noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 16 september 2016

najaarstocht 2016 – 09: vale do douro


vrijdag 16 september: @ Casfreires
Een strakblauw luggie bij het opstaan en even later zette ook de zon haar beste beentje voor. Het standbeeld naast de bus even gefotografeerd, niet vanwege het beeld zelf (zou niet weten wat het moet voorstellen) maar om de kwaliteit van de lucht. Volgens W was het een beetje moeilijk om aan een brood te komen: veel mensen schijnen in de kroeg te ontbijten, al die leuke kleine cafeetjes die we gisteren zagen zaten nu vol met etende en vooral ook pratende mensen.

De Portroute stond vandaag op het programma: mooie wegen met fantastische vergezichten. We zouden beginnen met Vila Real. We hebben het nodige gezien (vanuit de bus), maar niet de mooie oude binnenstad met de 17e en 18e eeuwse patriciërshuizen. Wat we wel zagen: enge weggetjes, nauwe bochten, veel verkeer, maar géén parkeerplaats op loopafstand van het centrum te vinden. Gelukkig had Vila Real buiten de heksenketel een grote Lidl waar we ook nog ons puzzeltje kwijt konden en we alle kasten weer konden vullen. We hebben het idee dat het in Portugal wat duurder is dan in Spanje. De diesel scheelt in ieder geval zo’n 15 tot 20 cent per liter.

Een weg door een mooi wijngebied bracht ons naar Pinhão, een echt toeristencomplot. Parkeren was mogelijk door een nauw stijl weggetje naar beneden naar de rivier de Douro te nemen, waarbij ik een aantal keren dacht “me lak!” en waarbij terug naar boven de één net genoeg trekkracht gaf om de dwarsweg op te stuiven. Gelukkig was het warm, anders zou je nog denken dat het angstzweet was dat uit al mijn poriën gutste. En wat doen al die toeristen dan in Pinhão? Het ligt (maar dat had ik al verteld) aan de Douro, het is een belangrijk productiecentrum van port, in de omgeving liggen de beste quinta’s (we kwamen zelfs Sandeman tegen, niet alleen van de sherry dus?). Daarnaast heeft Pinhão een heel pittoresk stationnetje met mooie “azulejos” (van die blauwe beschilderde en geglazuurde tegels) met afbeeldingen die met wijnbouw en klederkrachten te maken hebben. Verder kun je er bootje varen, theetje drinken (eigenlijk Deltakoffie of wat anders), kuieren langs de Douro en vooral: de brug over.
 

De hele dag hebben we langs wijngaarden gereden en we vroegen ons af hoe die wijnstokken hier kunnen groeien: kurkdroog (neerslag van betekenis valt er alleen in de lente) en een vreselijke steenachtige bodem. Daarbij bloedheet in de zomer (40 graden in de schaduw en nog meer in de zon) en in de herfst kan het er al vriezen. Onze portdruifjes doen het goed in dit klimaat! De steile hellingen bemoeilijken het plukken en transport. De oogst begint in september en loopt tot eind oktober door. De beloofde ossenkarren (ANWB-reisgids) hebben we niet gezien, wel veel dure Mercedessen. Je moet met de tijd mee, ook als Portugees.
Ome Tom had wat moeite met de coördinaten van de camping, wilde ons over bospaadjes en door rivierbeddingen sturen. De Willy-Willy heeft het maar overgenomen en toen kwam er toch nog een verantwoord einde aan deze schitterende reisdag. Camping Quinta Chave Grande (quinta betekent wijnlandgoed, ook wijnboerderij) bleek het Acsi-tarief van € 16,00 te hanteren (inclusief goed werkende wifi). De hinderlijke vliegen zijn bij de prijs inbegrepen. Mooie plek en die vliegen? Vanavond zitten we toch binnen.

V: 77.837; A: 78.022