noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 9 augustus 2024

een tussendoortje 5a: opnieuw naar nunspeet

Lezer H te L vond mijn verslag van de voorstelling over de ouderenzorg best interessant en vroeg zich af of ik mijn ideeën naar aanleiding van het theatergebeuren heb bijgesteld. Eigenlijk niet lezer H te L. Het ouderenbeleid van de laatste kabinetten is erop gericht om zo lang mogelijk thuis te wonen, en als het écht niet meer kan, is er plek in het verpleeghuis. Maar dat systeem piept en kraakt. Als elektrocarvrijwilliger maak ik het van dichtbij mee: veel mensen wonen gedwongen langer thuis, maar tussen thuis wonen en het verpleeghuis zit tegenwoordig niets meer. Ja, weet het: het toverwoord is thuishulp. Kom een hoop ellende tegen: een steeds groter wordende groep ouderen wordt eenzaam en is minder actief. Thuis wonen is in principe goed, maar het is behoorlijk doorgeslagen. Ben benieuwd hoe het met ons zal gaan: de zorgvraag neemt toe en het aantal zorgmedewerkers neemt af. Vermoed dat we binnen een paar jaar een gigantisch probleem hebben om de ouderenzorg te kunnen organiseren.

Puzzel mocht ook nog even een paar dagen naar de schoonheidsspecialiste. Unigarant betaalt. Kwestie van nog steeds goed verzekerd zijn (misschien wel een beetje te). Wij konden ons die periode vermaken met de Lichtenvoordse Fietsvierdaagse georganiseerd door de KBO, waarvan de K een tiental jaar geleden is omgedoopt van “katholiek” naar “krachtig”. Neem van mij aan dat het een zadel niet veel uitmaakt of het een protestant, katholiek of atheïstisch kontje moet dragen. Gek maar ik krijg bij dit soort dingen elke dag weer een zondaggevoel, ook al wordt er gefietst van dinsdag tot en met vrijdag. 4 x 60 is 240. Klopt bijna: op woensdag hebben we tien kilometer gesmokkeld. Toen we van de pauzeplek wegreden begon de hemel te lekken en hebben we gekozen voor een “afsnijdertje”. Het lek werd overigens erg snel gevonden en gerepareerd, dus echt nat zijn we niet geworden. 

Vergelijkend warenonderzoek: 1 x koffie, 1 x cappuccino en 2 x appeltaart zonder slagroom. Waarderen op kwaliteit van de koffie en de appeltaart, bediening, ambiance en prijs. Begon bij het Schaflokaal bij de Dru in Ulft. We schrokken een beetje van de prijs (€ 16,00), maar kwamen later in de week tot de ontdekking dat het een vrij normaal bedrag was om af te rekenen. Koffie en taart goed, leuke setting maar wat belabberde bediening. Woensdag bij Kaasboerderij Harminahoeve, een eind achter Winterswijk. Wel de goedkoopste (€ 13,65), maar ook de minste: W vond de cappuccino niet te pruimen (koffie met een wolkje melk) en de bediening was niks: we moesten 20 minuten om de rekening bedelen. En het stonk, maar daarvoor ben je ook op de boer. Taverne Edelweiss in het Doetinchemse op donderdag daarentegen was top. De appeltaart werd Apfelstrudel (ohne Sahne bitte) maar was prima binnen te houden. De serveersters waren mooi verkleed, eentje had een echt Dirndjurkje aan en dat stond mooi boven haar stevige pootjes. Dat alles voor € 15,50, waarbij ook de koffie goed te pruimen was en ik bij het overhandigen van de rekening een mooi inkijkje kreeg. Een Dirndl accentueert nu eenmaal de vrouwelijke rondingen en ja: ik hou van rond. Op de laatste dag deden we een koffietent in het centrum van Borculo aan (Brasserie de Bakkeri'j). Niets bijzonders, maar goed binnen te houden voor € 14,55. De erepenning gaat dus naar Doetinchem.





vrijdag 9 augustus: @ nunspeet

We moeten de route rond de randmeren nog doen”, sprak W aan het begin van de week. De laatste keer dat we op de Veluwe waren is dat er bij ingeschoten. Nou ja: meteorologische omstandigheden noopten ons de routes te verleggen. Q moet begin volgende week uit het westen opgehaald worden om een paar dagen een intense oma-kleinkindervaring te hebben (en opa mag koken en vooral verliezen met spelletjes) dus is Nunspeet op vrijdag een goed begin. Jazeker: camperplaats de Zwaan, want altijd wel een plekje te vinden. 's Ochtends nog even de Lichtenvoordse Fietsvierdaagse, daarna Puzzel bij de schoonheidsspecialiste ophalen, inladen bij de Aldi en ook nog even een gerepareerd gehoorapparaat ophalen in Winterswijk. Hoe druk kan een mens zijn? Wel vrijdag, maar geen museumdag: een mens kan maar op één plaats tegelijkertijd zijn.

De route ging vandaag niet via Arnhem, te veel file. Ouderwets “binnendoor” via Vorden, Zutphen en Apeldoorn. Daarna stukje A50 en het laatste stuk over onder meer de N309 en N795 naar Nunspeet. Niks bijzonders te melden. V: 210.315; A: 210.410; rijtemperatuur 24/25 graden, in de bossen dalend naar 23. Het fietsen was de afgelopen vier dagen mooi (al kwam volgens W vandaag het water met Olympische zwembaden tegelijk naar beneden; ik voelde af en toe een drupje), morgen wordt de fietstocht ongetwijfeld weer mooi. Zolang we nog niet bij de overlijdensberichten in de Gelderlander staan blijven we doorgaan.