noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 16 juli 2020

(zeilen op het) lauwersmeer – 2 


woensdag 15 juli: @ zoutkamp 

Donkere wolken en soms blauwe plekken, een voorzichtig windje: de BC2 lag op ons te wachten onder aan de Friese Sluis (soms ook ouderwets geschreven als Friesche Sluis), de plek waar het teveel aan Fries water het Lauwersmeer in komt. Wind west, dus het eerste stuk door het Zoutkamperril op de motor, wat later mochten de zeilen omhoog. 





Een bezoek gebracht aan oud-zeilmaatje C die we vorig jaar uitgestrooid hebben op een van de eilanden. Hij mocht een klein slokje meedrinken: hij is niets meer gewend want hij heeft sinds juli vorig jaar niets meer genuttigd. Toen vertrokken we namelijk met zijn vieren en kwamen met zijn drieën terug in Lauwersoog. De akkermelkdistel (Sonchus arvensis L.) deed het uitstekend en ook de bereklauw was goed vertegenwoordigd op het eiland. 



W wilde graag even Esonstad zien, een vakantiepark van Landal Greenparks bij Oostmahorn. Het kenmerk van dit park is dat het gebouwd is als historisch stadje rond een kunstmatig meer. Volgens mij zijn ze in 2004 begonnen met de aanleg. De naam is ontleend aan een middeleeuwse nederzetting die ongeveer op deze plek gelegen moet hebben. Een aantal historici is echter van mening dat Friese verhalenvertellers een grote duim hebben. W vond het in ieder geval mooi. 


Het schuitje wordt langzaam maar zeker aangepast aan het brozer wordende lijf van de schipper: de lier voor het zwaard wordt nu met een simpele druk op een knopje aan het werk gezet en warempel: we ontdekten zelfs een achteruitkijkspiegel. 


In twee lange streken op de zeilen naar de museumhaven Het Booze Wijf in Lauwersoog waar de BC2 haar vaste ligplaats heeft. De dames nog even wandelen en de heren aan het werk om een aantal ingrediënten om te toveren tot een curry. Na de afwas werden we met de auto teruggebracht naar onze camperplaats in Zoutkamp. 

Een mooie en gezellige dag. De beloofde regen bleef (op een paar spetters na) uit. Graad of 18 op het water, wel de jas aan tijdens het varen. Met dank aan G&S voor een fijne dag.