noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 26 juni 2024

fiets4daagse winterswijk – 3: samen fietsen is leuker

Vraag me regelmatig af hoe we dat vroeger deden: snelle contacten onderhouden. Een leven zonder WhatsApp is toch tegenwoordig ondenkbaar? Dit moderne communicatiemiddel is in 2009 bedacht door Brian Action en Jan Koum, twee Amerikanen, die daarvoor bij Yahoo! werkten. De app groeide en groeide. Alleen al tussen februari en december 2013 verdubbelde het aantal gebruikers van 200 naar 400 miljoen. Toen werd het tijd om te cashen: in februari 2014 werd WhatsApp voor 19 miljard dollar overgenomen door Facebook. Denk dat de jongens zich geen problemen meer hoeven te maken over wie er vanavond moet afwassen. Kijk, dat is bij ons nu wel het geval (soms).

woensdag 26 juni: @kotten

Uit de hoed met volstrekt nutteloze informatie: vandaag is het de Internationale Dag tegen Drugsmisbruik en Illegale Handel. Kun je niet zeggen dat je het niet wist. W kwam gisteravond helemaal kapot thuis. Is ook niet niks om heen en weer naar het westen te rijden met temperaturen die richting de 30 graden gaan en met vier personen in een klein prutsautootje zonder airco. We zijn best blij met onze Daihatsu Sirion (kenteken op de afbeelding klopt niet, autootje van ons is veel ouder: al 18 jaar), maar er zijn soms grenzen. Tussen heen en terug zat ook nog een crematie. Oudjes de laatste eer bewijzen vind ik niet moeilijk, maar afscheid nemen van iemand met bouwjaar 1961 is een stuk probleemvoller. Heb de dappere chauffeuse maar voorzien van drank, spijs en wederom drank en samen hebben we nog even van de avondstand kunnen genieten (de afwas van gisteren was al klaar). Wat minder aangenaam was de nachtstand: erg warm.

Vandaag was het ook weer weer om in je blote kont door de Achterhoek te fietsen. Toch maar niet gedaan: misschien eindigen we net als de Wederdopers (andere naam Anabaptisten), die we vooral kennen uit hun revolutionaire fase. We schrijven 1534 wanneer Jantje van Leyden er in Münster een puinhoop van maakt en betogers in Amsterdam verwijzend naar “de naakte waarheid” al hun kleren uittrekken omdat ze alle materie als goddeloos beschouwen en bloot door de straten gingen rennen. Veel Wederdopers kwamen op de brandstapel terecht, niet omdat ze in hun blote kont liepen maar er andere christelijke ideeën op nahielden dan gewenst werd. Later kwam het grootste deel van de doperse beweging onder leiding van Menno Simons in rustiger vaarwater en werd de club minder radicaal. In Amerika kennen we nog de conservatieve Amish die in 1693 braken met de mennonitische hoofdstroom en nu gezellig met paard en wagen door het Amerikaanse platteland rondrijden. Kijk, dat soort overpeinzingen heb ik nu op de vroege ochtend wanneer het zwarte vocht mijn hersencellen nog niet heeft gekalmeerd.

Een stevig ontbijt, gebakken eieren met spek, buiten naar binnen gewerkt (wat een mooie taalconstructie!), was onze voorbereiding voor de barre tocht van vandaag. Al vanaf 2014 regelt WFevenementen dit jaarlijkse feestje met start en finish bij Sportcomplex 't Huininkveld aan de Bataafseweg. We hebben het over Winterswijk, inderdaad. Je hebt het in januari van dit jaar kunnen zien op de tv, toen de Winterswijkse IJsvereniging de eerste marathon mocht organiseren. Maar ik dwaal weer eens ernstig af. Na de verplichte aanloopkilometers (een kleine vier volgens de helft van ons, een grote drie volgens de andere) konden we tegen afdracht van 2 x 4 € ons eerste stempeltje laten zetten, een appel in ontvangst nemen en via een leuke omweg naar Terras Krosenbrink in Corle. Het terras zag er vanmorgen wat voller uit dan op bijgaande foto, die is geleend van www.100procentwinterswijk.nl. Daarna naar Beneman in Vragender, waar ik zondag ook al een paar uur heb doorgebracht (was een pauzeplek van de Lichtenvoordse wandelmarathon en ik mocht zien dat het goed was). Vandaag maakten ze het daar wel erg bont om voor een klein plastic bekertje fris (getapt vanuit die grote petflessen) tweeënhalve Euro te vragen en voor twee kleffe saucijzenbroodjes mocht ik negen Euro neertellen. “Niet zeuren, we hebben net de AOW en het pensioen binnen”, sprak W relativerend. Het derde terras (De Schoppe bij camping De Twee Bruggen in Miste) hebben we overgeslagen, geen doorkomen aan. De Achterhoek was weer verpletterend mooi vandaag en de fietstocht liet W en mij wederom kennismaken met voor ons onbekende en/of nog niet betreden wegen, ik schat zo'n 10% en dat wil wat zeggen want de route ging vandaag richting Lichtenvoorde met op de heenweg het Vragenderveen, terwijl we de laatste kilometers door de Bekkendelle hebben gestoempt en een paar kilometer hebben gesmokkeld. Wel veel filefietsen, veel meer dan gisteren. Ben bang dat het evenement aan zijn succes ten onder gaat.

Toen we bij ons mobiele huis terug waren werd er nog snel een boodschappenlijstje gefabriekt en mocht ik nog even naar de Jumbo in Winterswijk (we krijgen vanavond visite en W wil graag zalm op de bbq). Bracht de eindstand voor mij vandaag op 78 hele kilometers (W 14 minder) en dat bij een temperatuur oplopend naar 32 graden. Wind uit een oostelijke hoek, kracht 2. Een mooie dag! Zo'n dag waarop je meteen weer gaat transpireren als je de douche verlaten hebt. En morgen? Morgen is er weer een dag. We gaan voor de verandering een eindje fietsen, met zijn tweeën.