Opmerking van mijn wederhelft: “wel een foto plaatsen van jouw activiteiten op woensdag op het museum, maar geen plaatje van mijn voorstelling in de Steengroeve in Winterswijk". Gaan we goedmaken, nu en wel met drie afbeeldingen.
vrijdag 11 augustus: @ bentelo
Vrijdag vlot klaar op het museum: te warm om te sjouwen, dus een beetje overlegd, lang koffie gedronken en uitgebreid geluncht. Vroeg aan W of ze meeging naar Bentelo, maar haar balboekje toonde andere afspraken voor de zaterdag. Dus in mijn eentje naar de Bentelose Esch. Schitterend weer, op vrijdag! Zaterdag zag er heel anders uit. De geplande fietstocht zou letterlijk in het water vallen, tenzij ik zou wachten tot 13.00 uur. Daar had ik dan weer geen zin in. In een regenpauze kon ik snel even afwassen en tegen enen het vul- en looswerk doen. Afrekenen mocht ook: € 16,16, waarvan € 2,16 aan stroom, moet de koelkast goed zijn best hebben gedaan, want geen fietsaccu's opgeladen. Tegen tweeën terug op het vaste honk. Wel goed uitgerust, maar alles bij elkaar een beetje teleurstellend. En de koelkast kreeg het bier ook niet echt koud van de Aldi in Groenlo naar “ietsje achter Hengevelde”. Rijtemperatuur was ook 28 – 30 graden. Op vrijdag dan, zaterdag een kleine tien minder.
Moet nog even kwijt dat op de terugreis “Over de muur” van Klein Orkest werd gedraaid. Word altijd stil van dat nummer. Plaatje (met zang van Harrie Jekkers) dateert van 1983, geschreven ter gelegenheid van de vredesdemonstratie op het Malieveld in Den Haag. Yep, ik was er ook bij en heb samen met zo'n 300.000 anderen naar het optreden gekeken. (Afbeelding hiernaast is overigens de cover van een boek van Johann Grünbauer, zelfde thema). Het liedje laat zien hoe Europa er tijdens de Koude Oorlog uitzag aan de hand van de tweedeling in Berlijn. In het westen zogenaamde vrijheid, in het oosten onderdrukking. Maar aan beide kanten van de Berlijnse Muur is het eigenlijk niet best: Oost-Berlijn wordt dan wel de heilstaat genoemd van Marx en Lenin, maar je moet wel op je tellen passen wanneer je een afwijkende mening hebt: voor je het weet kom je in een psychiatrische inrichting terecht. En West-Berlijn dan? Bolwerk van vrijheid? Maar die vrijheid bestaat dan uit porno, peepshows, zuipen en gokken. En natuurlijk een groot verschil tussen arm en rijk. Als voorbeeld worden de Turken in de wijk Kreuzberg genoemd, die het – net als veel geboren Duitsers het absoluut niet breed hadden. De enige gelukkige schepsels zijn de vogels: zij vliegen zonder problemen over de muur van oost naar west. Het knappe van Harrie Jekkers is dat hij in dit nummer absoluut geen partij kiest, de luisteraar moet zelf maar kiezen. Terecht staat het nummer al sinds de eerste Top 2000 onafgebroken hoog in de lijst, afgelopen jaar op nummer 45.
Vooruit, alleen het refrein dan:
En alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn.
Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten.
Over de muur, over het IJzeren Gordijn,
Omdat ze soms in het westen soms ook in het oosten willen zijn.
Omdat ze soms in het westen soms ook in het oosten willen zijn.