noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 30 mei 2021

achterhoek: daar waar tegemoetkomende fietsers nog ruimte voor je maken

Even de post: onregelmatige lezer W te H vroeg zich af waarom ik foto’s van bloemen plaats zonder toelichting. Inderdaad een omissie onregelmatige lezer W te H. Kan het nog goedgemaakt worden? Het handelt volgens mijn plantenapp met een zekerheid van 95 procent om de Trifolium incarnatum L, in gewoon Nederlands: de inkarnaatklaver. Het bijzondere van die plant is dat het van nature geen inheemse plant is (natuurlijke habitat: Middellandse Zeegebied), maar door het gebruik als veevoer tegenwoordig veelvuldig hier te vinden is. W wist me fijntjes te vertellen dat je dan over een neofyt praat. Zij kan het weten, want ze heeft jarenlang Nederlands aan buitenlanders gegeven.


zondag 30 mei: @ eibergen

Gisteravond sloten we op tijd tevreden de luiken, vanmorgen was W (bij hoge uitzondering) al eerder wakker dan schrijver dezes. Waarschijnlijk ging de haan niet om half zes af, maar pas tegen achten. Zo’n ochtend waarop je iedere seconde zin hebt in de dag. Tegen tienen werd de bloedvlag gehesen. Oorspronkelijk was de bloedvlag of aanvalsvlag een sein voor bepaalde tactische handelingen. Onze tactische handelingen bestonden uit een tochtje naar Groenlo, waar de enig overgebleven krasse ouder elke dag een dagje ouder aan het worden is. Mooie route heen (met Komoot), kopje koffie en een mokkataartje ter plekke en mooie route terug (opnieuw met Komoot). Ben nog steeds bezig met verhalen over de Tachtigjarige Oorlog en kwam vandaag die rode vlag met een met het zwaard bewapende arm tegen. Deze vlag werd vanaf het begin van de 17e eeuw tijdens de Tachtigjarige Oorlog op de Nederlandse schepen gebruikt.

Heb al eerder de naam van de app Komoot laten vallen. Heb inmiddels vier routes aangemaakt met deze tool. Handig: op de laptop plannen en uiteindelijk doorsturen naar de telefoon, waar Komoot je helpt bij het navigeren tijdens het volgen van de route. Gratis, maar of we het ook in een ander deel van Nederland gratis kunnen gebruiken is nog maar de vraag. Wordt vervolgd. Tot heden toe elke route nog nieuwe paden ontdekt.

Na de lunch etappe twee van vandaag, de leenfiets van W moest even aan het infuus. De middagtocht ging onder meer naar Rekken, dat plaatsje met de zilveren dahlia en de Pietermolen. Uiteindelijk vandaag 56 kilometer op de teller gezet. Het leven is mooi, vooral wanneer het zonnetje schijnt en het 22 graden wordt.