noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 28 juli 2023

stempelen in twente (de buit is binnen)

De puzzel van het vorige blog was niet moeilijk: een waterpas voorzien van flessenopener. Het resultaat van 5 overnachtingen in het Twentse land, een soort beloning dus. Mooiste plek? Ongetwijfeld de Bosweide, je kijkt inderdaad uit over een weide (als je aan de goede kant staat) en je bevindt je midden in het bos. Goede voorzieningen en vergeet de prijs niet: echt all-in voor € 15,00. Bij Skop'n Boer in Overdinkel betaalden we € 17,00 voor twee personen en daar komt dan nog de elektriciteit bij (50 cent per kwh) en het douchen (zeg maar 1 € per persoon). Niks mis met Skop'n Boer overigens, denk dat ze hier onze neuzen nog wel eens zien. Het initiatief van “stempelen in Twente” is in ieder geval erg leuk. Op deze manier zijn we op plekken gekomen waar we normaal niet aan gedacht zouden hebben. Op de vraag aan GertJan van de Bosweide waarom ze zo goedkoop waren antwoordde hij dat hij en zijn vrouw hiervoor bewust hadden gekozen. Hun motto: “Je kunt beter tien dubbeltjes verdienen dan twee kwartjes”. Geen speld tussen te krijgen.

Lezer M te P vroeg zich af onder welke steen ik de laatste jaren geleefd heb. Aanleiding van de vraag was mijn stukje in het vorige blog over aardgasopslag in Duitsland. Hij ging ervan uit dat een ieder op de hoogte is van de keukenzoutwinning in Epe bij Gronau. Jaarlijks wordt ongeveer twee miljoen ton zout in water opgelost, omhoog gepompt en in pijpleidingen naar fabrieken van Solvay (vestigingen in Nederland en België) gepompt. De lege zoutkoepels dienen voor opslag van niet alleen aardgas maar ook aardolie. Ook een deel van de Nederlandse aargasreserve wordt hier bewaard. De opmerking over de steen waaronder ik geleefd zou hebben kwam vanwege het feit dat ik niet wist dat er zich in april 2014 een ernstige lekkage van aardolie uit een ondergrondse olieopslagplaats heeft voorgedaan. Op 200 à 300 meter diepte raakte een oliepijpleiding lek. Circa 53.000 liter aardolie belandde vanuit de op duizend meter diepte liggende koepel aan het aardoppervlak en veroorzaakte zware milieuverontreiniging. In 2017 was de bodemsanering voltooid. De schade liep in de tientallen miljoenen euro's. Nee, wist ik niet. Is me ontgaan, wel vaker last van. Volgens W is dat "slietage van't benul". Dank voor de info.

donderdag 27 juli: @ home – kötteldiek

Van de valpartij zondag weinig zichtbare schade opgelopen: beschadigde knie en wat bonte plekken (lijkt altijd erger door de bloedverdunners). Heb wel moeilijkheden met met acties waarbij mijn linkerarm betrokken is (fiets van en op de fietsendrager tillen, een grote bocht met de bus nemen, gaskraan in de gaskast open en dicht draaien, dat soort dingen). Kom Kees, het is maar tijdelijk, het zal wel weer overgaan (Heerlijk duurt het langst, Leen Jongewaard als ik me niet vergis).

Of het niet teveel geregend heeft? Valt eigenlijk best wel mee. Beetje rekening houden met de buien, maar vooral ook niet teveel op buienalarm kijken. De koekoek van die app heeft teveel zijn snavel open. Vanmorgen was het weer zo'n heerlijk begin waarbij Rob de Nijs aan het zingen was “zachtjes tikt de regen op mijn camperdak, ritme van gezelligheid”. Uitslapen, koffie zetten, broodjes afbakken, appje beter spellen doen (W had er eentje fout vandaag: “Het werkwoord 'appreciëren' schrijf je met twee p's. Er staat een trema op de e na de i, om te voorkomen dat de lettercombinatie ie als één klank wordt uitgesproken. In het voltooid deelwoord (geapprecieerd) is geen trema nodig, omdat 'iee' niet kan worden opgevat als één klank”. En toen, ergens tussen tien en half elf, was het voldoende droog om de laatste dingen te doen: fietsen in- en opladen, het infuus oprollen en inpakken, de stoelen omdraaien. Anrout voor de laatste kilometers van dit kleine-weekje-weg.

V: 197.825; A: 197.883. Rijtemperatuur 15 graden. Regenachtig. Zon op/onder: 05:47/21:32 (gegevens Lichtenvoorde). Het waren weer een paar fantastische dagen. Nu eerst maar eens die verjaardag vieren en daarna kijken we verder. Volgens W gaat de komende dagen de koekoek nog teveel af en vindt ze dat we pas kunnen vertrekken als je met goed fatsoen weer een “tinto de verano” kunt drinken. Voor de mensen die het Italiaans niet goed beheersen: de vertaling luidt “rood van de zomer”. Het is koude rode wijn met sprite of 7-up, een verrassend lekker drankje als het warm is. Tinto de verano? Ik vind warme chocolademelk ook lekker, smaken verschillen.