noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 12 juni 2024

delfsail, the legacy of the seven seas – 1: even een eindje rijden


We doen het weer een keer: in een groep camperen. Niet omdat ons de groep zo trekt, maar omdat dit één van de weinige mogelijkheden is om een kampeerplek te krijgen voor een groot evenement. En het evenement heet deze keer Delfsail. Van 13 tot en met 16 juni 2024 vormt Delfzijl, de havenstad aan de Eems, het decor voor de Legacy of the Seven Seas (De Erfenis van de Zeven Zeeën), de ondertitel van DelfSail. Zeilschepen van vroeger, die lang geleden vracht en passagiers over zeeën en oceanen vervoerden. En buit natuurlijk want heel netjes ging het er niet altijd aan toe. Zoals op de Spaanse galjoenen die geroofd goud en zilver mee naar huis namen. Boeken vol kun je schrijven over de kaapvaart, een vorm van zeeroverij in oorlogstijden. Een kaperkapitein van een (particulier) schip kreeg toestemming van het bevoegd gezag om schepen van vijandige landen aan te vallen en hun lading in beslag te nemen. Deze toestemming heette een kaperbrief. Zowel de kaper als de overheid werden er beter van: een deel van de buit van deze kaapvaart moest de kaper afstaan aan de regering die hem die toestemming had verleend. Kapen is niet exact hetzelfde als piraterij of zeeroverij. Kapen deed je met “vergunning”, al dacht de andere partij daar natuurlijk anders over. Werd de kaper door de vijand gearresteerd, dan volgde meestal een veroordeling tot de doodstraf wegens piraterij. 

Delfzijl dus, we zijn er een dagje voor de Sail begint, namelijk al op woensdag de 12e om ons te installeren op Camping Klein Finland en die vind je in Wagenborgen. GPS coördinaten: N 53.26101 E 6.95111. Van de camping is het zo'n half uurtje fietsen naar de haven. De bedoeling is dat we ook een dagje later weg gaan, zodat we op zondag de 16e de SailOut nog mee kunnen maken. En speciaal voor W treden Suzanne en Freek, Jan Smit en niet te vergeten Danny Vera op. Big party dus.

Was nog wel even spannend of het feest doorging. Kreeg dinsdagmiddag een paar keer een telefoontje van de NKC. Kon niet opnemen omdat ik op het museum aan het vergaderen was. Wel een alarmerende voicemail, maar later op de avond een geruststellend mailtje: “Vandaag hebben we telefonisch contact met je opgenomen in verband met je inschrijving voor het NKC-evenement ‘DelfSail’. Vanwege de slechte weersomstandigheden en de drassige campervelden zijn wij genoodzaakt om 40 van de 100 inschrijvingen te annuleren. Voor de overige 60 campers worden geïmproviseerde plaatsen gecreëerd. [….] Inmiddels zijn alle deelnemers benaderd en kunnen we je melden dat er voor jou/jullie en uiteraard jullie camper een plaats op camping ‘Klein Finland’ beschikbaar is. Je kunt dus genieten van het DelfSailprogramma zoals gepland.” Foto's van de overstromingen: Nieuwsblad van het Noorden en RTV Noord.


woensdag 12 juni: @wagenborgen

De reis. Twee mogelijkheden: een lange saaie rit over de A31 in Duitsland of draaien aan het wieletje in Nederland. Op het programma staat “Je bent welkom vanaf 13.30 uur en het liefst voor 16.30 uur. Kom op de dag zelf niet eerder, zodat we klaar zijn om je te ontvangen. Wil je bij vrienden staan, kom dan wel gezamenlijk. Je ontvangt een tasje met folders, muntjes en dergelijke bij binnenkomst. We gaan je ook een plaats geven op de camping. Op sommige plaatsen zullen twee campers op één plaats staan waarbij beide campers gebruik moeten maken van hetzelfde stroompunt (16 A). Iedere camper heeft dus maximaal 8 A. Neem voor de zekerheid een verdeelstekker mee. Het gebruik van elektrische kachels/airco’s is niet toegestaan. Iedere plaats heeft naast de stroom ook een watertappunt en een vuilwaterafvoer. Ben je gesetteld, dan kan je een kopje koffie of thee ophalen bij de koffiewagen van Lekker Bakkie, hier heb je één muntje per persoon voor gekregen. Tussen 17-18 uur serveren we een hapje en drankje bij de grote tent: even kijken wie er allemaal zijn. Hiervoor zitten er per deelnemer twee muntjes in de welkomsttas”. Ik mis nog de volgende aanwijzing van de organisatie: “Linksdragende heren zetten hun glas op het rechtertafeltje (en omgekeerd)”. We hebben de fietsen bij ons, dus kunnen de kudde altijd ontvluchten als dat nodig mocht zijn en veel dingen kun je goed individueel ondernemen. In Wagenborgen waren er zo: W aan het rijden en ik achter het stuur. Het duurde wel een half uurtje langer dan op bijgaand routekaartje.

Delfzijl, vroeger een zelfstandige gemeente, vanaf 1 januari 2021 staat er onder het woord Delfzijl “gemeente Eemsdelta”. Weer zo'n typische fusiegemeente (Appingedam, Delfzijl en Loppersum). Nieuw logo, nieuwe vlag en een nieuw wapen. Over dat laatste valt het volgende te vertellen: “Golvend doorsneden; I in azuur een pelikaan met gespreide vleugels met haar jongen, alles van goud, op het nest van sinopel; II in goud schuingekruist een anker en een sleutel, beide van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren, gehouden rechts door een gekroonde aanziende harpij van goud, gepoot van keel, en links door een adelaar van sabel, gebekt, getongd en gepoot van keel, het geheel geplaatst op een grasgrond met daaronder drie golvende dwarsbalken van azuur en zilver” (bron: Wikipedia).


Wagenborgen ligt dan weer een eindje ten zuiden van Delfzijl. Camping Klein Finland ligt aan de
oevers van het Hondhalstermeer en aan de Dollardfietsroute. Naast camping een chaletpark. “Ontsnap aan de drukte en geniet van de eenvoud op onze camping, waar is gekozen voor een ontspannen sfeer zonder animatieteam.” En heb je aan één meer niet genoeg: Wagenborgen heeft ook nog het Proostmeer voor je in de aanbieding. De NKC heeft de (inmiddels drassige) camping tijdens Delfsail afgehuurd, geen 100 maar “slechts” 60 campers, meer dan er in het hoogseizoen toeristische plaatsen zijn. Dat wordt straks dringen bij de toiletten en de douches. Een eerste blik: allemaal echtparen waarvan de mannen niet meer deelnemen aan een wedstrijdje ver plassen. En over onze plek op de camping zal ik het morgen uitgebreid hebben. Het verhaal van vandaag is al lang genoeg.

Voor we welkom waren op het kennismakingsrondje konden we nog wel een paar kilometer wegtrappen. W wilde graag naar de zeehondenkijkwand op de zeedijk in Termunten. Werd 'm niet: de tocht naar de Punt van Reide was te ver, want we moesten om 17:00 terug zijn op de camping voor de “briefing”. Het werd een mooie tocht naar Termunterzijl waar W voor het eerst de oude sluis heeft bewonderd: de Boog van Ziel, rond 1725 aangelegd door Antoni Verburgh, de stadsbouwmeester van Groningen. De sluis met brug werd gebouwd om een oudere sluis in het Termunterzijldiep uit 1601 te vervangen. De plaats van de sluis werd een vestigingspunt voor allerlei neringdoenden. Met name de scheepvaart uit de Groninger Veenkoloniën maakte tot 1900 veelvuldig gebruik van de verbinding via het Termunterzijldiep naar de Eems en verder naar de kustgebieden langs de Noordzee en de Oostzee. In de laatste helft van de 19e eeuw werd er een nieuwe sluis in Termunterzijl aangelegd, ter vervanging van de Boog van Ziel. Termunten is nu alleen nog interessant voor de recreatievaart en de oude sluis heeft vanwege zijn grote cultuurhistorische waarde het stempeltje “rijksmonument” gekregen.

Na het verplichte openingswoordje vonden we dat we onze borrel wel in de camper konden nuttigen (lange wachtrij voor de bar en zo hebben we met de bbq een muntje extra). De chef kon mooi op tijd aan zijn meergangendiner beginnen en de echte chef zag dat het goed was. Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag. We gaan dan naar de Sail In, kijken of we bootjes kunnen zien. V:208.831, A: 209.046. Zon op/onder: 05:04/22:00 (gegevens Delfzijl). We zitten een stuk noordelijker dan Lichtenvoorde, daar gelden de volgende tijden: 05:13/21:54. Het kan nog bonter: kennissen van ons (uit de straat) zitten in Finland, laatste locatie die ik gezien heb was Rovaniemi. Daar kunnen de (tijdelijke) bewoners een paar weken genieten van de middernachtzon. Pas op 7 juli wordt het op die breedtegraad weer een paar minuten nacht.