noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 17 juni 2024

delfsail, the legacy of the seven seas – 6: party is over now

 

Moet ik een rolstoel voor je regelen?”, was de vraag van zeer vaste lezer H te L. Dacht even dat hij een grapje maakte, maar hij meende het serieus. En inderdaad: de afstand van de parkeerplaats tot aan ons huis is van een onoverkomelijke grootte. Maar voor de deur parkeren en de sleutels van de bus overdragen aan W is sinds kort ook een optie. Conclusie: heb in ieder geval één vaste lezer die met mij meeleeft.

maandag 17 juni: @ kötteldiek

Uit het programmaboekje: “Maandag is het mooie evenement ten einde en vertrekken we weer. Als je niet geboekt hebt om langer te blijven word je verzocht om voor 12 uur het terrein te verlaten.” Afspraak dat "ons rijtje" tegen half tien vertrekt. Voldoende tijd om twee testen (want maandag) van Beter Spellen te doen. Vandaag van het niveau we gaan “ertegenaan” door allerlei “sonnetten” te zingen in een “weids landschap”. En dat op maandagmorgen in alle vroegte. Tijd voor een evaluatie. Allereerst het evenement van de NKC. Heel simpel: groep veel te groot. We waren nu met 60 campers, oorspronkelijk waren er 100 gepland. Wordt dan al snel een massaal gebeuren, met kleine irritaties als te weinig koffie en te lange rijen. Ook aardig aan de prijs, maar dat wisten we van tevoren. Op bijgaande foto het Braziliaanse tallship Cisne Branco dat de reis naar Delfzijl moest afbreken wegens motorpech.

En hoe was DelfSail? Leuk, maar een stuk kleiner dan Sail Amsterdam. Heeft ook te maken met het feit dat het tallshipgebeuren door Corona erg is veranderd (het ik horen zeggen op RTV Noord). Door mobiliteitsproblemen hebben we niet alles gezien. Zo hebben we de “golf van groene innovatie” op het duurzaamheidsplein niet bezocht en weten we niet “hoe we samen kunnen werken aan een schonere, duurzamere wereld”. 

Niet alleen de benen speelden ons parten, ook het feit dat weertechnisch gezien de nadruk vooral is komen te liggen op het tweede deel van het woord “wisselvallig”. Zo heeft de organisatie van DelfSail in verband met de weersomstandigheden de hoofdact van het evenement (Son Mieux op zaterdag) last minute afgelast. Tien minuten voor het optreden werd op schermen getoond dat het optreden niet doorging. Alles wat we gemist hebben hebben we op RTV Noord kunnen zien. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat de poster van de SailOut (zie vorige alinea) mooier was dan de happening zelf. En over onze SailOutrondvaart zullen we het maar helemaal niet meer hebben: de tocht op de golfkar heen en het ritje in de rolstoel terug was spannender.

Omdat we op de camping in een lange rij op het asfalt stonden, moesten we wachten tot onze voorgangers de koffie en de broodjes naar binnen hadden gewerkt en de elektriciteitssnoeren hadden opgerold. Toen de rij voor ons vertrokken was konden we beginnen aan onze 204 km (voornamelijk via de Duitse A31) naar de Kötteldiek. Rijtemperatuur oplopend naar 19 graden, in buien dalend naar 16. Het waren een paar fijne dagen maar met wat beperkingen. En deze week? Deze week is er weer een week, de week van de Avondvierdaagse (wandelen in de omgeving van Lichtenvoorde), vanavond de taakinstructie voor de vrijwilligers. Maar even kijken wat brekebeen nog kan betekenen voor de organisatie. Nog twee geleende plaatjes: het bovenste is de grote zandbak Borkum en plaatje twee is een opname van de Punt van Reid bij Termuntenzijl.