noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 13 mei 2021

delft en zo - 1

Als je iets leuks met caravan of camper wilt doen rondom feestdagen, moet je er vroeg bij zijn, reserveren dus. Al weken lang stond de periode met Hemelvaart doorgehaald in onze agenda. Op naar het Delftse land waar dochterlief met haar gezin net een nieuwe woning heeft gekocht, Pijnacker om precies te zijn. Zullen we het even niet over belachelijke prijzen hebben? Gelukkig kon ze haar oude stulpje zeer gunstig verkopen en is de hypotheekrente historisch laag. Het nadeel van reserveren is dat je het vrijheid-blijheididee van een camper een beetje kwijt bent en dat je weken van tevoren nog geen betrouwbare weersverwachting hebt. Of zoals Finkers het zegt: “soms heb je Friezen en soms heb je dooien”.

woensdag 12 mei: @ delft

Wisselend weer verwacht de komende dagen, dus voor de zekerheid de auto ook maar mee. W met Google Maps als leidraad en ik met Flitsmeister. Heb de laatste tijd een paar keer zo’n leuke kleine boete gekregen voor snelheidsovertredingen rond de 5 kilometer per uur. Nou is Flitsmeister ook niet zaligmakend: je wordt dan wel gewaarschuwd voor vaste flitspalen, mobile handhavers en trajectcontroles, maar de app is niet opgewassen tegen de nieuwe onopvallende radarwagens van de politie. Maar: alle kleine beetjes helpen.

Einddoel voor vandaag en uitgangspunt voor het lange Hemelvaartsweekend vormde onze “huiscamping” ergens tussen Delft en Rotterdam. Hoef ik niks meer over te vertellen, behalve dan dat het mudjevol was. Onderweg ook heel veel recreatieverkeer, zelfs af en toe met een wit kenteken. De kunstzinnige foto is afkomstig van de website van de camping.

Na installatie een verkennend fietstochtje. Vandaag eentje uit een boekje, iets met een titel waarin historie, steden en ruimte voorkomt. De officiële tocht begint bij de Kandelaarbrug over de Delftse Schie in de buurt van de buurtschap Zweth. Dan een eindje over het Berkelsche Zwethpad aan de rand van de Ackerdijkse Plassen en vervolgens door de lintbebouwing van Oude Leede. Veel water, overal. Pijnacker zagen we aan de westkant. Voor de afwisseling een stukje groen van de Dobbeplas en toen de echte bebouwing in: we kwamen de plaatsnaambordjes Nootdorp, Rijswijk, Den Haag, Voorburg en tenslotte Delft tegen.

Ben al weken tussen de bedrijven door bezig in het boek “Ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog”. Delft heeft in die periode een belangrijke rol gespeeld en niet alleen omdat Willem van Oranje hier vermoord is door Balthasar Gerards op 10 juli 1584. Gelukkig niet op een lege maag: de geschiedenis verhaalt dat het net na de lunch gebeurd is. Tegenwoordig moeten we de Tachtigjarige Oorlog eigenlijk “de Opstand” noemen. Vroeger werd op protestantse scholen geleerd dat het ging om een patriottische vrijheidsstrijd tussen schijnheilige katholieken en onderdrukte calvinisten. De rk-versie was meer dat het geschil ging tussen de Nederlandse gewesten en de Spaanse Kroon: een aaneenrijging van toevalligheden met als resultaat de onafhankelijke Republiek.

Feit blijft dat Balthasar “onze” Willem van het leven heeft beroofd en dat hij daar behoorlijk voor heeft moeten boeten. Op de Grote Markt (tussen de Nieuwe Kerk en het gemeentehuis) werd Gerards gefolterd en terechtgesteld. De moordenaar van Willem van Oranje werd kort na de aanslag in de kraag gegrepen. Hij bekende onmiddellijk: het ging hem niet om de 25.000 kronen die Filips II op het hoofd van Willem had gezet. Hij handelde uit religieuze overtuiging. De jongens uit die tijd maakten van het doden een leuk spelletje. Lees het officiële verslag maar.

“…eerst zijn rechterhant, daer hy het voorsz. verradisch moordadighe feyt mede bedreven heeft, met een gloeyende toesluytende yzer geschroyet ende afghebrant te worden, ende dat daer naer met gloeyende tanghen tot ses reysen ende verscheyden plaetsen so aen aermen, beenen, en t’gheen daer sijn lichaem meest met vleesch becleedt is, het vleesch uutgebrant en afghenepen sal worden, ende dat hij daer nae levendich aen vier quartieren ghehouden sal worden, beghinnende van onderen ende ten laesten hem den buijck opgesneden ende zijn hart levendich uuijtgenomen ende in sijn ansichte geworpen ende daernae zijn hooft affgehouden zal worden ende dat zijn vier quartieren opten bolwercken van der Haechpoorte, Oostpoorte, Ketelpoorte ende Waterslootschepoorte deser stede uuijtgehangen ende zijn hooft opte Schooltoorn achter het logement des voornoemden heeren Prince op een staecke gestelt, sullen worden, verclarende alle syne goeden geconfisqueert ten proffijte van den Heer.”

Het schijnt dat Balthasar tijdens het martelen ook zijn piemeltje verloren heeft, maar in de officiële stukken kan ik daar niets over terugvinden.

Het laatste stukje van de voorgenomen route hebben we niet gefietst: donkere wolken pakten zich samen en net op tijd konden we de schuifdeur van ons Puzzeltje dichttrekken.

V: 157.733; A: 157.911

Rijtemperatuur: wisselend tussen 16 en 18 graden.