noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 14 september 2016

najaarstocht 2016 – 07: met de handschoenen aan naar burgos

 

13 en 14 september: @ burgos

De nacht van maandag op dinsdag: na een zwoele avond een erg warme nacht, alles open, zelfs de schuifdeur. Het wordt ander weer aan de kust! Na de laatste raadplegingen van El Tiempo en nog een aantal andere weerprofeten besloten om onze tocht Spanje – Portugal niet tegen de klok in te rijden maar de coördinaten van camping Fuentes Blancas in Burgos in te typen. We lopen zo wel het risico dat we begin oktober slecht weer treffen aan de Atlantische kust, maar dat wordt nu ook voorspeld.
Om er niet een te lange autozit van te maken, besloten om tot Spanje een paar centen te besteden aan het onderhoud van de A63 (omgerekend 12 cent per kilometer, te betalen bij drie tolpoortjes). Temperatuur bij vertrek (10.00 uur) 22 graden, oplopend tot 30 graden in Spanje, waar de N1 en A1 ons via Vitoria/Gasteiz (met als voornaamste uitje een grote Lidl en een kleine Mac) de regen instuurden naar Miranda de Ebro. We kennen de Ebro van de oostkust (de Ebrodelta bij de Middellandse Zee), maar weer wat geleerd: 925 km kronkelend naar het westnoordwesten ligt de oorsprong in het Cantabrisch gebergte van Noord-Spanje. Hierna was het nog maar een paar kilometer naar onze camping in Burgos, waar de thermometer bij aankomst 12 graden (buitentemperatuur) aangaf. Burgos ligt op 860 meter boven de zeespiegel, ook dat zal wel een rol spelen. Leuk onweersbuitje erbij, dus knus in de puzzel.
Stonden we dinsdagmorgen op met dennengeur, woensdagmorgen rook het naar eucalyptus op de camping, niet dat je een saunagevoel had qua temperatuur, maar het luchtje kwam aardig in de buurt. Erg van de frisse deze ochtend: wanneer we ze ingepakt hadden, hadden we de handschoenen aangedaan op ons fietstochtje langs de rivier naar Burgos. In Burgos gaf een bord aan dat we om half elf een fantastisch dieptepunt in onze reis hebben bereikt: 8,5 graden (weliswaar boven nul) en dat terwijl in Nederland de mussen van ellende uit de dakgoot vallen. Het positieve aan dit verhaal is dat we niet in de hitte door de stad hoeven te slenteren.
Burgos wordt rond 880 gesticht en wordt later de hoofdstad van Castilië. Burgos is en was voor pelgrims een belangrijke stop op weg naar Santiago de Compostella en in 1200 werd voor deze diehards al een brug over de rivier de Arlanzón gelegd. Kort daarop werd begonnen met de bouw van de kathedraal. Burgos is verder bekend omdat Franco er in 1936 zijn voorlopige (nationalistische) regering vestigde.
Het topstuk van Burgos is ongetwijfeld de Santa Mariakathedraal, waarmee men in 1221 is begonnen te bouwen (in opdracht van Ferdinand III van Castilië). Negen jaar later werd de gotische kerk in gebruik genomen maar men knutselde nog ruim 300 jaar door (tot in 1567 volgens de boekjes). Behalve gotiek ziet de kenner dus nog vele andere bouwstijlen. Natuurlijk staat het indrukwekkende gevaarte op het bekende Unescolijstje. Na de aanschaf van twee seniorenkaartjes (ziet W er inmiddels ook bejaard uit?) mochten we de binnenkant bewonderen. De audiotour stond weer bol van wetenswaardigheden en details die je na twee minuten weer bent vergeten, maar was voor de verandering wel in het Nederlands. De route leidt langs en door veel nissen met kapelletjes, de Capilla del Santa Christo is daarvan wel de meest bizarre. Er hangt een angstaanjagende Jezus aan een kruis, zijn huid bedekt met puisten en zweren (psoriasis, builenpest?). Om het beeld helemaal grotesk te maken heeft men hem een rokje aangetrokken (en dat allemaal in de 13e eeuw!).
Burgos is een leuk, oud stadje met het onvermijdelijke “Plaza Mayor” en een groot aantal kerken en kerkjes. Wat ons van alle oudheden (buiten de kathedraal om) is bijgebleven is de Arco de Santa Maria, één van de oorspronkelijke toegangspoorten tot de oude stad. Een beschrijving van alle beelden die je in de poort aantreft zou een paar bladzijden vullen, maar is dat echt interessant? Bij het napluizen van onze reisgidsen (achteraf) bleek dat we het standbeeld van El Cid gemist hebben, maar gelukkig heb ik ruim vijftig jaar geleden de film met Charlton Heston en Sophia Loren gezien.
 
Na een aanvullend fietstochtje in de omgeving (leuke paden aan weerszijden van de rivier met veel zwoegende pelgrims) bleek de NKC op de camping te zijn neergestreken. De jongens en de meisjes maken de reis “door het noorden van Spanje” en zijn nu aan dag 8 toe (ook dag 9 en 10 blijven ze in Burgos). Maar op hun dag 9 gaan wij weer verder.

V: 77.068; A: 77.416