noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 13 mei 2021

delft en zo - 2

Kreeg een mededeling van vaste lezeres W te L met de opmerking dat ze op school wel verschillende talen geleerd had maar dat Middelnederlands daar nu net niet bij zat. Of ik even een korte samenvatting wilde geven van het smakelijke stukje over de prettige dingen die men met Balthasar Gerards uitgespookt heeft. Uw verzoek, vaste lezeres W te L, is mijn bevel:

Eerst werd zijn rechterhand met een gloeiende tang afgeknepen (daar was “het moorddadige feit mee gepleegd”). Vervolgens werd op verschillende plaatsen op zijn lichaam het vlees afgeknepen (ook met gloeiende tangen) tot op het bot. Daarna werd hij levend gevierendeeld, te beginnen van onderen en op het eind werd zijn buik opengesneden, werd zijn hart uit de borstkas gehaald en dat werd hem in het gezicht gesmeten. Tenslotte werd zijn hoofd afgehakt en zijn vier uiteen getrokken lichaamsdelen werden op de Haagpoort, Oostpoort, Ketelpoort en de Waterslootsepoort tentoongesteld. Het hoofd werd op een staak geplaatst en op de Schoolpoort bij het logement van de prins geplaatst.

donderdag 13 mei: @ delft – een goed belegd broodje halfom

Ja, we zitten onder de rook van Rotterdam en ja, een broodje halfom is van oorsprong Amsterdams. Hoera, we hebben weer een verhaal.

Bij het voorbereiden van wat fietstochten vanuit de camping kwam ik de route “broodje halfom” tegen met de volgende verklarende tekst: In Rotterdam hoef je niemand uit te leggen wat een broodje halfom is: belegd met lever en pekelvlees is het een begrip. Of het nog ergens te koop is weten we niet, maar we weten wel waar je heel lekker brood kunt krijgen voor jouw zelfgemaakte broodje halfom. Je fietst ook langs de molen waar het meel voor deze broden wordt gemalen! De titel van deze fietsroute is trouwens tweeledig: je fietst namelijk ook nog eens half om de Rotterdamse havens en een aantal echt Rotterdamse bezienswaardigheden.

De makers van de route zijn een beetje creatief met de feiten omgesprongen. Zo is een broodje halfom van oorsprong een joods-Amsterdamse broodje, een wit vloerkadetje belegd met pekelvlees (vier plakjes), runderlever (twee plakken), witte peper en zout. Er wordt geen boter gebruikt. De vleeswaren komen van de koe en zijn volgens Joodse tradities geslacht. Een keuken, restaurant of broodjeszaak dat onder toezicht staat van het Rabbinaat mag een broodje halfom verkopen en zich een Joodse zaak noemen. Je zult dan altijd de toevoeging ORT aantreffen achter de naam van de zaak. (ORT staat voor ‘Onder Rabbinaal Toezicht’).



De oorspronkelijke fietstocht was een beetje mager, vandaar dat we het broodje halfom belegd hebben met flink wat aanvullende kilometers, waardoor we uiteindelijk net geen 60.000 meter  hebben weggetrapt.

De route volgde de oever van Delftse Schie tot aan het schitterende plaatsje Overschie om daarna de Schiedamse Schie te volgen; nummer 2 op bijgaande kaart. Naast deze twee Schieën kennen we nog de Delfshavense Schie (nummer 3) en de Rotterdamse Schie (nummer 4). Het bestaan van vier Schieën is het gevolg van de middeleeuwse rivaliteit tussen de steden Delft, Rotterdam en Schiedam omtrent tolrechten. Ik heb er vroeger al eens een verhaal aan besteed. Van Schiedam ging het naar Delfshaven om geruime tijd de Maas te volgen, op een bepaald moment kom je dan vanzelf het bordje Rotterdam tegen. Pauze in park de Heuvel (geloof dat dat de naam is) onder toeziend oog van Wilhelmina. Kon het niet nalaten een foto te maken van twee Willemientjes.


De Kralingse Plas was het volgende mikpunt. Verkeersregelaars hielden de drukte in de gaten, viel nogal mee met de hoeveelheid mensen dat op de been was. Wel leuk: nergens kom je zoveel verschillende huidskleuren tegen als in Kralingen. Er werd al stevig gebarbecued aan de rand van de Kralingse Plas.
Deze plas is ontstaan door de winning van veengrond ten behoeve van turf. Oorspronkelijk waren er 15 veenplassen. 14 zijn er drooggelegd voor de creatie van de Prins Alexanderpolder (tussen 1865 en 1874). De Kralingse Plas (toen nog Noordplas genoemd – en als zodanig staat hij ook op bijgaande kaart – was te diep en dus te duur om drooggelegd te worden. Wel is na de Tweede Wereldoorlog een klein deel gedempt met puin uit het gebombardeerde centrum van Rotterdam. Zo zijn de eilanden in de plas tot stand gekomen. We hebben een driekwart rondje plas gedaan. Eigenlijk ging ons tochtje door het Kralingse Bos, een groengordel die rond de plas aangelegd is.

Via Rotterdam Airport trapten we door de Ackerdijkse Plassen en Bergboezem Zuidpolder naar Delfgauw waar de plaatselijke AH onze lunch mocht verzorgen. Terug via het Abtwoudse Bos en de Kandelaarbrug. Een verrassend tochtje.

Even bijkomen en laat in de middag vertrokken naar dochterlief (en aanhang) voor een gezellige maaltijd met zalm. Gezellig en lekker eten. Later liet kleinzoon Q weer eens zien wie er de beste is in het spelen van spelletjes. Tijdens het eten viel er veel regen, maar we zaten hoog en droog. Op weg naar de camping werd het droog. Kachel aan en in de avondstand. Weer een mooie dag.