noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 27 april 2023

voorjaarsreis 2023 – 14: halverwege frankrijk

Interview in de krant (23 april) met als titel “Spreek een vrouw nooit tegen, dat is het geheim van een lang huwelijk” trok mijn aandacht, immers: zouden mijn woorden kunnen zijn, maar zijn ze niet. De geïnterviewde is Hendrik Willems en 100 jaar. In het verhaal in de krant kijkt deze vrolijke bouwvakker terug op de eeuw die achter hem ligt en vooral: hoe kijkt hij aan tegen het heden? En dat terwijl zijn motto was: “Ben je bedonderd, ik word geen honderd”. Binnenkort zijn we vijftig jaar getrouwd, is dat een lang huwelijk? “Hou je d’rbuiten Cock”, oh nee, dat was weer een ander verhaal (Mijn naam is Cor van der Laak, en wel hierom:...). Je mag aannemen dat we inmiddels behoorlijk tegen de gemiddelde houdbaarheidsdatum aanschurken, tot die tijd maken we ons geld op en genieten ervan. En inderdaad: met zijn tweeën. Misschien is dat wel het geheim van een lang huwelijk: “samen genieten”. Kregen een lief Whatsappje van schoondochter. Best wel passend.

donderdag 27 april: @ nevers

Vroeger was alles anders, dat weten we inmiddels wel. Vroeger hadden we ook geen autosnelwegen in Zuid-Frankrijk, maar mochten we via een RN (Route Nationale) naar de Middellandse Zee. De belangrijkste was natuurlijk de RN7. In 1811 liet Napoleon Bonaparte de Route impériale 8 aanleggen van Parijs naar Rome via Moulins, Lyon, Avignon en Nice. In 1824 werd de huidige N7 gecreëerd uit deze oude route. De weg liep van Parijs via Lyon en Nice naar de Italiaanse grens en is ongeveer 1000 kilometer lang. Door de opkomst van de auto werden vakanties aan de Côte d'Azur mogelijk voor de inwoners van Parijs, Noord-Frankrijk, België en Nederland. De N7 was de aangewezen route om op die vakantiebestemming te komen. Daar ontleent de weg zijn bijnaam Route des vacances aan. Rond 1970, na de aanleg van de autosnelweg Autoroute du Soleil, nam het vakantieverkeer over de N7 af. Sinds de jaren 2000 is er opnieuw belangstelling voor de N7. De route wordt gebruikt als goedkoop alternatief voor de betalende snelweg, en als traject voor nostalgische slow travel. Vanaf Moulins tot aan Nevers hebben we vandaag de N7 gereden.

Voor we echter in Moulins waren hadden we al de nodige kilometers achter de kiezen: “binnendoor” naar Montpellier, de A750 en vervolgens de A75 (ook bekend als la Méridienne) naar Clermont-Ferrand. Geheel tolvrij, behalve het Viaduc de Millau. Heb al vaker verteld dat ik de A75 één van de meest iconische autosnelwegen van Frankrijk vind vanwege het afwisselende en soms spectaculaire landschap gedurende de 335 kilometer dat de autosnelweg lang is. In Clermont-Ferrand de RN9 (en varianten) op. De N9 (of RN9) werd in 1824 gecreëerd als aftakking van de N7 en verliep van Moulins tot de grens met Spanje bij Le Perthus. Inmiddels is het grootste gedeelte opgegaan in de A75 (Clermont-Ferrand tot Béziers). Wij hebben vandaag de N9 gereden van Clermont-Ferrand tot aan Moulins, al heeft de weg een andere nummering gekregen.


Eindbestemming was ‘s morgens bij het vertrek nog niet geheel duidelijk, we hadden een aantal varianten. Dat het uiteindelijk Nevers (de verste optie) geworden is had te maken met het weer, de tijd van de dag, ons humeur en nog een aantal niet nader te noemen variabelen. Na ruim 6 uur was ik gaar van het rijden (en dringend behoefte aan een sissend koud biertje) en W gaar van het stilzitten (dus nog dringender behoefte aan het strekken van de benen). De koelkast leverde koud vocht voor mij en de brug gaf W toegang tot Nevers. Beiden dik tevreden.

V: 193.404; A: 193.908. Rijtemperatuur: 20 (vertrek Palavas) – 15 (Massif Central-A75) – 22 (Nevers). Soms een paar druppeltjes, maar de bewolking brak na verloop van tijd. Zon op/onder: 06:39/20:51. Overnachtingsplaats: Camping de Nevers, gelegen aan de Loire; centrum op 500 meter afstand. Mooi uitzicht over de Loire op de stad. Geen stroom (te korte kabel – had 40 meter of zo nodig en dat haalde ik niet omdat één kabel ergens een kink had). ACSIprijs: € 20,30, geen stroom leverde geen korting op (heeft W wel even geprobeerd). Best wel een mooie dag, ondanks de lange reis. En morgen? Morgen is er weer een dag. We proberen om in twee dagen in Ittervoort te komen: het buffet van de Chinees aldaar willen we niet missen in het weekend.