noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 17 mei 2021

delft: nou tabee dan

maandag 17 mei: @ home

Wisselvallig, dat was het de afgelopen 5 dagen die we vooral buiten de camping hebben doorgebracht. Och, we zijn toch al geen mensen om de hele dag in een luie stoel voor de camper te zitten. Drie dagen gefietst, twee dagen een toertje met de auto en kennisgemaakt met het Brabantse land en een paar Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Zelfs nog een paar uur zonnekloppen en daar een lichtelijk verbrand vel aan overgehouden. Beetje tijd voor de familie in het Delfgauwse, ook dat. Een afwisselend programma kun je wel zeggen.



Veel water gezien, niet alleen wat er uit de lucht kwam vallen maar vooral wat er al was. Heel veel water. De volgende keer maar eens een studie maken van de stijging van de zeespiegel. Bijgaand kaartje laat zien hoe het op dit ogenblik zit: de blauwe delen zitten onder het huidige zeeniveau, de groene en gele delen zitten (nu nog) daarboven. Bron: Actueel Hoogtebestand Nederland.

De vraag is of we dit deel van Nederland nog kunnen redden. Las een verhaal in Vrij Nederland met de volgende strekking: “Reductie van de CO2-uitstoot en dijkverhogingen zijn maar het halve verhaal. De andere waarheid is dat ze ook tezamen op termijn mogelijk ontoereikend zijn om de laaggelegen delen van ons land te behouden.” Conclusie: teruggeven aan het water? In 1580 zag het er overigens ook al anders uit. Voldoende om over na te denken en voldoende stof om weer een paar stukjes te schrijven, maar dat moet nog even wachten tot we weer in Delft zijn.

V: 157.911; A: 158.089
Rijtempertatuur tussen 12 en 15 graden.