noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 31 mei 2021

achterhoek: waar sommige fietsenmakers niets berekenen voor leenfietsen

Een wat “rommelig” dagje, stond eigenlijk helemaal in het teken van het tweede coronaprikje. Voor mij dan, W is later deze week aan de beurt. Krijg je van die bemoedigende whatsappjes van de kinderen: “geef opa dan maar een spuitje”. Van dat werk dus. “Het is prikken wat de pot schaft” volgens Hugo de Jonge. Voor mij is dat Pfizer.


maandag 31 mei: @ eibergen

Vanmorgen wakker gefloten door de vogels, ze waren er vroeg bij vanmorgen. Voor de statistieken (alle waarden voor Eibergen op 31 mei; bron Meteocast):

Zonsopgang 05:20
Astronomische middag: 13:32
Zonsondergang: 21:44
Duur van de dag: 16:24
Duur van de nacht: 07:36

Nog wel weer even omgedraaid: half zes is wel een beetje te veel van het goede. Gelukkig was vriend groene specht om half acht ook nog van de partij en scheurde golvend over het kampeerveld. Intussen probeerden enkele duiven lid te worden van de club zangvogels. Ben bang dat dat niet zal lukken. Je bent zo druk met kijken en luisteren dat je bijna geen tijd hebt om koffie te zetten. De foto van de specht is van IVN.nl geleend.


Op de fiets naar Lichtenvoorde. Samen met Komoot weer een mooie route uitgestippeld. Weer nieuwe paden ontdekt en op oude, bekende paden nieuwe dingen zoals een paar houten sculpturen langs het trampad van Groenlo naar Lichtenvoorde. Het trampad is een fietspad op het tracé van de lijn Groenlo – Lievelde, bekend als de Groenlosche Tram, eerste rit 19 mei 1883. In het begin werd er gereden op stoom, de laatste jaren plofte er een motortram (sluiting van de lijn in 1922). Tussendoor reed er ook nog een paardentram. Volgens de dienstregeling van 1909 deed de tram er 15 minuten over om van Groenlo in Lievelde te komen. Met de e-bike gaat het tegenwoordig sneller. W wil dat we binnenkort wat meer gaan wandelen. Wandelen: een auto legt in een uur dezelfde afstand af als waar jij vijf dagen over doet! Maar je snapt het al: binnenkort ongetwijfeld wat meer wandelverhalen op deze site. Kon niks vinden over deze houtsnijwerken aan het trampad. Lijken op het eerste gezicht een paar bewerkte dode bomen.



Een heel eind verder aan de Hamalandroute staat het beeld van Tante Rikie. Tante Rikie hoeft geen nadere uitleg neem ik aan. Het beeld markeert het “driedorpenpunt”, de plek waar Vragender, Lievelde en Lichtenvoorde elkaar raken. Gemaakt van inlands eiken in 2018 door Hans Nijmeyer uit Ambt Delden. De reden voor het plaatsen van het beeld is om een eind te maken aan de strijd of de Zwarte Cross nu gehouden wordt op het grondgebied van Vragender, Lievelde of Lichtenvoorde. De foto die W genomen heeft is een beetje aan de donkere kant (teveel zon); dus hieronder een plaatje uit het plaatselijke blad, de Elna (2018).


Na de lunch en een douchebeurt in ons eigen huis en een prik in de sporthal, kon de tocht weer voortgezet worden. Het natuurgebied Koolmansdijk is een heel jong natuurgebied, voor 2001 was het nog gewoon boerenland. Overigens: de plaatselijke bevolking heeft het meestal over het Kalverbrook en niet over Koolmansdijk. Dat boerenland was vanwege de hoge waterstand altijd een wanhoop voor de boeren. Dankzij ruilverkaveling kregen de grondeigenaren beter land en de nattere delen kwamen in handen van Staatsbosbeheer. In 2001 is de zwaar bemeste bodem afgegraven en kwam de 100 jaar oude zaadbodem weer boven. Later werd er nog meer afgeplagd en is het gebied inmiddels zo’n 70 hectare groot. Op dit moment bloeien er verschillende soorten wilde orchideeën. De namen zijn vaak nog exotischer dan de bloemen.


42 kilometer stond er op de teller toen we terug bij ons busje waren. W mocht nog even een heen-en-weertje Neede doen en twee keer 8 kilometer meer bijschrijven op haar fietskilometerlijstje: leenfiets inleveren, Chinese wonder (voorzien van een nieuwe binnenband) weer meenemen. Kosten: € 24,00 en nee, voor de leenfiets rekenen we niks, lenen is wat anders dan huren. Prettig geregeld toch bij ons in de Achterhoek? Ik mocht intussen een beetje shoppen bij de plaatselijke Jumbo: broer/zwager R, schoonzus S en Kwispelstaartje kwamen op een bbq-visite. Gezellig en lekker. Weer een mooie dag en daar zal de zon en de temperatuur (22 graden max) ongetwijfeld aan bijgedragen hebben. Geen verkeerde dag om gepensioneerd te zijn. Foto links van vanmorgen half negen, foto onder van vanmiddag half vijf.