noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 23 maart 2019

drie dagen actie rondom pêra 

woensdag 20 maart: stranden rond pêra 

Een rustige nacht op de camperplek bij het vliegveld van Faro. Kon ook niet anders met zo’n overheerlijk portje achter de kiezen. Volgens W was het port van het soort “waarvan je hersenen na twee glazen net zo zompig worden als het Korenburgerveen”. Als je de Achterhoek (en het Korenburgerveen) kent weet je ongetwijfeld wat ze bedoelt, ben je niet op de hoogte, kun je je er wel een voorstelling bij maken. Het eerste vertrekkende vliegtuig (06:13 uur een TAP-vlucht naar Lissabon) en de aankomst van TUIfly uit Hannover (06:50) hebben we zelfs gemist en dat terwijl ons inwendige klokje een uurtje later staat afgesteld dan de officiële Portugese uurwerken aangeven. Het weer is weer prima. Nevenstaande foto stond op de site van Meteofrance met als bijschrift “doucement le printemps s’approche” (satellietfoto van 14:00 uur). We zitten nog steeds goed in Zuid-Portugal. 

Via een supermarkt naar de Praia dos Salgados. Hier geen okerachtige kliffen maar een moerasachtig duinenlandschap. De lagune Lagoa dos Salgados is een tussenstop voor veel trekvogels. Geen flamingo’s gezien, maar wel zwarte ibissen en witoogeenden (door W uitgescholden voor Nonnetjes). Een wandeling via een vlonderpad door het moeras en via het strand terug. Hier spoelen geen schelpen aan maar stenen. 




Na onze eerste wandeling verkast naar de Praia da Galé en van daaruit weer een mooie wandeling gemaakt en gekeken naar schitterende resorts en een prachtige golfbaan. Interesse? TUI heeft nog een plekje voor je in mei: kamer in het 5 sterren Vidamar Resort met zeezicht voor zo’n € 950,00 per persoon (wel graag met zijn tweetjes komen). Corendon doet het in deze buurt voor de helft van het geld, het verschil is dat je van slechts drie sterren mag genieten. Wil je tijdens je verblijf golfen op de Salgados Golf Course dan kan dat, de greenfee bedraagt € 85,00, maar dan mag je wel gebruik maken van alle 18 holes. De foto van de golfbaan is afkomstig van de plaatselijke toeristische dienst.


Uiteindelijk kwamen we weer bij Miki’s Place to Stay uit. W moest meteen een complete fotoreportage maken. Fijn om weer samen te zijn. 

V: 129.429; A: 129.503 
Temperatuur: rond de 20 graden. 




donderdag 21 maart: wandelen in de omgeving 

Een grote volle maan zorgde er vannacht voor dat het niet donker werd. Wel een graadje frisser vandaag: maximum temperatuur 19 graden, in Nederland schijnt de lente ook te beginnen. Actie voor W vandaag: een begeleide wandeltocht door de omgeving. Ene Kiki is een activiteitenprogramma aan het opzetten om de luie pensionistas in de benen te krijgen. Een interessant tochtje met veel uitleg over de omgeving. 

Wist je bijvoorbeeld dat er in Portugal sprake is van de dennenprocessierups? Net zo’n vervelend iets als het eikenprocessierupsgebeuren in Nederland, maar hier zitten ze in pijnbomen. Een ander kenmerkend verschil is dat wanneer de eikenrupsen aan de wandel gaan er een processie plaats vindt van enkele rupsen breed, de dennenrupsen wandelen allemaal keurig achter elkaar (één-rupsje-breed dus). 

De vijgenbomen zitten net in het blad, over drie weken ken je ze niet meer terug. En tenslotte: van de wilde aardbeien wordt een overheerlijk likeurtje gemaakt. Leuke tocht volgens W. 













vrijdag 22 maart: de rotsen van de algarve 

Plekje op de camperplaats gemarkeerd, we willen natuurlijk op B37 terugkomen. Alles in Puzzel rijvast gezet. Via de Aldi voor wat aanvullende zaken naar Carvoeiro, oorspronkelijk een vissersdorp maar sinds een jaar of 50 een populaire toeristenplaats ten zuiden van Lagoa. Je kunt er beter niet met een camper naar toe, maar (zoals W het weer eens perfect weet uit te drukken) op dit soort momenten hebben we geen camper maar een busje en is het geen probleem om dat ding door nauwe straatjes te wurmen. Ook steile hellingen (we kwamen door Monte Carvoeiro) hoeven geen probleem te zijn voor Puzzel. Wanneer op zeker moment die twee zaken bij elkaar komen (nauwe straatjes en steile hellingen) dan moeten argeloze wandelaars maar zien dat ze hun vege lijf redden door zich een beetje dun te maken. Snel dit stadje verlaten, dan maar geen Praia do Carvoeiro, maar op zoek naar het volgende strandje, waar het wel goed parkeren is. 

Er zijn veel mooie stranden in de Algarve met grillige rotsformaties in en langs het water. Praia da Marinha wordt gezien als de mooiste. Het wordt gerekend tot de 100 mooiste stranden ter wereld. W vergeleek de door erosie verweerde kliffen met de Twaalf Apostelen in Australiė, maar dat ging me net een tikje te ver. Er loopt een wandelpad hoog langs de kliffen van het type beetje levensgevaarlijk. We hebben ons beperkt tot een uurtje heen en een uurtje terug, waarbij we veel uitzichtpunten met een grandioze view tegenkwamen. Helaas: net de 10.000 stappen niet gehaald. 






Tegen vieren weer terug naar Miki’s Place. Het was weer een dag waar niks mis mee was.
V: 129.503; A: 129.594 
Rijtemperatuur: rond de 21 graden.