noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 24 maart 2017

terug van de zon 9: shit happens


 
Shit happens, de Fransen noemen het “c’est la vie”, maar het heeft niets met leven te maken: eerder het tegenovergestelde. Je kunt dan twee dingen doen wanneer je zo'n vervelend bericht krijgt: de reis voortzetten (daar krijg je spijt van) òf de reis afbreken en terugkeren naar Nederland (daar krijg je ook spijt van). We hebben een tussenoplossing gevonden: de route aanpassen en het reistempo wat verhogen, zodat we toch op donderdag de 23e nog iemand de laatste eer konden bewijzen.

“Het kan verkeren”, zei Bredero, en daarmee bedoelde hij: dingen veranderen. Mochten we tot zo’n veertig jaar geleden met goed fatsoen Spanje niet bezoeken omdat Franco daar aan de macht was, nu scheelde het niet veel of we mochten niet meer terug naar Nederland omdat boef Geert W. hier de scepter zwaaide. Gelukkig liep dat laatste met een sisser af. Even voor de volledigheid, was de hele uitspraak niet zo: “t Kan verkeeren, zey Bredero, en hij ging van de kerk in ’t hoerhuys.”
maandag 20 maart: @ Capmany

De tolweg, niet onze favoriete manier van reizen, maar het schiet wel lekker op. Dat je dan ook af en toe de creditcard moet pakken om ervoor te zorgen dat het asfalt ook in de toekomst glad blijft, is de logische consequentie. Voor het kleine probleempje (een tonnetje natte was) werd ook een passende oplossing gevonden en weet je dat het tijdens het rijden goed droogt? Nog 1.950 kilometer naar huis.
 
 
 
 
De AP-7 (de Autopista del Mediterráneo) is misschien wel de bekendste autoweg van Spanje. De snelweg verbindt Frankrijk met Barcelona, Valencia, Alicante, Málaga en Algeciras. Waar de AP-7 ontbreekt is er een A-7 (tolvrij) en omgekeerd. Verder lopen beide snelwegen vaak naast elkaar en regelmatig is er nog een derde strook asfalt, namelijk de N340. De AP-7 is een belangrijke route voor het vakantieverkeer en het kan in de zomer erg druk zijn. Nu in het voorseizoen hadden we geen last van drukte: de oudjes die nu onderweg zijn hebben tijd genoeg en besteden de 10 cent per kilometer tol (beetje ruw gerekend) liever aan een goede cerveza of een vino tinto (het liefst van de Lidl, dat dan wel weer). We kunnen het weten: we horen ook tot die categorie met de grijze kopjes.

Met een bloedgang kwamen de borden met de bekende vakantiebestemmingen voorbij. De costa’s kregen steeds een andere naam en het geel van de mimosa was oogverblindend. Bij Girona begonnen we het welletjes te vinden en tokkelden de coördinaten van Camping l’Albera (campercontact 44428) in ons waar-breng-je-ons-heen-apparaatje in. Alle voorzieningen aanwezig tegen een Acsiprijsje. Dank zij onze eigen supersonische hotspot kon W één van haar lievelingsprogramma’s zien (droomhuis of zo), gisteren al “boer zoekt vrouw” en “Floortje”, het kan niet op. En het persoonlijke hotspotje spaarde ons maar liefst 4 € camping-wifi uit. Dat allemaal in the middle of nowhere vandaag, tussen de kurkeiken. Ook geen punt: alle voorraden zijn op peil.
V: 86.947; A: 87.525
Buitentemperatuur tijdens het rijden: tussen 16 en 21 graden.


dinsdag 21 maart: @ langres
Een erg lange zit vandaag, wederom via tolwegen. Puzzel nog even voorzien van een slokje drinken (is in Frankrijk een stuk duurder), speakers op standje onbenullig en regelmatig goed hard meebléren.

Laat maar lekker gaan zoals het gaat
Leef zoals de wind je jasje waait
Doodgewoon met leven doorgaan
Laat maar waaien, laat maar gaan

De Spaanse AP-7 gaat over in de A9 tot aan Orange, waar de kassa voor de A7 gaat draaien. Rondje Lyon (A46 en N346) en vervolgens de Route du Soleil (A6) tot net onder Dijon, waar het laatste stuk van de dag A31 genoemd wordt. Langres: drie camperplaatsen; ééntje vol, ééntje te scheef en de derde in de steigers (later zag W dat er campers op een ander deel van de parkeerplaats stonden), dus werd het de gemeentecamping Navarre, binnen de muren van de stad. Overigens was Diderot sinds vorig jaar niet van zijn sokkel gekomen.

V: 87.296; A: 88.296
Buitentemperatuur tijdens het rijden eerst oplopend tot 21 graden; na Lyon werd het heel snel frisser (later ook regenbuien), het kwik zakte tot 4 graden. Het zuiden en noorden scheelde inderdaad een jas.

woensdag 22 maart: @ Ittervoort
Vandaag maar eens tolvrij. Dat betekende dat we aan het begin van de dag een leuk geel weggetje met een groen biesje te verwerken kregen: de D74 van Langres naar Neufchateau (één van de vele “nieuwe kasteeltjes” in Frankrijk). De bijzonder rustige weg loopt voor een deel langs de Maas. Overnachtingsplek gespot in Goncourt voor onze volgende reisjes naar het zuiden als alternatief voor Langres: campercontact 1346, lozen mogelijk; vrijwillige bijdrage € 3,00. In Neufchateau krijgt de weg een ander nummer (D674). In Toul wordt de A31 tolvrij, dus als echte Nederlanders piepten we daar de snelweg op. In Luxemburg nog even goedkoop diesel tanken (tel-uit-je-winst als er 102 liter in de tank moet en de literprijs nog geen 99 cent is) en in België zoals gebruikelijk weer bang zijn voor je servies.

 
Eindelijk eens onderzocht wat Baraque de Fraiture voor ding is. Al jaren rijden we er met een bloedgang langs als we op de A25 rijden. W associeerde de plek al die tijd met frituurvet. Hoewel er wel een patattent is te vinden (waar overigens niet in België?), is het een pukkeltje van 651 meter hoog in de Belgische Ardennen (de naam wordt ontleend aan het nabijgelegen dorpje Fraiture), waar je gemiddeld zo’n 20 dagen per jaar kunt skiën. De foto hierboven is geplukt van internet en het zag er nu heel anders uit. Je schijnt er ook met de camper te kunnen overnachten, eenzaam maar rustig.
Luik door via de Maaskade, goed links blijven rijden en het is een flûte du centime; vervolgens Maastricht van de onderkant bekijken en voor je het weet sta je in Ittervoort, waar deze keer Geert de honneurs waarnam en een half uur lang met ons de toestand in de wereld doornam (wel binnen in de camper met het kacheltje aan), nadat we nog even een lekker stukje gefietst hadden via een wandelknooppuntenroute. Na nog een avondje gezelligheid en de pilletjes van de dokter voor eventjes de laatste nacht in onze Puzzel.

 

V: 88.296; A: 88.780
Onderweg: droog maar koud.


donderdag 23 maart: @ home
Voor eventjes wordt het busje (zo rond 11 uur) geparkeerd op de Kötteldiek. Even wat vervelende dingen doen en begin volgende week verder met onze (aangepaste) voorjaarsreis.

V: 88.780; A: 88.958
Achter het glas is het heerlijk rijden.