noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 1 juni 2021

achterhoek: daar waar weer deutsche wohnmobile binnendruppelen

Onregelmatige fotokijker G te L stuurde mij een appje naar aanleiding van de foto van het kampeerveld op de camping die ik gisteren publiceerde. Tekst: “Och. Eenzaam en alleen”, gevolgd door een huilende smiley. Was een momentopname. In de loop van de dag was onze buurman vertrokken en hadden we het veld even voor ons alleen. Tegen zessen kwamen er twee van die witte dozen met witte kentekens. Weet niet was het vakantieverkeerbeleid van Duitsland is op dit moment. Mogen zij er wel uit en wij er niet in van Mutti Merkel? Toen we vanmiddag van onze fietstocht terugkwamen was het veld weer leeg en hadden het rijk voor ons alleen. Zo hoort het ook!

dinsdag 1 juni: @ eibergen

Een beetje veel van Komoot en een klein beetje van mezelf. Het resultaat was een tocht van ruim 50 kilometer door het gebied ten noordwesten van Eibergen. Toen we aan de Koeweidendijk het Bernadettebos tegenkwamen (tegenwoordig een behandelsetting voor kinderen van 4 tot 16 jaar, met een licht verstandelijke beperking en complexe gedragsproblemen voortkomend uit  hechtingsproblematiek, ADHD, autisme of trauma) kwamen de herinneringen boven, "it was like a trip down memory lane". Toen W en ik elkaar leerden kennen werkten we op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. In 1972 noemde je dat gewoon een imbecielenschool en een groot deel van de schoolpopulatie werd gevormd door kinderen met het Syndroom van Down. Een stuk of zestien ervan werden elke dag van het Bernadettebos uit Neede met een volkswagenbusje naar Lichtenvoorde gebracht om daar onze school te bezoeken. Neede had ook een schooltje voor imbecielen maar die school was openbaar en katholieke leerlingen (of ze nu verstandelijk beperkt waren of niet) stuurde je toentertijd niet naar een openbare school. Ze pasten alle zestien in één klein Volkswagenbusje: met een beetje proppen konden er zelfs vier in de kattenbak. Veiligheidsgordels? Tot 1972 waren er geen snelheidslimieten, geen verkeershelmen, geen autogordels en mocht je zelfs rijden met een borrel op (de anti-alcoholwet dateert van 1974). Eén van de eerste verkeersmaatregelen die in de jaren 70 werd geïntroduceerd was de autogordel. Het gebruikmaken van autogordels voor passagiers op de achterbank van personenauto's werd pas verplicht gesteld in 1992.

Het wemelde van de stichtingen die het een en ander regelden voor de minderbedeelde mens: Bernadettebos viel onder het beheer van de Bernadettestichting, het schoolvervoer werd geregeld door de Monicastichting, wonen kon je in één van de huizen van de Paulusstichting en via de Stichting Don Bosco kon je op de sociale werkplaats werken. Niet alles werd erg netjes geregeld. In 1974 werd door Prinses Beatrix het complex Groot Deunk geopend, een vakantie-, vormings- en recreatieproject op commerciële grondslag voor gehandicapten en niet-gehandicapten, inclusief een drietal gezinsvervangende tehuizen. Dit complex van de Paulusstichting werd heimelijk gefinancierd met banktegoeden van cliënten van de stichting. Toen dit eenmaal aan de grote klok werd gehangen werd de stichting ontbonden. En dat alles schoot me te binnen op die paar kilometers op de Koeweidendijk in Neede. Wordt vervolgd, want de inhoudelijke kant van het zmlk-onderwijs, de methode die we Praatboeken noemden (zie afbeelding) en Frater Apollonius (beter bekend als Arie van Tongeren) moeten ook nog een beurt hebben.

In de buurt van Diepenheim deden we een deel van de zes-kastelen-fietsroute. In 2017 hebben we ze alle zes gezien al vond ik het toen ook al meer landhuis dan kasteel, zie eventueel https://berrynales.blogspot.com/2017/06/hof-van-twente-1.html. Vandaag beperkten we ons tot Nijenhuis, Warmelo en Huize Diepenheim. Mooie gebouwen, maar de parken zijn nog mooier.





Nog zo’n plekje waar we al eens eerder geweest zijn: het voormalige zwembad van Neede, nu kikkerpoel; het was in dezelfde periode https://berrynales.blogspot.com/2017/06/de-schaduw-in.html. Bijna thuis wisten we ook weer waarom de Bergweg in Neede de Bergweg heet: een leuke klim en dan is de afdaling natuurlijk ook erg prettig.






Mooie dag, strakblauw, temperatuur oplopend tot 25 graden.