noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 31 maart 2024

naar het hoge noorden

In de rubriek “waar heb je je vandaag aan geërgerd?” deze keer twee onderwerpen. Allereerst het feit dat door nieuwe wetgeving (Europese SUP-wetgeving) doppen per 3 juli 2024 moeten vastzitten aan fles of pak. Fabrikanten voeren dit nu langzaam maar zeker in. De wet moet zwerfafval in de natuur tegengaan. De vastgemaakte doppen helpen hierbij, omdat de doppen hierdoor minder in de natuur belanden, zegt men. Doppen die in de natuur terechtkomen, vormen vooral een gevaar voor dieren. De dieren zien het vaak aan als eten en kunnen hieraan doodgaan. Tot zover de theorie, het is namelijk zeer discutabel of de vastgemaakte doppen een grote bijdrage leveren aan het tegengaan van zwerfafval. Uit de Landelijke Zwerfafvalmonitor van 2022 blijkt dat doppen slechts 6 procent van het totale zwerfafval uitmaken. Ter vergelijking: snoeppapiertjes zijn verantwoordelijk voor 21 procent van het zwerfafval in Nederland. De maatregel levert mogelijk een (kleine) positieve bijdrage voor het milieu, al is er nog geen bewijs van causaliteit tussen vastgemaakte doppen en minder zwerfafval. Ik zit eigenlijk meer met de nadelen: steeds vaker vraagt W mij om een dop van een fles te draaien: blijkbaar heeft ze minder kracht in haar handen. Als een gezonde W er al moeite mee heeft, hoe moet het dan niet zijn met mensen met reuma. Komt nog wat bij: ik vind het geknoei, want heb je de dop eraf en ga je gieten, dan ga je lekken. Kortom: het wordt een knoeiboel als je de fles (of het pak) eenmaal open hebt. En dan nog: betrap me erop dat ik die rotdop er gewoon afdraai. Ben niet de enige: uit een peiling van Kassa onder zo’n 6.000 mensen blijkt dat bijna 73 procent van de respondenten de dop soms alsnog van de fles aftrekt. Maar zolang je de dop ook maar in de kliko gooit is het milieutechnisch niet erg als de dop loskomt.

Ergenis twee: Zo eens per jaar moet ik een nachtje doorbrengen in Noordpolderzijl, het mooiste plekje van Nederland. Het “gat” bestaat pas een eeuw of twee: in 1811 werd de Noordpolder bedijkt (met dank aan Napoleon) en toen is de buurtschap Noordpolderzijl ontstaan. Belangrijk punt voor Usquert en Warffum: door de inpoldering verdwijnt voor die dorpen de open zeeverbinding, Noordpolderzijl wordt voor de (voornamelijk) garnalenvissers de nieuwe thuishaven. Inmiddels zijn de vissersboten uitgeweken naar Lauwersoog en Eemshaven. Toen er nog op het wad op robben gejaagd mocht worden stond Noordpolderzijl vooraan. Dat mocht tot 1962. Tot die tijd werden zeehonden beschouwd als schadelijke dieren, want ze beschadigen netten en vreten kostbare vis die de visser niet meer kan vangen. Tot 1942 kon je zelfs een premie krijgen voor elke afgeschoten zeehond en voor toeristen is er tot ver in de vijftiger jaren van de vorige eeuw een speciaal uitje: “safari op het wad” ook genoemd “robbenjagen”. Vertrekpunt: Noordpolderzijl en na afloop een borrel bij 't Zielhoes. Wat vind ik nu zo mooi aan Noordpolderzijl? Allereerst het uitzicht op het wad, waar ik goede herinneringen heb liggen op de verschillende platen waar we eerst met de Nieuwe Zorgen en later met de DC2 droogvielen. Gewoon een paar uur dom kijken naar het water dat eerst helemaal wegtrok en later weer terugkwam. Kijken naar de vogels vanaf de boot op het wad en vanaf het land op de kwelders: steltlopers, ganzen, scholeksters, kieviten en tureluurs. En dan later, als de zon is verdwenen, gewoon niks, helemaal niks. Tot zover alleen maar positieve dingen. Het negatieve komt in het dagverslag. Foto uit de oude doos.

donderdag 28 maart: @ oude pekela

Noorpolderzijl was de bedoeling. Ben er ook gekomen: steeds de grote regenbui voor. Graad of 10 tot 12 en verrassend via de N48 (Ommen) en A28. Zal wel een minuutje sneller geweest zijn. Noordpolderzijl: er stond niemand, maar dat is geen probleem. Slagboom ging fijn open (gaat via internet). Alleen geen stroom, op de camperplaats zelfs geen 4G-verbinding. Kan nog wel zonder stroom, maar zonder 4G? De grote regenbui had me ingehaald, temperatuur was inmiddels van 12 naar 8 graden gedaald. Zit je daar in je busje in de regen en niks niet uitkijken over het wad, want te nat. Keuze was al snel gemaakt: gaskraan dicht en stoel weer omdraaien, richting Oude Pekela. Ben benieuwd of AanUitNet kosten in rekening brengt voor mijn bezoek van een half uurtje aan het mooiste plekje van Nederland dat vandaag toch wat minder mooi bleek te zijn. André van de Turfstee was nog steeds André van de Turfstee en na afdracht van 2 x € 13,75 (voor twee personen is het € 15,00) had ik stroom en internet. Wel regen, maar die werd door het dak van het busje tegengehouden. Kon ik me weer verdiepen in het wel en wee van bloggende en vloggende camperaars. Vrijdag, dus een nieuwe uitzending van Endless on Wheels, maar ook een nieuw weekverslag van Thole en Everdien. Zij weten altijd interessante feitjes op te disselen, wat vind je van dit verhaal: “Over ramadan gesproken, het stond gisteren ook in Bladna.nl (Marokkaans nieuws in het Nederlands) maar tijdens de ramadan wordt er in Marokko meer porno gekeken dan buiten deze maand. En dan pas na de avondmaaltijd, seks is verboden tussen zonsopkomst en -ondergang, kennelijk ook soloseks.” Everdien maakt altijd prachtige foto's. Bij dit item ontbraken ze. Je bent weer op de hoogte. Iets gemakkelijks met mie, wokgroente, camenbert en een klein potje carbonarasaus zorgde voor een voedzame maaltijd (en nog genoeg voor zaterdag ook). W was er niet bij deze keer, maar dat had je ongetwijfeld al door.

vrijdag 29 maart: @ oude pekela

Eigenlijks niks te melden: kachel aan bij het opstaan om de ergste kou te verdrijven en drie gebakken eieren, twee koppen koffie en de laatste aflevering van 2 voor 12 later was het tijd voor een voorzichtig tochtje op de fiets. Voegde niet zoveel toe, ken de buurt inmiddels wel. Ook Graaf Adolf van Nassau stond nog mooi te wezen als onderdeel van het monument dat aan hem gewijd is. Je weet wel die van “Graef Adolff is ghebleven, In Vriesland in den slaech”. 




Sinds de uitzendingen van Daan Schuurmans over de geschiedenis van de Oranje-Nassaus kijk je met andere ogen naar bijvoorbeeld de teksten die zijn aangebracht in de sokkel van het monument:

  • 25 mei 1568 De eerste zege in de Tachtigjarige Worsteling voor de vrijheid der Nederlanden.
  • Graaf Adolf van Nassau bleef in den roemrijken slag.
  • 25 mei 1868 Door het nageslacht den vaderen gewijd.



zaterdag 30 maart: @ home

Tijd om het Achterhoekse land weer eens op te zoeken. Eerst nog wat mistig en heiïg, maar dat werd steeds beter. Via de A31: schnell und bequem. Alleen ging je vroeger ook het laatste stuk van de route door het Duitse land en kwam je bij Zwillbrock Nederland binnen, sinds de aanleg van de nieuwe N18 heeft Miep van Google Maps een snellere route gevonden. En: hoe zuidelijker ik kwam, hoe warmer het werd. Tikte nog even de 18 graden aan, bijna Spaanse temperaturen. Zal wel niet zo lang duren.