noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 29 maart 2017

luther natuurlijk 3: fulda en werra

woensdag 29 maart: @ Eschwege

Weinig Luther vandaag, wel veel natuur. Vanmorgen om half acht gewekt door de bouwvakkers die de camperplaats in Alsfeld uitbreiden met 20 plekken. Van de 20 reeds beschikbare plekken waren er vannacht 15 in gebruik, een geliefd plekje dus. En – vanwege de last van de Bauarbeiten – mochten we voor niets staan. Helaas lazen we dat pas nadat we een kaartje van 5 Euri uit de automaat hadden getrokken. En wat hebben we hiervan geleerd Mevrouw Stemband? Eerst lezen, dan pas handelen.
De Bundesstrasse 62 bracht ons naar Bad Herschfeld. De camperplaats maakte op ons erg weinig indruk, water was er niet te krijgen (zeer dringend nodig voor het toilet-, was- en afwasgebeuren), een uitgebreide douche zou welkom zijn en de stad vonden we te kolossaal. Luther maakte hier dan wel op de terugweg van de Rijksdag in Worms een tussenstop en preekte op 2 mei 1521 in de Stiftkerk, wij hielden de stad snel voor gezien en ons enige culturele uitje in deze stad was een bezoek aan de plaatselijke Lidl. W had inmiddels fijn gebruik gemaakt van de Lidl-app (kun je gemakkelijk het dichtstbijzijnde filiaal vinden) en was op de hoogte van de aanbiedingen, zodat we ons eetpatroon daar op konden aanpassen. Opvallend: ook in Duitsland is het fietsrugtasje dat ik maandag in Nederland heb gekocht in de aanbieding. Hier betaal je er echter drie Euro meer voor. Daar staat tegenover dat dezelfde Rotwein hier weer een stuk goedkoper is. Fietsen langs de Fulda zit er dus niet in op dit moment, maar we hebben nog tig andere riviertjes in de aanbieding. Op naar Camping Meinhardsee nabij Eschwege, een Acsi-camping met goede beoordelingen en een ideaal uitgangspunt van “Rad- und Wanderwege”. Misschien een ietwat uit de route, maar volgens W hebben we geen route, dus dat komt dan weer goed uit.



Al voor de noen hadden we ons ingeschreven op de camping en een klein uurtje later begonnen we aan een heerlijk fietstochtje, waarbij de rivier de Werra leidraad was. Onderdeel van ons ritje was ook een ommetje rond de 100 hectare grote Werratalsee, waar we een mooi uitzicht hadden op Schloss Wolfsbrunnen. Dit stulpje is nog niet zo oud, namelijk gebouwd in de periode 1904 – 1907 als huwlijkscadeautje. Het pandje werd gekenmerkt door veel leegstand en regelmatige verkoop. Het is zelfs nog een tijdje ashram geweest. Aan het eind van de vorige eeuw  maakte je met een bod van twee miljoen Duitse Marken grote kans om je eigenaar te noemen. In 2009 is het voor de laatste keer in andere handen overgegaan, het was inmiddels wel een “opknappertje” geworden. Tegenwoordig zit er een vier-sterren-hotel in. Een twee persoonskamer (voor vandaag) begint bij € 139,00, de bruidssuite is ook nog beschikbaar voor € 239,00 (en dan staat er met kleine letters onder: “optional als Einzelzimmer buchbar”; wat moet ik daar nou weer mee?) W vond overigens een Candlelightarrangement in ons puzzeltje èn veel goedkoper èn veel aantrekkelijker (als je het maar laat om rozenblaadjes in mijn bed te mieteren!). De foto van het kasteeltje komt van de website van het Schlosshotel.
Nog even grote schrik in Eschwege: rugzakje buiten laten staan bij de Tourist Information (tja, daar zit dus alles in), maar Duitsers zijn tegenwoordig betrouwbaar: niets aan de hand, we hebben paspoorten, creditcard, bankpasjes en zo weer gewoon binnen handbereik. Vergeten om shampoo mee te nemen c.q. te kopen en in geen velden of wegen een Kräuterfass of zo iets dergelijks te bekennen. Gelukkig wel weer een Lidl, we schijnen niet zonder te kunnen. Straks dus een uitgebreide poedelbeurt, kunnen we daarna weer een paar dagen primitief doen.

V: 89.322; A: 89.421