noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 15 maart 2024

met één werkend oog naar het zuiden – 3: nederland – belgië – frankrijk

Vreemd: enkele lezers kennen het werkwoord “macgyveren” niet. Woord is afkomstig van Angus MacGyver, een uitermate vindingrijke ex-spion in de gelijknamige serie. In MacGyver gaat het voornamelijk om het gebruik van wetenschappelijke kennis en inventief gebruik van huis-tuin-en-keukenspullen. Ducttape en een Zwitsers zakmes zijn de meest essentiële attributen om te komen tot oplossingen voor haast uitzichtloze situaties. Volgens mij deden ze zoiets ook al bij The A-Team. Wanneer ik het fröbelen noem zou ik onmiddellijk hooglopende ruzie krijgen met mijn zoon, hij is aanhanger van het "MacGyverisme" en vindt het absoluut geen fröbelen. Lo siento hijo. Van kleinzoon T komt de uitspraak: “Het verschil tussen mijn vader en mijn opa is dat papa alles probeert te repareren met elastiekjes en opa met ducttape en paperclips”. Foto bij deze alinea moet Richard Dean Anderson voorstellen, de hoofdrolspeler in de serie.

vrijdag 15 maart: @ druyes-les-belles-fontaines

Mooie avond gisteren. Nog een tijdje de schuifdeur open kunnen laten staan en pas bij het koken dicht. Kachel hoefde de hele avond niet aan. Gaan we de goede kant op of was het maar een heel klein topje en begint nu de lange dip weer?


Volgens W kan het verslag van vandaag kort zijn: “We stapten om negen uur in de auto en 8,5 uur later waren we ruim 500 kilometer verder”. Volgens mij snapt ze niet dat ik met dit soort verslagen geen lezer meer weet te boeien. Proberen we het op een andere manier. De weg van Maastricht naar Auxerre hebben we al vele keren gereden, soms vier keer per jaar (twee keer heen en twee keer terug). Je zou dan zeggen dat we alle mogelijke opties gehad hebben: eens raken de nieuwe wegnummers op. Vandaag hadden we een stuk weg dat we nog niet eerder geraakt hebben met onze vier wielen, een deel van de D977. We weten het beiden zeker omdat we het Monument van Navarin, ook Aux Morts des Armées de Champagne genoemd en ter plekke bekend als Ossuaire National de "La Ferme de Navarin" nog nooit eerder hebben gezien. In de streek van Suippes (W noemt dat Zoepers) aan de rivier de Marne werden hier hevige gevechten geleverd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het monument in de vorm van een piramide werd in de jaren 20 van de vorige eeuw gebouwd om de gesneuvelde soldaten te blijven herinneren. Later (toen men in dit gebied nog steeds botten van slachtoffers vond) is de piramide omgevormd tot grafmonument. De crypte bevat nu de resten van zo'n 10.000 (meest naamloze) soldaten. Er werd ijverig geknutseld, dus we konden alleen maar van een afstandje toekijken. Bovenstaand plaatje is door W gemaakt, de overzichtsfoto hieronder hebben we "geleend":


Het kenmerk van zo'n lange rit met een camper is dat de ETA (Estimated Time of Arrival) steeds verder opschuift en als je dan nog niet zeker bent van definitieve eindbestemming en ook nog een flink deel door België rijdt is het gokken of je voor het donker de bus hebt staan. België: naarmate de rit vordert neemt de kwaliteit van de weg kwadratisch af. Af en toe moet je gewoon flink gas terugnemen want het gatenkaaswegdek met zijn onverwachte gaten is de oorzaak van een steeds vorderend desintegratieproces van ons arme busje. We hebben weer wat nieuwe rammeltjes ontdekt die zich naadloos voegen bij de al bestaande kreungeluiden. Nog even en W gaat een nieuwe symfonie componeren. Overigens de vele Franse spoorwegovergangen die we tegenkwamen kunnen dan als achtergrondkoor dienen. Een camping die volgens de boekjes open zou zijn bleek alleen de poorten geopend te hebben, we waren niet welkom. Uiteindelijk parkeerden we ons busje op de parkeerplaats van een kasteel. Voor de volledigheid: https://www.campercontact.com/nl/frankrijk/bourgogne-franche-comte/druyes-les-belles-fontaines/88683/parking-du-chateau. De naam van de camperplaats zegt het al: onze bus staat aan de voet van Château de Druyes, een middeleeuws kasteel dat in de twaalfde eeuw gebouwd werd door de graven van Nevers. Vanaf de 17e eeuw raakte het in verval. In de tweede helft van de vorige eeuw is het voor een deel gerestaureerd.






We gebruiken de parkeerplaats alleen als overnachtingsplek. W heeft nog wel een rondje gelopen maar vond geen bruisende winkels in de koopgoot van Druyes-les-Belles-Fontaines. Om eerlijk te zijn: ze vond geen winkels én geen koopgoot.


V: 204.102; A: 204.633. Rijtemperatuur: stuiterend tussen 11 en 16 graden. Alle weertypen gezien tussen half bewolkt en volledig bewolkt met regenbuien. Het beloofde onweer is achterwege gebleven. Een reisdag! En morgen? Morgen is er weer een dag: eerst boodschappen doen en tanken in Clamency en dan een paar honderd kilometer naar het zuiden naar een camperplaats met Nederlandse eigenaren. Daar blijven we een extra dagje.