noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 28 september 2016

najaarstocht 2016 – 16: bidden in braga

28 september: @ Braga
Dansen in Lissabon, studeren in Coïmbra, werken in Porto en in Braga moet je bidden (vrij naar een oud Portugees gezegde). En bidden kun je wel in Braga: volgens Lonely Planet zijn er tenminste 35 kerken en is er altijd wel een klok die kabaal maakt. Maar eerst afscheid van onze camping in Canidelo, daarna één van de zes bruggen in Porto over de Douro oversteken en yep: in Portugal zijn ook files.


Esposende
De N13 bracht ons naar Esposende, maar om op die weg te komen zonder tol te betalen leverde ons een kilometer of 15 een “oh-me-servies-weggetje” op. Lekkere klinkertjes die alles lieten rammelen wat ook maar enigszins rammelen kon en dan nog gezellig een grote vuilniswagen als tegenligger op een weggetje waar 50 jaar geleden alleen een ezelkar kwam. Kortom: genieten! Jammer dat ik net een schoon t-shirt had aangetrokken, kan meteen weer in de was. Esposende is een leuke badplaats aan de Costa Verde en de koffie was zeer betaalbaar.
Barcelos hebben we maar overgeslagen, de thermometer wist niet hoe snel hij het kwik moest laten stijgen. We hadden Braga ook nog op het programma staan en één stad met 30 graden in de schaduw bekijken is ruim voldoende. De haan van Portugal zal nog wel even in Barcelos blijven zitten tot we een volgende keer op bezoek komen.
Braga
Nadat we ons privéhotelletje hadden geparkeerd op de gemeentecamping (€ 13,00 zonder stroom) werd het tijd om toch een paar van de 35 kerken van Braga te zien, in ieder geval de beroemde Sé.
De geschiedenis van Braga is vrijwel identiek aan die van Porto en Coïmbra: iets van Romeinen, Sueven, Visigoten en een beetje Moren. Braga is een belangrijke bisschopsstad (Primas Hispania) en dat maakt het dan weer bijzonder. Ik vergeet deze keer maar even de jaartallen, scheelt weer een stuk leeswerk.


De camping ligt op een bult en het centrum van Braga ook, één klein probleem: het is niet dezelfde bult. Eerst even gezellig naar beneden om na 500 meter tot de ontdekking te komen dat géén elektriciteit betekent dat de koelkast op gas moet en dat je daarvoor de gaskraan moet openen en de ontsteker van het vlammetje om te koelen moet gebruiken. Gelukkig ging W uit solidariteit mee terug. In het centrum zagen we zo’n heerlijk toeristentreintje staan, deze liet ons even zien wat we wat later moesten bezoeken. Een schitterende uitvinding: scheelt veel gezoek op een plattegrond. Braga is een mooie stad met inderdaad op bijna elke hoek een Igreja (kerk dus). We kwamen eigenlijk alleen voor de Sé en die lag er gezellig bij. Take-picture, even snel naar binnen en weer wegwezen. T’is mooi, maar wanneer je geld mag betalen om elektrieke kaarsjes te laten branden, begint het te kriebelen. Toch niet katholiek genoeg opgevoed vroeger. In Fatima gooiden ze tenminste nog kaarsen van een meter, halve benen en hele handen van was in het vuur, lekker knetteren: krijg je tenminste nog beetje spektakel voor je geld. Maar om nu een paar duppies te betalen om een schakelaar om te zetten?
De Sé was mooi, alle igreja’s (voor zover we ze hebben gezien) waren schitterend, het voormalig bisschoppelijk paleis had een fraai aangelegde tuin (in het gebouw is nu een beroemde bibliotheek ondergebracht), de Câmara Municipal (het gemeentehuis) lag er mooi bij, fonteinen spoten hoge straaltjes, maar het allermooiste was toch dat terrasje waar ze een heerlijk koude Sagres en een koele Cola schonken. Dat is het betere werk bij dit soort temperaturen. En daarna mochten we nog even dat ene bultje af en bij het riviertje aangekomen dat andere bultje op. Weer een dag om door een (zweterig) ringetje te halen.

V: 78.841; A: 78.940