noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 27 maart 2022

lac d’orient

Twee keer per jaar moeten we volgens Loesje de haan bijstellen. We moeten dan overstappen van winter- op zomertijd of andersom. Onze “normale” tijd is de wintertijd. In 1977 besloot men om in de zomer een uurtje later (of eerder, dat kan mijn brein altijd moeilijk verwerken) te gaan leven. In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ‘s morgens langer donker en blijft het ‘s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Overigens heeft men niet om humane redenen gekozen voor de invoering van de zomertijd. Er was in de jaren 70 sprake van een oliecrisis en de gedachte achter zomertijd was dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichtingen. Dit energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden. In de winter van 2018 is er een Europees onderzoek geweest naar het verzetten van de klok. Er bleek een ruime meerderheid voor het afschaffen ervan te zijn. Mogelijk gaat de Europese Commissie het verzetten van de klok in de toekomst verbieden. Dit leverde fikse discussie op in veel Europese landen. Moet het dan zomertijd of wintertijd worden? Weeronline introduceerde in 2019 nog een derde optie: de vierseizoenentijd. Eenmalig de klok een half uur vooruit zetten en dus precies tussen winter- en zomertijd in gaan zitten. Interessant artikel op https://www.weeronline.nl/nieuws/klok-een-half-uur-verzetten. Volgens de jongens en meisjes van weeronline pik je dan van beide “tijden” de voordelen mee. Voorlopig moeten we het nog even doen met de zomer- en wintertijd. Betekent dat W en ik twee keer per jaar een beetje van slag zijn, maar ook daar komen we wel overheen.

zondag 27 maart 2022: @ géraldot (bij troyes)

Een erg rustige nacht (vind ik). W gebruikte termen als ugly, nasty and miserable. Ik gebruik de term wel vaker: kwestie van perceptie. Een latertje dat opstaan, komt ook door de zomertijd. Tegen half elf op de fiets, het rondje rond het meer moest nog gedaan worden. Geen wolkje aan de lucht, de wind was uit en nog genoeg vonken in de accu’s: fietsen zoals het hoort! In het begin nog een beetje frisjes, zelfs handschoenen aangehad. Later gingen die dingen uit en verdwenen er steeds meer kledingstukken in de fietstassen. De foto op de brug is in het begin van de tocht gemaakt, dus nog heel “decent” gekleed. Halverwege een terrasje met lelijke plastic stoelen, maar koffie uit een echt kopje en erg lekker. Normaal op zondag deden we de koffie om deze tijd bij mijn moeder, aber das war damals.





Bammetje en om half twee een korte route naar de volgende camping. We hoeven niet zo ver als de kraanvogels: in het najaar gaan er een aantal naar de Extramadura, hemelsbreed zo'n 1.650 kilometer. Eerste camping nog niet open (verkeerde weergave in Campercontact), dus plan B in werking: camping Les Rives du Lac. Neus van Puzzel stond de verkeerde kant op, dus de telefoon van W gaf een onmogelijke route aan. Flapte ik er uit: “dat heb je met vrouwelijke telefoons”. Na een tijdje gestopt en de “mannelijke” telefoon geprogrammeerd. Ging ineens wonderbaarlijk goed. Kreeg alleen een stortvloed van woorden over me heen, iets van misogynie en zo. Moest het later opzoeken: misogynie of vrouwenhaat is een ziekelijke afkeer van vrouwen. Ben van alles maar zeker geen misogyn. Als je naar bijgaand kaartje kijkt ligt het eindpunt van onze dagrit bij het campersymbooltje. Paar kilometers extra gereden dus.



De 2-sterren camping
Les Rives du Lac ligt op een steenworp afstand van het strand van Géraudot (en die plaats moet je in de buurt van Troyes zoeken). De camping is het hele jaar door geopend. We zitten nu in de Aube in de regio “Grand Est”. Het meer, lac d’Orient, ligt op een paar minuten lopen van de camping. W had deze regio uitgezocht omdat er schitterende fietstochten te maken zijn. Dat gaat ongetwijfeld gebeuren, alleen vandaag niet meer: we hebben vanmorgen al 35 kilometer gepedaleerd. Alles aan de opladers, stoelen naar buiten en er een rustige zondagmiddag van maken (21 graden, maar het bijna te warm om in de zon te zitten).

Er liggen hier drie stuwmeren op een rijtje waarvan het lac d’Orient met 2.500 ha wateroppervlakte het grootste is, gevolgd door het lac du Temple (1800 ha) en het lac Amance (500 ha). De stuwmeren worden voor een deel omgeven door een uitgestrekt bos. Het gebied heeft de naam Forêt d’Orient meegekregen. De eerste twee meren worden gevoed door de rivier de Aube en de laatste door de Barse. Het is maar dat je het weet.

Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag. We blijven in ieder geval één extra nachtje hier zodat we de omgeving kunnen verkennen. Misschien worden het er meer.


V: 172.578
A: 172.662

Rijtemp.: 19 tot 20 graden (we vertrokken pas om 13:30 uur)

zon op: 07:32
onder:
20:05
daglengte: 12:
33 uur

het weer: nog steeds strakblauw, de wind is gaan liggen






Wifi-index: 90 %
(Orange F)

Les Rives du Lac, Géraudot, code 24.966

ACSI-tarief € 16,50 per nacht all-in