noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 27 augustus 2023

en weer een fietsvierdaagse – 6: volbracht

Kreeg van oudbuurman A de mededeling dat er in Lichtenvoorde niet alleen een bloemencorsowagen is gewijd aan Anton met d'n bok, maar dat er ook een standbeeld bestaat. Waar dit beeld momenteel is weet hij niet, de nieuwbouw van Antoniushove heeft de boel in de binnenstad van Lichtenvoorde op de kop gezet. Heb dus onmiddellijk vriendje W te L geappt met de vraag of hij als oud-directeur van het bejaardentehuis meer weet. Antwoord: “Heeft er gestaan. Door Van Rijckevorsel onthuld. Geschonken door de Industriële Club. Ik weet niet of het er nu weer staat. Is nog wel in de picture. Misschien ff rond kijken”. Voor de duidelijkheid: Van Rijckevorsel was toen burgemeester van Lichtenvoorde. Even wat dieptewerk verricht: Eind augustus 1989 verscheen in het plantsoen tussen zorgcentrum Antoniushove en de seniorenappartementen “De Klinke” aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde een bronzen kunstwerk op een gemetselde sokkel. Op een daarop bevestigde koperen plaat staat vermeld: “Antoon met d’n bok" Aangeboden door de Industriële Kring Lichtenvoorde september1989. Volgens een desbetreffend artikel in het huis aan huis blad Elna van 7 september 1989 betrof het “een streekeigen kunstwerk”. Het door kunstenaar Nick van Leest naar de tekst van een lied vervaardigde bronzen beeld was een cadeau van de Industriële Kring Lichtenvoorde aan de bewoners van de Antoniushove ter herdenking van het feit dat de herbouw van hun behuizing in 1988 was geopend.” Bron: https://www.oudheidkundelichtenvoorde.nl/node/280. Bron foto: https://www.beeldbanklichtenvoorde.nl/cgi-bin/beeldbank.pl?ident=1066Dat de foto gemaakt moet zijn vóór 1993 blijkt uit de aanwezigheid van de (witte) burgemeesterswoning naast het gemeentehuis. Deze is namelijk in dat jaar bij het verbouwen van het gemeentehuis gesloopt.

W te L vroeg zich af of ik het met witte kool wel bij het rechte eind had. Volgens haar was boeskool boerenkool. Nee, beste W te L: boerenkool wordt in Twente, de Achterhoek en het aanliggende Münsterland moos genoemd. Bekende uitdrukking is “Roepen op de moos” (rupsen op de boerenkool). Is niet alleen een vrij onbekend nummer van Boh Foi Toch, maar ook een blog over duurzaam leven en permacultuur. Helaas is dit blog niet zo duurzaam gebleken: de laatste publicatie dateert van februari 2021.


Nog ééntje dan: toen W gisteren het verhaal van de dag gelezen had was haar commentaar: helemaal goed, alleen heette het lied van Ome Hans “Anton wol soldoate worden”, de rest van de tekst komt helemaal overeen. Kan er van alles over zeggen, maar doe het niet: het is haar oom Hans.

zondag 27 augustus: @ kötteldiek

We hebben heel prettige dagen doorgebracht op Camperplaats De Neijenaar in Beuningen. € 17,50 all-in, dus inclusief sanitair, elektriek en wifi. Vond een erg mooie foto die gemaakt is op de camperplaats. Heb 'm geplaatst in de laatste alinea van dit verhaal. Is niet van ons dus! Ook de tochten die de fietsvierdaagseclub voor ons uitgezet hadden waren leuk. De mooiste tochten waren evenwel die van maandag (vóór de vierdaagse) en van vandaag (erna), want uitgezet door Komoot en mij. Reden: ander type wegen en paden. Kan me voorstellen dat je ruim duizend fietsers niet op een smal bospaadje wilt hebben en dat een breed stuk asfalt veel veiliger is. Dat werk dus. Gisteren hebben we weer halve mountainbikepaden gehad. Wil je kilometers maken, moet je dat niet doen. Wil je wat zien van de natuur is zo'n route een aanrader.

En dan weer naar de Kötteldiek, waar tegenwoordig elke dag Handhaving langs rijdt. Vreemd volk die handhavers, zie ze regelmatig kentekens noteren. Zouden ze niks anders te doen hebben? Las laatst een stukje van Abram op zijn prikbord (http://www.camperverhalen.info/Prikboard.htm), waaruit bleek dat hij met dezelfde gevoelens zit: “Eenmaal de grens gepasseerd besefte ik pas goed hoe Nederland is veranderd in een zeikland vol met regeltjes, boa-figuren die in uniform rondlopen, klaar om hun macht te tonen en de wetgeving en de regelzucht strikt te handhaven. Je heb gehaktballen en vega gehaktballen. Echt en imitatie. Je hebt politie en boa's. Politie-agenten handhaven de wet na een gedegen opleiding en psychisch onderzoek en je hebt boa's: een verzonnen baantje tegen de werkeloosheid. (Melkertbanen in de jaren 90 begonnen)”.

V: 198.590; A: 198.661. Rijtemperatuur 15 – 16 graden (precies 10 graden kouder dan maandag), bewolkt. Zon op/onder: 06:36/20:33 (gegevens Lichtenvoorde). Een beetje “wassen en plassen”, morgenvroeg heeft W wat vrijwilligerswerk en dan kijken we verder.