noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 31 maart 2017

luther natuurlijk 5: ’s morgens bach en ’s middags de städtekette

vrijdag 31 maart: @ Gotha

Ze waren er weer vroeg bij, de bierdrinkende-kettingrokende-boeklezers (al of niet met hond). Het zitje bij de nieuwe camperplaats in Eisenach wordt volop gebruikt, alleen niet door camperbezitters. Het is opvallend: sinds we in het voormalig Oost-Duitsland zijn zien we erg veel bierconsumptie op straat.
Drie dingen stonden er nog op het lijstje voor we Eisenach vaarwel konden zeggen:

1. het Schmales Haus
Even een fotootje nemen en klaar!
2. het Lutherhaus
Een mooi vakwerkhuis (misschien wel het oudste van Thüringen) waar Luther een kenmerkend deel van zijn schooltijd  - 1498 tot 1501 - heeft doorgebracht bij de familie Cotta. Het schijnt een interessant museum te zijn, maar één museum per dag is voor ons wel genoeg. Fotootjes en klaar!


 
 
 
3. het Bachhaus:
Eisenach is de geboortestad van Johann Sebastian Bach (Bach leefde wel zo’n 200 jaar later dan Luther). Het Bachhaus geeft een indruk van het leven van de familie Bach rond 1700. In het historisch gedeelte van het museum zijn een aantal mooi ingerichte kamers te vinden met meubels uit de juiste tijd. Een concert van zo’n 20 minuten op diverse “barocken Tasteninstrumenten”, zoals een klavecimbel, een orgel en een spinet, zorgde voor een rustmoment tijdens het geslenter door de wel erg scheve kamers (let maar eens op het raampje op één van bijgaande foto’s). Het museum kent ook een stuk nieuwbouw waar een multimediaal Bachgebeuren plaats vindt. Allemaal erg interessant.
 

Genoeg Eisenach en dertig kilometer verder naar Gotha, de “parel onder de Thüringer steden” volgens een Nederlandstalig foldertje van het plaatselijke VVV-kantoor. Gotha wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde uit 775 van Karel de Grote, koning der Franken. Het is op dat moment een plaats aan een van de belangrijkste oost-west-handelsverbindingen en zal dat in de loop der tijden ook blijven.
Het meest kenmerkende van Gotha is het barokslot Friedenstein. Het stulpje werd in 13 jaar tijd gebouwd (eerste steen in 1643). Het kasteel schijnt net zo veel kamers te hebben als er dagen in een jaar zitten. Het is omgeven door een mooi park en aan de rand van het park staat ons Puzzeltje, op één van de drie camperplaatsen. Geen voorzieningen, maar het is dan ook gratis. Tot slot een stukje uit het Nederlandstalige foldertje: “Het kastelencomplex is een belangrijk internationaal erfgoed dankzij de unieke historische continuïteit van het complex dat bestaat uit slot Friedenstein, de slotkerk, het theater, de bibliotheek, het archief, wetenschappelijke collecties, kunstcollecties en het park.” Wees eerlijk: zoiets verzin je toch niet zelf?

 

Het weer was te mooi om het slot of de kazematten van binnen te bezoeken. Fietsrondje om het kasteel, een paar foto’s, mooi en klaar! De binnenstad van Gotha was interessant, maar ook hier: mooi en klaar! Bij de Tourist Info (heel vriendelijk en behulpzaam) maakte men ons attent op de Radfernweg Thüringer Städtekette, een fietspad dat zeven steden in Thüringen met elkaar verbindt. Dat moest natuurlijk verkend worden. Nu hadden we wel enige moeite om het pad te vinden: het ligt buiten de stad, achter het station met eigenlijk maar één manier om over het spoor te komen. Als je het weet is het appeltje-eitje, maar voor ons werd het een leuke speurtocht. De eerste 15 kilometers stonden al op de teller vóór we aan de Radfernweg konden beginnen, dus zo fern ging de Radweg vandaag niet meer voor ons. De route begint in Eisenach en via Gotha, Erfurt, Weimar, Jena, Bad Köstriz kom je in Altenburg aan. Als je in Altenburg begint…. rijdt je ook 230 kilometer dwars door Thüringen. We zullen de komende dagen nog wel een keer de Städtekette befietsten, alleen waar? Volgens W hebben we geen route meer (eigenlijk nooit gehad), alleen mogelijkheden. Het voordeel van zo’n instelling is dat je niets kunt overslaan.

“En Luther dan?” hoor is de trouwe lezers verzuchten. Op zijn reizen van en naar Worms, Marburg en Schmalkalden maakte Luther in Gotha graag een tussenstop. Voor zover bekend verbleef hij voor het eerst in 1515 in Gotha en in 1540 was hij hier voor het laatst. Aan zijn tussenstops herinnert het Lutherhaus, het vroegere pension “Zur Löwenburg”, waar Luther in 1537 geveld door ziekte het bed moest houden. Ook de kerk van het vroegere Augustijnenklooster in Gotha is een Luthergedenkplaats. Hier preekte hij een paar keer voor de burgers van de stad.
En al weer een leuke (en zonnige) dag (bijna) voorbij.

V: 89.465; A: 89.495