noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 30 augustus 2021

nazomerreis 2021 – 1: vlak bij het drielandenpunt van f, d en l

Nog even een paar weken naar de zon. Waar die schijnt? Voorschans onbekend. Neus naar het zuiden. Hebben we een plan? Eigenlijk niet, maar W heeft een aantal mogelijkheden in haar balboekje genoteerd en ik heb ook nog ergens een paar verdwaalde notities liggen. Ga er maar van uit dat het uiteindelijk de Provence of zo wordt (moest namelijk de NKC-route van Zuid-Frankrijk bestellen). Twee jaar geleden hebben we aan de Middellandse Zee zo’n fijne “indian summer” meegemaakt, tweede helft september/begin oktober, dit jaar gaan we voor de herhaling. Bijgaande foto is van 2019.

Alle landen kleuren geel op de Nederlandse coronakaart. Heb me wel moeten verdiepen in de extra’s die je per land nodig hebt, maar de diverse sites spreken elkaar tegen en dat wat vandaag geldt hoeft morgen niet meer, dus we houden het op de QR-code op onze telefoons. Dan is er natuurlijk nog de vraag “hoelang duurt de reis?”. W houdt het op drie weken, ik neig naar de drie maanden. De werkelijkheid zal wel een eindje links van het midden liggen, moet toch een beetje inschikkelijk zijn, want W heeft een deegroller voor haar verjaardag gekregen. Hopelijk krijgen we na afloop van onze reis niet veel “vakantiepost”. De laatste keer twee brieven uit Letland: klein beetje te hard, twee keer € 40,00. Nu hoeven we niet op een dubbeltje te kijken, maar de staatskas van Letland spontaan gaan spekken is ook overdreven. Vraagt kleindochter L, aandachtig meeluisterend terwijl ik mijn Letse beklag doe tegen haar vader (mijn zoon): “Opa wat is een dubbeltje?” Noemen we tien eurocent geen dubbeltje meer?

De laatste inkopen: routekaarten van de ANWB, drie CV470 gasbusjes voor de barbeque (dichtstbijzijnde betaalbare verkooppunt Hornbach in Duiven, geen probleem: moesten toch nog de heide – zeg maar de Calluna vulgaris, niet te verwarren met Ericaop de Veluwezoom bekijken), wat aanvullingen voor de reisapotheek; dat soort werk. Moest bij de Kruidvat plotseling denken aan het verhaal dat vaste lezeres L te D me onlangs oplepelde. Zij had bij het plaatselijke filiaal duidelijk te kennen gegeven dat ze het ontzettend vervelend vond om tussen de condooms en het glijmiddel te moeten afrekenen. “Laat ze die zooi toch achter de toonbank opstapelen naast de paracetamol en de ibuprofen.” Ben benieuwd of Kruidvat te D zich wat gaat aantrekken van het geklaag van vaste lezeres L. Wordt vervolgd.


Puzzel is inmiddels voorzien van een nieuw zonnepaneel, de vorige verloren we op de autosnelweg van Berlijn naar Hannover.
Jawel, valt onder de verzekering maar daar geen gebruik van gemaakt: 300 euro eigen risico en 7 schadevrije jaren in mindering gebracht doet meer pijn in de portemonnee dan het bedrag zelf ophoesten. Meteen het gastoestel laten maken (half gelukt: er was maar één thermokoppeling op voorraad en dat terwijl je ruim drie weken van te voren een afspraak maakt en je busje een kleine week kwijt bent, geen tijd om zo’n onderdeeltje te bestellen?). Ook de omvormer deed het niet meer voor de reparatie. Heel technisch verhaal en 15 minuten reparatietijd op de eindfactuur, bent benieuwd: we zien het binnenkort wel. Hoezo hoeven we niet meer op een dubbeltje te kijken? Onze mobiele bubbel is er klaar voor, nu wij nog.

maandag 30 augustus: @ basse-ham (nabij thionville)

Hadden we het laatst niet over verjaardagen en naamdagen? Het is vandaag de naamdag van Felix Agil(i)us Bronislava van Polen, het is maar dat je het weet. Een mooie dag om het gaspedaal eens flink in te trappen en alvast een flinke ruk te maken naar het zuiden. Toen we goed negen uur weggingen was het einddoel nog niet bekend. Tochtje door Nederland, altijd een stuk aangenamer dan door Duitsland. Bij onze eerste stop (omgeving Venlo) besloten naar Thionville te gaan, W was op het spoor gekomen van een prachtige nieuwe camping aan de Moezel. Maar eerst Luik ronden, je mag er officieel met meer dan 6 meter niet meer doorheen. Natuurlijk: een omleiding en wat voor een! Mijn relatie met Luik is niet al te best. Vreselijk onoverzichtelijke verkeerssituaties, maar dat wisten we al jaren. De A26 noemen ze dan in België wel de Route du Soleil, maar er was weinig zon te bekennen. Laaghangende bewolking, regen en de temperatuur zakte van 22 naar 14 graden. Stukje van de N4 gepakt, vind ik prettiger rijden dan de A26 en je ziet Bastogne/Bastenaken nog eens. Luxemburg is langzaam maar zeker één groot verkeersinfarct geworden en voor het tanken in de file staan. Alleen ligt de tijd dat op de pomp het telwerk van de euro’s minder snel ratelt dan dat van de liters een paar jaar achter ons: we betaalden € 1,236 voor een litertje diesel.

Te vieren konden we ons anker laten vallen op Camping du Port in het gehucht Basse-Ham. De camping ligt bij een haventje aan de Moezel en het fietspad van Thionville naar Apach ligt op twintig meter afstand van de camper. Kon nog net mijn ankerbiertje wegklokken, want W stond te popelen om in beweging te komen.

Als je het woord Moselradweg laat vallen denk je aan Duitsland, maar ook in Frankrijk kun je goed fietsen, ook langs de Moezel. De Voie Verte Chemin de Moselle maakt onderdeel uit van een fietstocht van de Moezel tot de Saône. We hebben een beginnetje gemaakt, twee keer 15 kilometer (een heen- en terugje). Einddoel was Rettel dat we aan de overkant van het water zagen liggen. De tocht “bracht ons langs bekoorlijke boschjens en paadjens met watertjens zeer lief doorsneden” (uit het dagboek van Jacob van Gennep, inmiddels uitgelezen en alle afleveringen van de serie van Geert Mak ook bekeken). W vond het overigens maar een saaie weg, waarvan akte.



De camping ligt romantisch onder de rook van de kerncentrale van Thionville, officieel kerncentrale Cattenom, want op die gemeentegrond zijn de vier reactoren gebouwd. Mooi weggestopt in een uithoek van Frankrijk, bijna op het land van de buren: de kerncentrale ligt op 9 km van de grens met het groothertogdom Luxemburg en 12 km van het Duitse Saarland. Oorspronkelijk zouden de reactoren 40 jaar dienst doen, maar de eigenaar EDF (Électricité de France) wil door een beetje te investeren de reactoren langer operationeel houden. Luxemburg en de Duitse grensstreek waren het al niet eens met de aanwezigheid van de centrale, laat staan met het verlengen van de levensduur van die krengen. Reactor 1 heeft zijn veertig jaar er in 2026 opzitten. Gelukkig heeft W jodiumpillen in de reisapotheek gestopt.


Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag, dan gaan we op zoek naar broer/zwager R met schoonzus S die samen met hun blafgeval Frankrijk in een caravan onveilig maken.

V: 165.230

A: 165.696

Rijtemperatuur als een jojo: 17 – 22 – 14 (Belgische Ardennen) – 23 (Thionville)

Ernstig wisselvallig.


wifi-index: 78 %; netwerk OrangeF


Camping du Port, Basse-Ham (nabij Thionville); code campercontact 65269; € 18,22 all-in