noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 23 maart 2022

luxemburg - 1

Het was mooi op camperplaats Papillon in Maastricht. Drie nachten met veel genoegen gestaan. We hebben alles nog, enkele anderen waren minder gelukkig. Tijdens onze eerste nacht zijn er in totaal 8 fietsen gestolen. Wat helpt camerabewaking dan nog? Nu in het voorseizoen ruimte genoeg, dus ook geen grote “druk” op de sanitaire voorzieningen. Kan me voorstellen dat het in het hoogseizoen “ophouden” wordt. Ja, er zijn mensen die sanitair op een camperplaats overbodig vinden, want “we hebben toch alles aan boord?” Ze mogen dat rustig vinden, ieder zijn meug. Ze moeten alleen niet klagen! Er wordt namelijk heel wat gejammerd in ons camperwereldje, je moet maar eens de reviews op Campercontact of de discussies op Camperforum lezen. Zelf vinden we het wel prettig om “buiten de deur” te stinken. Kan het nog sterker vertellen: vind zelfs een verblijf op een camping soms prettiger dan op een camperplaats. Beetje meer luxe meestal. Er zijn ook genoeg camperaars die er een sport van maken om zoveel mogelijk gratis te staan. Mogen ze ook van mij, behalve één groep: de groep die geen sanitair aan boord heeft. Vond daar laatst een toepasselijke naam voor: de vrije-uitloop-schijters, de mensen die met een wc-rol de bosjes in gaan; moet je niet doen in onze drukke landen, bewaar dat soort activiteiten tot plekken waar de bossen eeuwig zingen. Poepen in het vrije veld is bijna net zo erg als de inhoud van je toiletcassette in de natuur dumpen of de kraan van je vuilwatertank opendraaien wanneer je wegrijdt. Maar voor de rest doe gewoon je ding: sta gratis als je dat wilt en mag, ga op een camperplaats staan of kruip op een camping. Dat mag je met een busje van 5 meter of met een slagschip dat twee keer zo lang is. Maar ga niet klagen wanneer je ergens staat en je moet betalen voor faciliteiten die je niet gebruikt, zoek dan een ander plekje, een plek waar dat niet hoeft. En laat vooral mensen die het anders doen dan jij in hun waarde.

woensdag 23 maart 2022: @ wasserbillig

Weer een beetje tetrissen in de garage. Met een beetje passen en meten kan alles er weer in. Zelfs het wastonnetje waarin onze onderbroeken vandaag mogen shaken: kast raakt leeg en waszak vol. Tijd voor actie. Afmelden via AanUitNet, gaat perfect. Kosten 3 x 17€ en 9 kWh stroom voor € 4,50. Wordt afgeschreven via creditcard. Geen probleem: vandaag komt het presentiegeld binnen, AOW en pensioen. Ja ik weet het: er moeten ook nog mensen zijn die de BV-Europa draaiende houden. Wij doen ons uiterste best, maar alleen maar aan de uitgave-kant. Gas moest er komen, had een leuk gasboertje gevonden in de buurt van Heerlen, zo’n beetje op de route maar niet helemaal. Beetje moeilijk te vinden want verstopt achter een groot verhuurbedrijf. Blijkt bij het vullen dat de bus helemaal niet leeg is, nog voor de helft vol. Weet niet waarom de kachel maandagmorgen in storing sprong. Valt het verbruik dus toch nog mee en alle voorgaande verhalen over gasverslindend bezig zijn gaan door de papierversnipperaar. Dacht dat we daarna boodschappen deden bij de Lidl in Heerlen, bleek Kerkrade te zijn. Zag het verschil niet. Daarna snelwegvermijdend verder, moet je dus dwars door Aachen heen dat voor een deel (tenminste het deel dat wij moesten hebben) op de kop lag. Ging allemaal goed, heb opnieuw vertrouwen gekregen in de drie-eenheid: W, busje en mezelf. Vanuit Aken was het eigenlijk tout droit naar het zuiden. Mooie weg door de Hoge Venen (Hautes Fagnes of Hohes Venn, what’s in a name?). Even een discussie of dit nu de Eiffel is of de Ardennen. 

Geen foto’s gemaakt, maar is het niet zo dat de mooiste dingen die zijn waar je geen foto van maakt, maar gewoon geniet? 



Ik opperde nog even dat ik dit soort landschap veel in Schotland heb gezien op mijn wandelingen met zoonlief maar dat het weer daar anders was. Deed W de gedenkwaardige uitspraak dat je in Schotland absoluut niet het slechte weer hoeft op te zoeken, want dat vindt jou wel. Wat een geweldige grensovergang België – Luxemburg, ik bedoel dan het verschil tussen die twee landen. We vonden beiden dat Luxemburg een “aangeharkt land” is en dat in de zomer waarschijnlijk zelfs de grassprietjes dezelfde kant worden gekamd. Nog even tanken (€ 1,78 per liter) en Puzzel barstte weer bijna uit haar voegen van alle proviand, diesel en ongeduld. Het water ontbreekt nog, te koud om de tank af te toppen.

Daar waar de Moezel en de Sûre samenkomen ligt Wasserbillig. Je mag die laatste rivier ook de Sauer noemen, dan begrijpen de Duitsers tenminste over welk watertje je het hebt. We hebben al een paar keer aan dit riviertje overnacht, kan me plaatsen als Ettelbruck, Diekirch en Echternach herinneren. Maar dat was geloof ik in een tijd dat mobiele telefoons nog het formaat van een staafmixer hadden. Als je van lange-afstandswandelingen houdt moet Wasserbillig je bekend voorkomen: het ligt namelijk aan de E2 (die loopt van Schotland naar Nice) en de E3 (van Portugal naar de Zwarte Zee). Ik moet je eerlijk bekennen dat ik Wasserbillig eigenlijk alleen maar kende van het feit dat daar een immens tankstation ligt op de A1 van Trier naar Luxemburg-stad. W had camping Schützwiese uitgezocht op de route om langzaam maar zeker naar het zuiden te komen. Tot aan zondag blijft het in Luxemburg min of meer mooi weer: overdag een graad of 17 – 18, ‘s nachts een paar graden boven het vriespunt. Daarna stort Wasserbillig weertechnisch gezien in elkaar, maar tegen die tijd kunnen we zingen dat het aan de Mediterané zo blauw, zo blauw is. Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Buienradars hand (of zoiets). Naar Pietje hoeven we niet meer te luisteren, Paulusma werd niet ouder dan 65 en het is voor hem dus geen “oant moarn” meer. W had haar oog laten vallen op deze camping vanwege de volgende review op Campercontact:prima camping. schoon sanitair, goede douches en voldoende toiletten. dorp op loopafstand met supermarkten en bakker. uitvalsbasis om te fietsen langs Moezel en Sauer en eventueel de Saar. Trier op 15 km. goed te doen.” En fijn: ze hebben een afwasplek! Misschien wordt het wel iets meer dan een tussenlanding.



Een enerverende reisdag. En morgen? Morgen is er weer een dag, de portemonnee moet even uitrusten en blijven we thuis, nou ja "thuis"? Een beetje fietsen moet kunnen.

V: 172.104
A: 172,335

Rijtemp.: 14 tot 20 graden (afhankelijk van tijdstip en hoogte)

zon op: 06.32
onder:18.51
daglengte: 12:
19 uur

     het weer: strakblauw



Wifi-index: 41 %
(Orange LU with you)

Camping Schützwiese, Wasserbillig; code Campercontact 51.330

kosten nog onbekend