Kreeg de wind van voren van buurvrouw C, mijn vaste fotokijkster die voor de verandering ook eens de tekst had gelezen: schijn in een van mijn vorige blogs gesproken te hebben over maandag 7 oktober. Of ik de kalender van 2024 voor mijn neus had bij het schrijven van dat stukje? Sorry vaste fotokijkster C te L: het is maandag 9 oktober. Zal voortaan beter op de kalender kijken!
Of we soms bang zijn om wat van de wereld te missen, was de vraag van S te W. Ze gebruikte nog net de term FOMO niet, maar zal het ongetwijfeld (bewust of onbewust) in haar achterhoofd hebben gehad. FOMO is de afkorting voor “Fear Of Missing Out” wat “angst om iets te missen” betekent. Nou S te W: we staan graag heel vaak ergens met onze neus voor aan, maar hebben absoluut niet de neiging om overal aanwezig te willen zijn om naar niets leuks te missen. Las ergens dat FOMO te maken heeft met de oneindige keuzes die je moet maken. Het is een angst voor wat je misloopt door een verkeerde keuze. In plaats van tevreden te zijn met een relaxavondje op de bank ben je bezig met hoe je avond had kunnen zijn. Wees gerust S te W: de enige keuzestress die we de laatste tijd gehad hebben bestond uit kiezen we voor de fietsvierdaagse in Appelscha of in Denekamp (vorige week) en gaan we naar Balgoy of naar Holwerd (deze week)? Daarnaast gaat FOMO meestal gepaard met een onzeker en onrustig gevoel. Toegegeven: het kriebelt regelmatig wanneer ik weer een paar dagen op de bank zit, maar ik heb niet het gevoel dat anderen het altijd leuker en gezelliger hebben dan ik en dat ik daarom ook wat moet doen. En wanneer gezegd wordt dat FOMO gepaard gaat met stress, dan is het heel duidelijk: weet niet wat stress is, dus is er van FOMO ook geen sprake. Doe mijn maar JOMO (Joy Of Missing Out) Voldoende, S te W?
maandag 28 augustus: @ holwerd (als je het met een t is heb je de friese variant)
Keuzestress was niet het juiste woord vanmiddag, meer een kwestie van “bewust een keuze maken”. Ik schreef hierboven al Holwerd of Balgoij? Holwerd heeft als voordeel dat we er nog nooit gecamperd hebben en de boot op ons ligt te wachten voor een fietstocht over Ameland. Nadeel is dat het een pokkeneind rijden is. Balgooij heeft als nadeel dat het niet naast Ameland ligt, maar er staat tegenover dat het een beetje dichterbij ligt. W mocht kiezen, maar kon geen keuze maken, en ik? Had al een deel van mijn blog voor de komende dagen in de steigers staan. Uitgangspunt: Holwerd aan Zee. Weet het: Holwerd ligt niet (meer) aan zee, maar als het aan de stichting met dezelfde naam ligt, binnenkort wel (weer). Noordoost Friesland is al jaren aan het verpauperen. Diverse overheden hebben leuke plannen gemaakt, maar al die plannen hebben een gemeenschappelijk eindpunt: de onderste bureaula. En noordoost Friesland? Dat verpaupert verder: oplopende werkloosheid en versobering van leefbaarheid, zorg en welzijn. Woningen zijn onverkoopbaar en ook de jeugd vertrekt. Neem als voorbeeld Holwerd: in een paar jaar tijd is het aantal inwoners gekrompen van 2.000 naar minder dan 1.600 en de krimp zet door. En toen kwam er iemand met een “wild” plan: Holwerd aan Zee. Breek de dijk door en zeilboten kunnen vanaf de Waddenzee zonder de mast te strijken doorvaren naar het cultuurhistorisch rijke achterland, eerste stop: Dokkum na even in Holwerd op de grens van land en zee uitgeblazen te hebben. Een paar jaar geleden is er een stichting in het leven geroepen die serieus bezig is. Ik ga niet alle ins en outs vertellen, daarvoor kun je een bezoek brengen aan https://www.holwerdaanzee.nl/, maar wil nog wel even kwijt dat de stichting Holwerd aan Zee uit het dorp Holwerd is de initiatiefnemer en trekker is, dat de lokale overheid faciliteert en stimuleert en tenslotte dat iedereen (grondeigenaren, natuurorganisaties, ministeries, bewoners) positief zijn en participeren in het project.
En de pecunia? Berekend is dat de kosten van het project kunnen oplopen tot ongeveer 64 miljoen Euro. De Postcodeloterij kwam in 2019 met een cheque van 15 miljoen over de brug en er was voldoende politiek draagvlak. Tot... de kranten in januari 2023 kopten: “Provincie Fryslân ziet 'Holwerd aan zee' niet meer zitten”. Een tijdje daarvoor waren LTO Noord en het Wetterskip Fryslân al uit het project gestapt. Er was te veel twijfel over de betaalbaarheid en haalbaarheid. En toen? Wordt vervolgd.
Ruim tweeëneenhalf uur rijden naar Holwerd, maar wel mooi binnendoor. Installeren, even achteruitrijden: kleine boem. Niks aan de hand denk je dan, tot je het achterwiel van de Trek bestudeert. Draait niet meer echt rond. Geen Trekdealer in de onmiddellijke omgeving, maar gelukkig is er een fietsverhuur in het dorp, dus snel geregeld. Fiets donderdag maar naar onze eigen fietsenmaker.
Meteen maar een eindje trappen. Eerst even naar de veerboot, altijd leuk. Daarna een klein rondje verkenning. Het begon met het beeld “Wachten op hoog water” van Jan Ketelaar. Het beeld bestaat uit twee, van metaal gelaste, vrouwen van vijf meter hoog. Een volle vrouw en een dunne vrouw. Ze kijken uit over zee. Het beeld gaat over de zoektocht naar balans en uitwisseling (tenminste dat heb ik ergens gelezen). W en ik dachten eerst dat het een dikke vrouw en een dunne man moest voorstellen, maar de man was niet echt af. Met twee vrouwen kunnen we ook leven. De volle vrouw werd in december 2018 geïnstalleerd, het jaar van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad. Op 16 september 2019 kreeg ze gezelschap van de dunne vrouw.
V: 198.661; A: 198.881 (da's dus 220 kilometer). Rijtemperatuur jojoënd tussen 17 (bui) en 21 (zon) graden, half bewolkt. Zon op/onder: 06:38/20:36 (gegevens Holwerd). Morgen gaat het als alles meezit naar Ameland.