noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 24 juni 2024

fiets4daagse winterswijk – 1: de aanloop

DelfSail was amper voorbij of we hebben ons in een volgend evenement gestort, kortweg A4d Lichtenvoorde. Vier dagen wandelen en op zondag nog een keer de (halve) marathon. Bij dit evenement was het weer een stuk beter dan tijdens het DelfSail, waar de weersomstandigheden ronduit wisselvallig waren. Kwam onlangs weer de woorden Unseasonable low” tegen, een beleefde Engelse manier om te zeggen dat het pokkenweer is. Je mag ook “biblical rains” gebruiken. Samenvattend: van die buien waar Noach natte dromen van zou krijgen. Volgens de organisatie van het Delfzijlse zeilgebeuren kwamen er 318.000 bezoekers op het evenement af. Zoveel hebben we er bij lange na niet bij de A4d. 

Normaliter staan we deze week op een camping maar door allerlei omstandigheden, zoals zeer natte (zeg maar drassige) kampeervelden, mobiliteitsproblemen bij mij en oppasverplichtingen, is het daar dit jaar niet van gekomen. Thuis douchen is toch een stuk aangenamer dan op een camping, om over dat andere sanitaire werk maar niet te spreken. Dit jaar kunnen we (deels) wel meedoen aan de fietsvierdaagse in Winterswijk en dat doen we wel vanaf een camping.





Nog dank voor alle bemoedigende, opbeurende, lieve woorden en beterschapswensen. Eentje wil ik je niet onthouden. Komt van mijn jongste zusje af.

maandag 24 juni: @kotten

Vorige week nog even een plekje geregeld vlak bij het vertrekpunt van de vierdaagse. Logischerwijs kom je dan bij camping Het Winkel in Brinkheurne bij Winterswijk terecht, wel vaker ons uitgangspunt geweest voor de fiets4daagse. Immers: ligt op twee kilometer afstand. Is 'm niet geworden: vol! Dat wil zeggen: arrangementsplekken vol, maar tegen aanzienlijke meerprijs wel voldoende plek. Marketingtrucje: biedt een beperkt aantal plaatsen aan tegen een leuk bedrag, adverteer daar mee en bij inschrijving plaats je je klanten voor het blok: tegen een meerprijs van 50 procent krijgen ze een plekje, anders mogen ze opzouten. Vind ik boevengedrag. Camping ligt trouwens niet goed in de markt in de buurt. Het is een tijdlang erg onrustig geweest in Brinkheurne, oorzaak: de eigenaresse van Het Winkel wil flink uitbreiden. De wens is om 300 kampeerplekken/huisjes toe te voegen aan de 800 plekken, die er al zijn. Daarnaast is er een hotel voor 200 gasten gepland. Ook wil men de recreatievoorzieningen uitbreiden: ontwikkelen van een BMX-baan, aanleggen avonturenpad, vergroten zwembad en realisatie van een theater. Het Winkel heeft een principeverzoek hiervoor in maart 2021 ingediend. Burgemeester en wethouders hebben een paar maand later besloten hieraan mee te willen werken. Omwonenden en natuurbeschermingsorganisaties zijn faliekant tegen deze uitbreiding. Voornaamste reden: De wanverhouding tussen de geplande, maar ook de al bestaande omvang van de camping ten opzichte van de omvang van het aanwezige natuurschoon, de omvang van ende buurtschap en het aantal inwoners van Brinkheurne” en “De verkwanseling van de Brinkheurnse landschap (onderdeel van Nationaal Landschap Winterswijk) en (beschermde) flora en fauna.” Wil je meer argumenten en/of het hele verhaal: https://brinkheurne.com/petitie/.

Na 2021 werd het een tijdje rustig in de media rond camping Het Winkel. Dacht even dat de stekker uit de plannenmakersmachine was getrokken tot er op 5 januari van dit jaar een nieuw artikel in de Gelderlander stond met als titel “Plannen voor enorm zwemparadijs (met zes baden) in Winterswijk: ‘Verkopen aan Capfun?'” De eigenaresse van de camping, Nicole Reuselink, bevestigde de aanvraag voor een zwembadcomplex maar ontkende dat de familie de camping wil verkopen aan Capfun (inmiddels zeer hardnekkige geruchten die in de buurtschap Brinkheurne de ronde doen). In hetzelfde artikel wordt gezegd dat de uitbreidingsplannen (de huidige 20 hectare uit te breiden met 6,6 hectare) nog steeds actueel zijn. De gemeente Winterswijk had al 'ja’ gezegd tegen het principeverzoek, omdat het plan paste in de ambitie om naar één miljoen overnachtingen te groeien. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Goed, die camping is het niet geworden en waarschijnlijk zal Nicole voortaan haar broek zonder ons op moeten proberen te houden. Ietsje verder – je zit dan in Kotten – ligt camping Renskers, een heel ander soort buitenverblijf, maar daarover ongetwijfeld later meer. Van hieruit zullen we een aantal keren genieten van fietsroutes
“door het fraaie nationaal landschap Winterswijk en de aanliggende gemeenten. Het internationale tintje wordt verkregen doordat de routes regelmatig via groene grensovergangen een stukje over Duits grondgebied gaan […]. Ook in de jubileum-editie van 2024 zijn er onderweg vele muzikale optredens en folkloristische activiteiten.” (bron: https://www.fiets4daagsewinterswijk.nl/)

Vandaag dus na onder meer een dubbele Spellingtest (deze keer met de juiste spelling van “broccoli” en “houd je voorlopig gedeisd”) naar camping Renskers onder het motto “de beste vergrootglazen voor de vreugde zijn die waaruit je kunt drinken” (Joachim Ringelnatz). Oh ja: W moest vanmorgen nog even wat vrijwilligerswerk doen, dus ik de was ophangen en de vaatwasser uitruimen en we mochten ook nog even naar onze vakantiesuper. Schitterend weer, zonnig en het digitale kwik in de thermometer steeg tot 26 graden. Deze week elke dag een graadje meer en vervolgens wordt er gedonder en nattigheid op vrijdag en zaterdag verwacht. Zon op/onder: 05:14/21:57. We hebben de langste dag alweer gehad. Stroomkabel aan het infuus, stoelen uit het achteronder en even bijkomen: ouderdom ligt niet op de loer maar is er al. Daarna een verkennend rondje, nou ja verkennend: we kennen de omgeving inmiddels al. Afstand naar de start van de fiets4daagse geklokt: 3,6 kilometer. Betekent dus elke dag 7,2 kilometer extra op de teller. Vandaag waren het 28 fietskilometers.

Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag. W gaat een neef van begin zestig de laatste eer bewijzen. In het westen van het land, dus een dagvullend programma. En ik? Morgen begint de fiets4daagse, maar misschien doe ik mijn eigen route wel. Je hoort het morgen.