noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 4 april 2023

voorjaarstocht 2023 – 2: gruiformes gruidae grus aka grus grus

Pas een dag onderweg en meteen al reacties. Natuurlijk de bekende (vriendelijke) reacties van zussen en broer in de trant van “goede reis” en “kom veilig weer thuis” en van dochterlief F te P over een datumfoutje. Maar ook meteen een vraag van kritische lezeres E te Z over het zinnetje “hier meteen linksaf en je neus achterna en dan altijd maar rechtdoor” dat ik gisteren gebruikte. Wat is de vraag? Ga je bij de stoplichten links af of linksaf? Om dit soort problemen te tackelen spelen W en ik op werkdagen de app “Beter Spellen” (met als bonus op maandagmorgen een extraatje: de wekelijkse taaltest van Plusonline). Je krijgt bij de meeste taalproblemen uitleg. Over het probleem “links af of linksaf” vond ik een betoog van een redacteur van Van Dale (Hans de Groot): “in de meeste gevallen schrijf je deze woorden aan elkaar: linksaf. Bij de kerk ga je linksaf en daarna loop je steeds rechtdoor. Er is echter een uitzondering: als je het werkwoord ‘afslaan’ gebruikt, dan hoort ‘af’ bij het werkwoord. Dus schrijf je het niet vast aan het woordje ‘links’. Bij de kerk sla je links af en daarna loop je steeds rechtdoor. Merk het verschil op met het eerste voorbeeld: het is dus ‘linksaf gaan’ (want het werkwoord is ‘gaan’ en niet ‘afgaan’) en ‘links afslaan’ (want het werkwoord is ‘afslaan’).”

dinsdag 4 april: @ lac du der

Zo eens per jaar moeten we toch even naar deze plek. Soms zijn we op tijd, soms te laat. Toen we maar drie campers zagen staan wisten we: te laat voor de kruzzen. Een normaal mens noemt dat kraanvogels. De Europese kraanvogel (Latijnse naam Grus Grus) is in ons land vooral een trekvogel op doortocht van en naar zijn zomergebied (in maart/april en oktober/november). Er zijn een aantal befaamde plaatsen voor kraanvogels om op deze lange tocht te rusten en aan te sterken, het Lac du Der-Chantecoq is er één van. Onderstaand kaartje laat de zomer- en wintergebieden van de kraanvogel zien. Nevenstaande foto is van “Tony Hisgett from Birmingham, UK”, zo dat is ook weer netjes geregeld. De vogels staan niet op de rode lijst, maar er zijn wel factoren die nadelig kunnen werken op de stand van de kraanvogel. Broed- en foerageergebieden zoals van rietvelden, hoogveenmoerassen en akkerbouwgebieden worden steeds vaker versnipperd door de aanleg van infrastructuur. In landbouwgebieden zijn veranderingen in de keuze van gewassen en verdroging door wijzigingen in de waterstand een bedreiging. Ook hoogspanningsleidingen maken slachtoffers en in Zuid-Europa en Noord-Afrika wordt er nog jacht op de vogels gemaakt.


Een leuke route vandaag: eerst sfeervol Duitsland door, een tijdlang de Moezel gevolgd. Waren prima en
pittoreske wegen. De romantiek kreeg een klein dipje toen een of andere paal het weer zo nodig vond ongevraagd een foto van ons te maken. Weet het: busje is fotogeniek evenals de bestuurder, maar om een foto te maken en die naar je huisadres te sturen met een begeleidend schrijven over de de gemaakte kosten, vind ik een verkeerd voorbeeld van vakantiepost. “Je reed gewoon te hard” zei W en zoals gewoonlijk zal ze wel gelijk hebben. Even de tank aftoppen met diesel in Luxemburg (€ 1,469 per liter, ruim 40 cent goedkoper dan de gemiddelde Franse prijs) en toen over D- en N-wegen door Frankrijk naar de camperplaats bij de Site de Chantecoq Observatoire (5 kilometer ten westen van Giffaumont-Champaubert op de D13). Normaal € 6,00 per nacht, maar de slagboom stond open, zal wel een gratis overnachting worden. Je kunt er gratis lozen en tegen betaling water innemen. Geen stroom, maar we kunnen wel een nachtje zonder. W ontdekte dat de toiletten (hurktoiletten, dat wel) open en schoon waren. Voor de rest is het een kwestie van “welkom in de natuur, we maken er wel een ‘washandjesdag’ van”. Sitecode Campercontact: 1176.

Tijd genoeg voor de Tour du Lac, een rondje van zo’n 36 kilometer rond het meer. Wind NO 3 en dan is het prettiger het meer te ronden met de klok mee. Pauze op een terrasje bij een camping halverwege (vorig jaar ook al gestopt). Was best lekker uit de wind in de zon. De koffie en de Kronenbourg waren goed te pruimen. En voor je het weet zit je weer in de avondstand: jij in jouw klein hoekje en ik in’t mijn.



V: 189.761; A: 190.053. Rijtemperatuur 2 – 11 graden. Half- tot onbewolkt. Volgens een schatting van de European Camping Association (ECA) zijn er ongeveer 5 miljoen campers in Europa. Op dit ogenblik staan er maar 5 op deze camperplaats, plek voor zo’n kleine 50. Ruimte genoeg dus. Een mooie dag! En morgen? Morgen is er weer een dag. We gaan kijken of ze in de Limousin eindelijk gehaktballen serveren. Binnenkort meer in dit theater.