noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 2 juni 2024

ik zie de zon (weer) – 2: de achterhoek blijft mooi

Gisteren (1 juni) telde ik 70 bezoekjes aan mijn website. Schrijf dus toch niet voor de “kat zijn viool”. Vraag van vaste lezer D te L: “wat is dat voor een rare foto met al die oranje hesjes in je blog van zaterdag?”. Dat, beste vaste lezer D te L, noemen we nu examenhesjes. Leerlingen die het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland afleggen dragen zo'n genummerd exemplaar. Een hulpmiddel bij het beoordelen van hun fietskunsten door een enthousiaste ploeg van vrijwilligers. Afgelopen week waren de examens in Lichtenvoorde. Dinsdag schitterend weer, maar op woensdag was het een natte bedoening. Natte hesjes opbergen is geen goed idee, vandaar dat de garage van één van de bestuursleden dienst mocht doen als drooghok. Weer een probleem de wereld uit.

Een vraag van regelmatige lezer D te W: “Hoe kom je toch aan al die onzin die je in je blog opschrijft?” Zal je een voorbeeld geven: al rommelend op internet kwam ik een website tegen van een ontzettend eigenwijze man, die bij veel zaken uit de vaderlandse geschiedenis vraagtekens plaatst. Hij noteert zijn bevindingen op https://noviomagus.info/front.htm. Toen we vorig jaar in Dokkum fietsten wist ik nog dat hij beweerde dat Bonifatius niet in Dokkum was vermoord. “De moord heeft niet in Dokkum plaatsgevonden maar in Dockynchirica, dat Duinkerke is. [….] De juiste benaming van de Friezen was Fresones. En de bekering moet gezien worden als onderwerping aan het Frankisch gezag en dat pikten de Friezen niet. De Franken waren namelijk sinds eeuwen hun aartsvijand. Er zijn menige oorlogen gevoerd tussen Friezen en Franken. Is het dan niet vreemd dat die steeds in Frankrijk werden gevoerd? Alsof de Friezen vanuit het Nederlandse Friesland even naar Frankrijk togen om er te strijden. De Fresones die Bonifatius en zijn metgezellen vermoordden woonden in die tijd langs de kust van Het Kanaal en niet in Friesland. Daar kwamen ze pas terecht tijdens en na de ontginningen van het tot dan toe vrijwel onbewoonde wadden- en moerasgebied.” Tekst afkomstig van genoemde website.

En wanneer we ergens zijn, zoek ik naar achtergronden: toeristenfolders, gemeentelijke rapporten of zoals deze keer de website van “Heurns Belang” (https://www.heurnsbelang.nl/). Zo'n site geeft dan interessante informatie zoals het feit dat de vereniging op 31 december 2023 precies 393 leden heeft en dat er op de laatste algemene ledenvergadering (24 mei 2023) 32 leden aanwezig waren plus nog eens 8 kinderen van het kinderbestuur. Interessante kost zo'n jaarverslag.

Een laatste bron van informatie vormen borden langs de kant van de weg. Vandaag kwamen we langs de Keizersbeek een tweetal informatiepanelen tegen. Normaal verwerk ik dergelijke teksten in mijn blog, nu mag je het met de borden zelf doen (aanklikken is vergroten). Voldoende achtergrondinformatie D te W?


zondag 2 juni: @ home

Het werd een latertje vanmorgen. Het liep al tegen elven toen W Puzzel van het camperveld afreed en we de tien kilometer naar Gendringen konden afleggen. Einddoel vormde het oorspronkelijk beoogd overnachtingsplekje. We hebben er niet voor gekozen omdat het vaak vol is (kunnen er officieel maar vier staan). Gisteren tijdens onze monsterrit op de fiets langs geweest, toen stonden er maar twee units, we hadden er dus gemakkelijk bij gekund. Voor de volledigheid: we hebben het over een openbaar parkeerterrein bij Paardensportcentrum Diekshuus met achteraan een grasstrook voor campers (staat niets over aantal plaatsen of maximum aantal overnachtingen). We hebben in De Heurne ook uitstekend geslapen en vandaag hier de bus geparkeerd om de fietsen uit- en af te laden. Kijk even naar de gejatte foto's (Ziko van Dijk - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, geplukt van Wikipedia) en geef toe: heel mooi plekje, op de grens met Duitsland.

Drie rivieren/beken bepaalden vandaag onze fietsroute. Allereerst natuurlijk de Oude IJssel, de rivier waarnaar de fusiegemeente is genoemd waarin Gendringen is opgegaan: Oude IJsselstreek. Daarnaast de Aa-strang, in Duitsland de Bocholter Aa genoemd. Ten westen van Dinxperlo vormt de rivier de grens tussen Duitsland en Nederland. Via Voorst bereikt de rivier de Oude IJssel en mondt ten oosten van Ulft daarin uit. En tenslotte de Keizersbeek die als Schaarsbeek bij Corle ontspringt en in Nederland door de Achterhoek stroomt en in de Aa-strang uitmondt. Vanaf de Aa-strang ligt er een fietspad langs de Keizersbeek tot aan Sinderen. We hebben vandaag grote delen van dit fietspad onder de wielen gehad. Erg natuurlijk is die Keizersbeek overigens niet meer: “de volledige kanalisatie, normalisatie en een onnatuurlijk peilbeheer zijn de belangrijkste ingrepen aan de Keizersbeek, die aangrijpen op de belangrijkste stuurvariabelen voor de ecologische ontwikkeling en heeft de natuur beïnvloed. Door het plaatsen van de stuwen zijn diverse plant- en vissoorten verdwenen. Ook het maaien van de oevers heeft een duidelijk effect gehad op de biodiversiteit” (bron Wikipedia).


Kwamen onderweg nog een bord tegen met de aankondiging dat er een oldtimertreffen in Sinderen zou zijn vandaag. Bij zo'n woord denk je als Nederlander natuurlijk aan oude gerestaureerde auto's. Fout: je moet als Achterhoeker denken en dan kom je op antieke tractoren terecht. We hebben een groot gedeelte van de “optocht” gezien toen de stoet een ererondje rondom Sinderen maakte.



Zagen we hem gisteren draaien vanuit de verte (molen is meestal op zaterdag in bedrijf), vandaag konden we hem van dichtbij bewonderen, maar de molen stond stil. Het gaat om de Teunismolen. In de molendatabase staat vermeld: De Teunismolen is een achtkantige houten bovenkruier met belt (1820), gerestaureerd 1960-1966. De inrichting bestaat uit één koppel maalstenen en diverse andere apparatuur. De molen wordt regelmatig door vrijwillige molenaars in bedrijf gesteld.” Misschien heb je niks aan die informatie, maar ik ben het kwijt. De laatste particuliere eigenaar was ene Heinen, van beroep molenaar, die de Teunis in 1986 aan de toenmalige gemeente Dinxperlo verkocht. De gemeente had nog “ergens” een potje liggen, liet in 1987 de molen ingrijpend restaureren en een jaartje later was de korenmolen weer volledig maalvaardig.

Het laatste gedeelte van de tocht ging weer langs de Aa, door de buitenwijken van Anholt en door een voor ons volstrekt onbekend gebied tussen Anholt en Gendringen. Voor we het wisten stonden de fietsen weer bij ons busje in Gendringen. Gendringen is lange tijd een zelfstandige gemeente geweest tot het op 1 januari 2005 fuseerde met de gemeente Wisch tot de nieuwe gemeente Oude IJsselstreek. Ik was er al eerder dit jaar. Op 22 april beschreef ik onder meer het wapen van Gendringen en stak het hele verhaal af over ganzen die toch zwanen bleken te zijn (of was het toch andersom). Een mooie fietstocht: zij van Komoot en ik kunnen goed samenwerken. Een mooie dag, wel een stuk frisser dan gisteren. Helaas een kort uitje: maar één nacht. Morgen moet W vrijwilligerswerken. Mooi Scrabblewoord. Misschien later in de week opnieuw een paar dagen op pad. Stay tuned.