noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 13 maart 2019

van granada naar el puerto de santa maria

maandag 11 maart: el puerto de santa maria 

Na een dagje “doen” en een dagje “zijn” in de omgeving van Grandada wordt het tijd om Puzzel weer de sporen te geven. Op de kaart een leuke route gevonden en wel de A384 van Antequera naar Arcos de la Frontera. Wel uitkijken want Ome Tom laat je gewoon tientallen kilometers omrijden via de snelweg richting Sevilla, want dat scheelt een paar minuten. Eerst nog geprobeerd om in Loja (aan de A92) de Lidl te plunderen: wel een Lidl, geen parkeerplaats want die werd gebruikt door bezoekers van een begrafenis aan de overkant. Dus werd het een Dia Maxi in Villamattin een eindje verderop. 


De A384 komt langs een aantal witte dorpjes (pueblos blancos) die boven op de heuvels liggen. Olvera is daarvan wel de mooiste en wordt niet voor niets “de hoofdstad van de witte dorpjes” genoemd. Je ziet het stadje met zijn imposante kerk al van ver liggen. Alleen geen mogelijkheid om te stoppen en een fotootje te maken, vandaar bijgaande foto van het web oficial de turismo Cádiz. Nog even het dorpje ingereden maar in het centrum was geen fatsoenlijke parkeerplaats te vinden. De witte kleur van de huizen van de dorpjes in deze buurt moeten bescherming bieden tegen de soms ondraaglijke hitte van de Andalusische zomer en die zal wel een stuk warmer zijn dan de 27 graden die de thermometer van Puzzel aangaf tijdens het rijden. We zitten pas in de eerste helft van maart! De omgeving staat vol met olijfbomen. Van die olijfjes wordt één van de beste olijfoliesoorten van Andalusië geperst. 


Het oorspronkelijke plan was om te overnachten op een camperplaats in de buurt van Sanlúcar de Barrameda, maar de omgeving van de camperplek was een grote zielige vertoning. Het ligt wel aan de oevers van de Gualdalquivir (die ook door Sevilla stroomt) en je kijkt aan de overkant uit op het Parque Nacional de Doñana maar daar is dan ook alles mee gezegd. De camperplek zag er wel schoon uit, maar de omgeving (inclusief het strand) was ronduit smerig. Dus nog maar een extra 20 kilometer gereden naaar El Puerto de Santa Maria, een plek met een goede camping in een schone omgeving. Camping Playa las Dunas (code 48.789) accepteert de Acsi-kaart en rekent € 18,00 per nacht. Sanlúcar de Barrameda, de stad waar Ferdinand Magellaan (ook geschreven als Magelhães en Magellan) als Portugees in Spaanse dienst zijn reis om de wereld begon in september 1519 (maar nooit is teruggekomen) bewaren we dan maar voor een volgend keertje. 

V: 128.512; A: 128.875 
Rijtemperatuur tussen de 12 en 27 graden 

dinsdag 12 maart: huttendag in el puerto de santa maria 


Toen W en ik hier vorig jaar waren hebben we een tripje (met de boot) naar Cádiz gemaakt, dus vandaag hoefde ik niets (alleen een korte wandeling naar de zee). Geen internet, dus het werd lezen. Deze keer was “het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde” van Per J. Andersson. De ondertitel luidt: “ongelofelijk maar waar gebeurd”, gewoon een feelgoodverhaal. Ook wel eens leuk voor de verandering. 


Het weer: strakblauw maar een paar graden frisser dan gisteren.