noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 8 maart 2017

naar de zon 2: een eindje naar het zuiden

woensdag 08 maart: @ Chevroches

Er zijn van die dagen dat je niet zoveel meemaakt: een beetje draaien aan het stuur, wat gas geven en regelmatig remmen. Nou: zo’n dag was het vandaag. Ik zal proberen het niet al te saai samen te vatten.
Generaal Patton hield vannacht in Bastogne de wacht over drie campers: één kwam gisteravond laat nog aan en was vanmorgen om half acht al vertrokken. Een uitstekend overnachtingsplekje, je hebt verder niks, maar het kost ook geen cent.

We hebben vandaag een beetje ruzie gehad met Ome Tom, is overigens voor ons deel onze eigen schuld: gewoon niet genoeg controle uitgeoefend. Ons navigatiesysteem houdt ervan om echt “de snelste weg” te kiezen; 100 kilometer omrijden om 3 minuten winst te behalen is zijn voornaamste doelstelling. Als je daar dan pas na Nancy achter komt, krijg je niet helemaal de meest optimale route. Volgens W heeft dit ook zo zijn positieve kanten: we hebben kennis gemaakt met een voor ons totaal onbekend stukje Frankrijk. Een mooie insteek dus, klinkt ook veel beter dan “omrijden”. Toen we eenmaal een routecorrectie in het apparaat hadden ingevoerd probeerde Tommetje ons door een tunneltje van 2,5 meter te sturen (ik heb het over de hoogte). Een paar jaar geleden heb ik van het groene busje al eens een cabrioletje proberen te maken, deze keer zag ik op tijd dat we het op 20 centimeter na zouden halen en heeft W de navigatie maar op de oude manier ter hand genomen: kaart in de hand en pas op het laatste moment aangeven dat je links of rechts af moet. Uiteindelijk werd het weer de ons bekende route: Nancy, St-Dizier, Troyes, de N77 naar Auxerre en de N151 richting Nevers.
Een van de pauzeplekken gaf nog even verwarring: parking gereserveerd voor de clientèle van het achterliggende restaurant. Het enige restaurant dat viel te ontdekken was ons Puzzeltje. De lunch had weer eens een hoog culinair gehalte: Deutsche Rittersuppe (mit gute Zutaten  - tenminste volgens de verpakking).


 
W had een camping geprikt in Coulanges sur Yonne, hier bleek echter een compleet circus te zijn neergestreken. Tussen de kamelen staan gaat dan nog, maar steeds moeten uitkijken dat je niet in hun stront trapt is niet alles. Even elkaar een zwoele blik toewerpen was voldoende om het gaspedaal nog even in te trappen. Volgende prik: een camperplaats aan het kanaal van Nivernais in Chevroches (vlak bij Clamecy). Coördinaten ingevoerd en Tommie-Tom stuurt ons weer eens een muilezelpad op. Weer onze eigen schuld: wanneer we beter hadden uitgekeken hadden we het bordje “halte nautique” niet gemist. Na een paar keer steken op de vierkante meter stond de neus weer de goede kant op en kwamen we uiteindelijk toch aan op camperplek 41530: een super rustige plek op een leuke locatie. Of zoals W het uitdrukte: “als ons hier wat overkomt liggen we er over zes weken nog”. Zal wel meevallen: volgens Wikipedia telt deze gemeente 141 inwoners op een oppervlakte van 3,2 km2. Chevroches heeft zelfs een gemeentehuis (op de plek waar ik de bus 180 graden mocht draaien).
 
 
SMS-je van T: “hoe werkt tethering?”. Antwoord: simpel, zelfs wij snappen het! W maakt op haar Iphone een hotspot aan (kwestie van een knopje indrukken) en zorgt ervoor dat alleen iemand die het wachtwoord kent kan inloggen. Ik vind met mijn tablet het netwerk, geef eenmalig het wachtwoord in en kan gebruik maken van de internetverbinding van het mobieltje van W, 3G of 4G – het maakt allemaal niets uit. Via “een touwtje” (vertaling van tethering geloof ik) kan ik alle dingen doe die ik thuis ook kan doen (op internetgebied dan). Overigens hoeven we geen rekening te houden met een beperkte databundel. Voor 36 € per maand heeft W (en ik dus ook) onbeperkt internet in heel Europa.

V: 84.839; A: 85.373
Buitentemperatuur tussen 2 en 12 graden.