noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 13 september 2016

najaarstocht 2016 – 6: zon, zee, zuidenwind


09 t/m 12 september: @ Arnaoutchot (Landes)

Soms klopt een titel niet helemaal: zo was er in Mont-Saint-Michel geen branding te bekennen en de titel van vandaag suggereert dat we alleen maar zuidenwind gehad hebben. Niets is minder waar: de wind (voor zover aanwezig) kwam van alle kanten behalve uit het zuiden. Noem het dichterlijke vrijheid: het bekt zo mooi. Het woord “zeilen” ontbreekt nog in dit rijtje: nog een week of zes geduld, dan gaan de mannen het Wad weer onveilig maken. Nu eerst even kijken of we Portugal halen.
Het was op vrijdag de 9e even schrikken bij het wakker worden: nog géén 12 graden in de camper om 07.15 uur. Zat er aan te komen: het was vannacht één sterrenzee. Tijd voor een verplaatsing. Deze keer via weer zo’n nomadenpad: D137, vandaag gevolgd van Sainte Hermine naar Bordeaux. Schiet lekker op en tolvrij. Oorspronkelijk had deze weg het nummer N137 (een route nationale) die in 1824 gereed kwam en liep van St. Malo via Rennes, Nantes, La Rochelle en Rochefort naar Bordeaux. Toen de A10 en de A83 aangelegd waren (jaren ’80 en ’90) nam het doorgaande belang van de weg af en werd het een route departementale (D-weg). Vlak voor Bordeaux kwamen we op de snelweg terecht en hierdoor ontliepen we de stad; het moet hier in het hoogseizoen wel een ware kermis zijn, het was nu al kruip-door-sluip-door. Tolvrij via de A63 (vlak voor het tolpoortje stuurde Ome Tom ons de binnenlanden in om ons vervolgens de eerste oprit na de tol weer de snelweg op te sturen). Tussen 2011 en 2013 is de N10 hier verbreed en omgenummerd en in 2014 is de “Autoroute des Landes” officieel geopend.

Even schrikken toen op de A83 de temperatuur in een half uurtje terugliep van 28 naar 16 graden, de bus goed schoongespoeld werd, maar de orages in de verte bleven hangen. Voordeel hiervan is dat de airco even kan uitrusten. En toen de Selvera’s na hun postkoets ook nog eens “Kerstmis in Holland” ten gehore brachten (en wij ons verbaasden dat we beide liederen foutloos konden meezingen), kon de dag helemaal niet meer stuk. Hoe de meisjes terecht zijn gekomen tussen de Dubliners, Dylan, Doors, Leonard Cohen en anderen zal een raadsel blijven.
Oorspronkelijk was dit gebied (Landes) niets meer dan een verzameling moerassen en heidevelden, tot Napoleon III (president van 1848-1852 en keizer van 1852-1870) vond dat het maar ontgonnen moest worden. De kuststrook is nu één groot bos. Beschrijvingen noemen de bomen pijnbomen, eigenlijk zijn het gewoon zeedennen (Pinus is de botanische naam voor den). Wat verderop het land in kom je ook landbouw tegen.

Arna (van Arnaoutchot) is weer zo’n camping gelegen aan het einde van de wereld. Wel eens van Vielle-St.-Gironde gehoord? Prettige, erg grote Acsi-camping, goed sanitair en van alle gemakken voorzien (voor W een groot zwembad). Het grote voordeel van deze camping: je kleding wordt er niet zo snel smerig. Een paar dagen vakantie, misschien begint dan de “echte reis”. Veel valt er dus echt niet te vertellen: ’s morgens een broodje, daarna een eindje fietsen (een keer naar het zuiden, een keer naar het noorden en de laatste keer naar het oosten; het westen maar niet gedaan: krijg je zulke natte voeten). Diepgaande gesprekken op de fiets: is het zuidenwind of zuiderwind? De stranden zijn zilverkleurig, de luchten blauw en de branding van de oceaan smetteloos wit. En fietsen? De fietspaden moeten een natte droom voor wielrenners zijn: strak asfalt, vrijwel altijd autovrij en vaak een vrijliggend pad door de bossen. We hebben een (heel klein) deel van de Vélodyssée gefietst, een fietsroute van 1200 kilometer waarvan 860 in Frankrijk (van Roscoff naar Hendaye). Zie www.velodyssey.com. Na een aantal fietskilometers beginnen de dennen wel een beetje te vervelen en erg heftig te ruiken, maar gelukkig hebben ze nog een zeer nuttige functie: ze zorgen van de nodige schaduw. Na de fietstocht uitrusten, vervolgens naar het strand (als het daar niet te warm voor was), W. naar het zwembad en na het koken, eten, afwassen en de pilletjes van de dokter een rustige avond.
Tijd voor wat anders: we gaan nu echt op reis!

V: 76.663; A: 77.068