noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 7 maart 2017

naar de zon 1: door de regen naar de regen

07 februari: @ bastogne (B)

Het verslag van vandaag volgens W: “we vertrokken om één uur vanuit Winterswijk en we kwamen om half zes aan in Bastogne. Veel regen gehad onderweg en Bastogne is niet zo interessant. En klaar!” Tja, op zo’n manier houd je geen lezers over. Probeer ik het zelf maar.
Een dagje eerder dan gepland hebben we afscheid genomen van de twee oude meisjes. Nog even langs de “boekhouder”: de belastingaangifte is weer in goede handen dit jaar. Ook onze stemmen zijn voor volgende week geregeld: mooi links is niet lelijk. Dus niets houdt ons nog tegen: op naar de zon! Vanwege de late start geen al te grote afstand vandaag. We hadden een aantal opties: Sittard, Blegny-Mine en Bastogne (Baraque Fraiture schijnt ook mooi te zijn, maar viel af: te eenzaam en te donker). Uiteindelijk werd het Bastogne of zoals we in gewoon Nederlands zeggen: Bastenaken. De zon die we vandaag hadden was trouwens vloeibaar: regen en nog eens regen. Reden dus om gewoon door te kachelen naar onze verste optie, ondanks het feit dat het in Duitsland op de A3 druk, drukker, drukst was. Gelukkig voor ons stonden de auto’s in de file met de neus de andere kant op. Maastricht was een genot: de vier buisjes onder de stad door zijn half december vorig jaar geopend. De tunnel heeft dan wel de naam Koning Willem-Alexander meegekregen, maar hij was er zelf niet om het lintje door te knippen. Dat mocht zij van Schultz doen. Het is de eerste dubbellaags tunnel van Nederland. De twee bovenste buizen zijn voor het plaatselijk verkeer, de twee onderste voor de mensen die niets in Maastricht te zoeken hebben. Daarboven moet het groen worden, vandaar de naam “Groene Loper”, alles bij elkaar 2,3 kilometer en: binnen de planning en zelfs binnen het budget klaar (10 jaar en 850 miljoen).

In Luik wilde ik W nog even met de fiets afzetten, zodat ze de halve etappe Luik-Bastenaken-Luik kon doen, maar ze vond het nog te vroeg in het jaar. Volgens haar wordt La Doyenne (de laatste van de grote voorjaarsklassiekers) dit jaar pas op 23 april gereden. Natuurlijk moest ik dat even controleren en inderdaad: het klopt. Tien echte Ardenner bultjes en 258 kilometer duurt het feest dit jaar. Was het niet Wout Poels die vorig jaar iedereen een poepje liet ruiken? Onze rit Luik-Bastenaken ging gewoon over de A26. Lag hier vorig jaar nog sneeuw, dit jaar was het alleen maar koud.
Puzzel werd geparkeerd op camperplaats 11832 (NKC-code) bij het standbeeld van generaal Patton, bekend van het Ardennenoffensief van december 1944. Patton staat bekend om zijn “gebed”, een brief aan God, waarmee hij zijn manschappen een beetje opmonterde. Het begint als volgt:

“Lord, this is Patton speaking to You. The last fourteen days have been awful. Rain, snow, more rain, more snow…. and I have begun to ask myself why not to go to Your headquarters. Which side are You on?”








W nog even een "vluggertje" door de stad. Kwestie van een frisse neus halen na vier uur stilzitten. Tevens een paar fotootjes schieten.
 

Laat dochterlief ons nog even weten dat we niet teveel Bastognekoeken moeten eten. Was helemaal vergeten dat die brokken zelfrijzend bakmeel, suiker, kandijstroop, eierdooier, boter en kaneel naar Bastenaken vernoemd zijn. Och, het beestje moest een naam hebben (vond bakker Paul Parein die het baksel in 1952 voor het eerst aan de man bracht) en omdat de structuur van de koeken hem deed denken aan de ruwe heuvels van de Ardennen, plakte hij er dit etiketje op.

Ongelimiteerd internet in heel Europa! T-Mobile kwam met een leuke aanbieding en omdat W toch een nieuw abootje nodig had, deze maar genomen. En via “tethering” maak ik nu met mijn tablet gebruik van de verbinding van de I-phone van W met internet. Mooi dat het kan.
V: 84.508; A: 84.839