noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 1 mei 2021

heusden, nou tabee dan!

zaterdag 1 mei: @ home

Een paar dagen Heusden (en omgeving): verfrissend en dat kwam niet alleen door de vloeibare zonneschijn! Even een foldertje (visit Brabant) citeren: “Met haar pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, vele ateliers en galerieën, unieke winkeltjes en toprestaurants is de sfeervolle vestingstad Heusden een geweldige bestemming voor liefhebbers van kunst, cultuur, historie en goed eten en drinken. Door een grondige restauratie ontving de stad de hoogste Europese restauratie-onderscheiding: de ‘Europa Nostra’. Kom ontdekken waarom bezoekers van over de hele wereld zich hier mengen met lokale bezoekers die de stad aan doen tijdens één van de vele wandel- of fietsroutes in de groene omgeving.” Geschreven in de tijd dat tante Corona nog geen roet in het eten gooide, want zo gezellig zagen al die gesloten restaurants er niet uit.

Twee dagen is eigenlijk te weinig voor deze omgeving, dus we gaan het binnenkort dunnetjes overdoen. Wat ik onder meer gemist heb zijn de opgravingen van het kasteel Heusden. Kasteel Heusden stamt vermoedelijk uit de 12e eeuw. Op de kaart van Joan Blaeu uit 1649 is het bouwwerk nog duidelijk te zien. Je moet je bij deze kaart wel even bedenken dat de werkelijkheid 180 graden gedraaid is: het noorden ligt aan de onderkant. 

Naast het kasteel ontstond een nederzetting die door de komst van de vestingwerken gouden tijden kende: vanaf eind zestiende eeuw bood Heusden als garnizoensstad onderdak aan duizenden soldaten. Het kasteel bleef eeuwenlang intact tot in 1680 de bliksem insloeg in de donjon die op dat moment zo’n 16.000 pond explosieven bevatte. Het torentje kon er niet tegen en ook het kasteel werd vrijwel geheel verwoest, net als de huizen in de directe omgeving. In de vorige eeuw werd een poging ondernomen tot gedeeltelijke reconstructie, maar men nam het niet zo nauw met de oorspronkelijke vormen: het opgetrokken muurwerk had niks meer met het kasteel uit 1680 te maken.

Huiswaarts dus, weer van alles te doen. Een oud mensje wordt 94, een wat jonger meisje 9. Twee keer big party dus. Een beetje oppassen en wat vrijwilligerswerk en voor je het weet staat de camper weer een weekje stil. De dag van het naakt tuinieren (de eerste zaterdag van mei) sla ik dit jaar maar over: beetje frio en daarbij komt dat ik de vorige keer bleef haken achter een rozenstruik. Beetje vervelend wanneer je handen pijn doen, laat staan de rest van het lichaam. Nog even het motto van de komende week en dan zijn we helemaal klaar met drie verhaaltjes over Heusden.

V: 157.453; A: 157.591; Rijomstandigheden: droog, half bewolkt, temperatuur oplopend tot 12 graden