noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 9 mei 2021

de heks van lettele

Het stinkt hier naar boer, of wat eerbiediger: je ruikt hier de koeienmest. "Hier" is camperplaats “de Brandkoele” in Lettele op 8 kilometer fietsafstand van het centrum van Deventer. De camperplaats is op het erf van een jongveeopfokbedrijf aan een rustige zandweg, waar weinig verkeer langs komt, maar waar het af en toe wel filelopen en -fietsen is. Sitecode Campercontact: 91.783; € 12,50 per nacht all-in. Niks bijzonders, water, stortplaats, wc en als je echt smerig bent is er ook nog een douche te vinden waarvan je voor 1 € gebruik mag maken. Gewoon een goede camperplaats dus.

Waarom Lettele? Interessante vraag. Las ergens een verhaal over de heks van Lettele die in de late middeleeuwen in de bossen in de buurt leefde, een gevaarlijke en boosaardige heks. Zo boosaardig dat ze er plezier in had om goede, gelovige mensen uit te leveren aan de duivel. Ze was het hulpje van satan die haar krachten goed kon gebruiken om zoveel mogelijk zielen voor de hel te winnen. Op een dag moest de ziel van Pier de Rover veroverd worden. De heks veranderde in een zeer aantrekkelijk meisje. Pier viel voor haar charmes, maar zoals het vaak in sagen en sprookjes gaat: de heks werd verliefd op Pier. Het verhaal loopt niet goed af: Pier dood (maar niet aan de duivel overgeleverd), heks voor eeuwig op de vlucht. (Bron: website verslingerdaansalland.nl). Er is zelfs een fietstocht aan deze mythe gewijd.

zaterdag 8 mei: @ lettele

Eerst nog even in Groenlo vervroegd Moederdag vieren. De mijne is er nog. W hoort inmiddels tot de club van de moederloze kinderen, zo’n vereniging waarvan je eigenlijk geen lid van wilt zijn maar waar de meesten van ons ooit in terecht zijn gekomen of nog zullen komen. De meesten: het kan namelijk zijn dat een moeder haar kind overleeft. Lijkt me ook geen pretje, maar ik dwaal weer eens ernstig af. W op de fiets terug naar huis, ik heb weer een paar dagen “verlof”. 

Het was droog tijdens de tocht van Groenlo naar Lettele, maar daarmee is dan ook zo’n beetje alles gezegd. De vier wielen stonden amper stil of Pluvius moest zijn blaas langdurig legen. Gereserveerd, ben niet zo’n voorstander van reserveren maar op steeds meer plekken wordt het tegenwoordig verwacht. Er zijn zelfs campings waar je niet welkom bent als je je vooraf niet hebt aangemeld en bij andere (vooral camperplaatsen) is er gewoon geen plek meer. Hier op de Brandkoele viel het nog wel mee: de nacht van zaterdag op zondag waren 6 van de 12 plekken bezet, geheel conform het reserveringssysteem van de camperplaats.


Toen het later op de middag wat droger werd een verkennend rondje gedaan in de omgeving. Ruim een uur later verkleumd tot op het bot terug (rondje overigens afgebroken). Kachel aan en in de avondstand. 4G-verbinding niet al te best, maar het optreden van een neefje op TV-Gelderland (hij is hydrobioloog stond in de aftiteling) kon ik zonder al te veel
beeldbufferingen op mijn laptop volgen. Camperplaats heeft ook wifi, maar dat heb ik niet geprobeerd.

V: 157.634; A: 157.686