Ze zijn er nog de campings waar je met een rol wc-papier onder de arm naar het toiletgebouw moet omdat de campingexploitant het vertikt om toiletpapier ter beschikking te stellen. Vooral in Frankrijk zijn we ze het afgelopen jaar tegengekomen en daar waren de toiletten ook meestal ontdaan van wc-bril. Het kan ook anders en dat is de nieuwe trent: GLAMPING. In de taalkunde noemen we glamping een “kofferwoord”: de woorden “glamourous” en “camping” zijn aan elkaar geplakt. Niks primitief kamperen in een lekkend puptentje: vaak wel tentzeil, maar dat is dan gespannen boven een keukenblok die thuis in je aanbouwkeuken niet zou misstaan. Slapen op een luchtbed? Ben je betoeterd: gewoon Auping boxsprings in je ledikant. Het woord glamping is nog niet zo oud: de term "glamping" werd voor het eerst genoemd in dat landje aan de andere kant van de Noordzee en wel in 2005, het duurde nog een paar jaar (tot 2016) voor het werd opgenomen in het Oxford English Dictionary. In het Nederlands werd de term voor het eerst gebruikt in 2009. Het woord is dan wel nieuw, glamping is al eeuwen oud. Kwam onlangs een afbeelding tegen van een diplomatieke top in 1520. Frans I van Frankrijk en Hendrik VIII van Engeland waren er bij. Feestje vond plaats ergens in Noord-Frankrijk en staat bekend onder de naam “Goudlakenkamp”. Heb je het liever internationaler dan mag je “Field of the Cloth of Gold” noteren als je Engels wilt spreken of “Le Camp du Drap d'Or” wanneer je de Franse taal prefereert. Welke taal dan ook: ze knutselden er 2.800 tenten en paviljoens in elkaar en dat alles om de vriendschapsband tussen twee landen te verbeteren.
Maken we even een sprongetje naar het begin van de vorige eeuw. Ook toen was er sprake van glamping: rijke ontdekkingsreizigers en deelnemers aan safari's vertrokken naar Zuid-Afrika. Zij waren vaak maanden van huis en als je diepe zakken had en niet bereid was om comfort en luxe achter je te laten dan kon je beschikken over elektrische generatoren, inklapbare badkuipen en niet te vergeten voldoende champagne. Voldoende gekleurde medemensen om die rommel allemaal voor je te transporteren.
Je vraagt je misschien af: hoe komt die vent er nu weer bij om over dit onderwerp te schrijven. Heel simpel. Kwam de term “glamper” tegen op een camperwebsite. Ging over een wel erg luxe uitvoering van een camper(tje). Klinkt goed: voortaan camperen we niet meer maar we gaan glamperen! Geweldig toch?
zondag 29 oktober: @ balgoy
W naar huis met het autootje, ik knoopte er nog een dagje-in-mijn-uppie aan vast. Gewoon een dag helemaal niks doen. Nou ja: moest eerst naar Balgoy rijden, wel even 130 kilometer aan het wieletje draaien. Rijd de camperplaats op, komt daar Ruud (de eigenaar) heel hard aanrennen. Rivierklei, en de vochtigste oktobermaand sinds jaren. Is hij bezorgd dat ik vast kom te zitten? Weet het niet, maar hij heeft deze week al drie keer een tractor of een vrachtwagen moeten laten komen om campers uit de prut te trekken. Misschien is zijn gras wel heilig. Kan me er wat bij voorstellen: campers kunnen vervelende sporen in een drassige ondergrond trekken en zelfs na een jaar zie je de sporen nog. Hij loodste me heel prettig een verhard plekje op. Kwam er alleen even later achter dat ik wel erg ver van de stroompaal stond. Koelkast dus op gas, laptop na een paar uur aan de omvormer en niet de volle kerstverlichting aan. Scheelt warempel ook weer drie Euro. Moeten we vaker doen, kunnen we waarschijnlijk zonder bijstand de winter door. Nog wel even op de Chinees naar de Jumbo, kippeneindje en op dat moment redelijk weer. Beetje wind, maar met maximale ondersteuning heb je daar beslist geen last van. Activiteiten als lezen, dutten en een paar regels tikken brengen je zo naar het kookmoment. Restantje aardappelen van vrijdag, een braadworst en een paar sperzieboontjes vormen samen een voedzaam geheel. Heb niet naar nutriscores gekeken, vind ik weer zo'n modegril. Was inmiddels weer gaan regenen, maar onze glamper kan daar tegen. Even wennen aan de nieuwe tijd. Zon op/onder: 07:28/17:11 (gegevens Balgoy), dus erg vroeg donker. Rijtemperatuur tussen 12 en 15 graden.
maandag 30 oktober: @ kötteldiek
Rare klok hebben we in de camper. Gaf gisteren de hele dag nog de zomertijd aan en vanmorgen vroeg was hij weer bij de tijd. Je zou toch zeggen dat de moderne techniek er voor kan zorgen dat elke klok exact om drie uur een uur terugspringt? Voor de volledigheid en voor die mensen die willen weten wat voor boeken ik verslind. De afgelopen dagen was dat “Dagverhaal van eene reis naar Paramaribo en verdere omstreken in de kolonie Suriname” (1842), geschreven door Gaspard Philippe Charles van Breugel. Het boek begint met een voorrede en de eerste regels daarvan luiden: “Het dagverhaal mijner reis en oponthoud in de kolonie Suriname, was niet voor de pers bestemd; en te vergeefs zoude men daarin eene beschrijving dier kolonie zoeken, het is zoo min voor geleerden geschreven, als dat het aanspraak maakt, om in eene boekenkamer te pronken; het zijn de waarnemingen, zoo als ik die ter plaatse zelve deed en mogen als zoodanig tot eene bijdrage verstrekken ter nadere kennis dier volkplanting, terwijl het hier en daar nuttige wenken bevat en zoo ik hoop een aangenaam onderhoud verschaffen zal”. Weet het: je moet een beetje geschift zijn om te kunnen genieten van dit soort vertellingen.
De afstand van de camperplaats naar ons huis bedroeg exact 92 kilometer. Later op de dag kwamen daar nog 37 bij voor een bezoekje aan de Lidl in Duitsland en natuurlijk een tankbeurt voor het autootje (niet de bus), 173,9 voor een litertje E10, da's een kwartje per liter goedkoper dan in Nederland. Rijtemperatuur 12 tot 15 graden en zon op/onder: 07:25/17:07. En daarmee is dan ook dit verhaal weer compleet. Even een paar daagjes wat anders en dan in Kotten op een hond en zes kippen passen. Later!