespad.nl/. Denk je dat je de omgeving van Bentelo en Delden goed kent, kom je weer wat nieuws tegen.


Nog meer nieuwe dingen? Nou ja, het station van Delden eens goed bekeken en tot de ontdekking komen dat er bij Huize Twickel een grote steen staat. Foto in deze alinea heb ik zelf gemaakt. De historische foto hieronder is afkomstig van de interessante website 
https://www.nieuwsuitdelden.nl/. Het gaat in beide gevallen om de gedenksteen die in september 1959 door Delden aan de 80-jarige barones van Twickel gegeven werd. Op de steen staat “Versta uw historie, bewaar uw glorie, Delden ontwikkel, laat Twickel Twickel”.


V: 197.236; A: 197.510. Rijtemperatuur: 18 – 20 graden. Halfbewolkt. Later op de dag een paar behoorlijke regenbuien met een enkele klap onweer. Zon op/onder: 05:32/21:46 (gegevens Bentelo). Mooie dag? Och best wel, ondanks de regen. Opvallend tijdens de rit: de weinige bordjes N34 Hunebed Highway die nog overgebleven zijn heeft Rijkswaterstaat nu hoog bovenop bestaande ANWB-borden geplaatst. De provincie hoopt op die manier van de roverij af te komen. Uit de Hoogeveense Courant van 7 juni 2023:
Er hangen 40 borden langs de weg, 20 aan elke kant. Er zijn wel 120 tot 130 borden gestolen, dus elk bord is wel drie keer vervangen. Maar nu moet je wel grote capriolen uithalen wil je zo’n bord ontvreemden”. Bijgaande foto is ook uit die krant. En morgen? Morgen is er weer een dag. Misschien blijft het wel droog en waait het niet te hard: kan ik een keertje fatsoenlijk fietsen.