noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 29 juli 2020

een dubbele verjaardag 

maandag 27 tot woensdag 29 juli: @ harreveld 

Moeder 94 en dochter 67, de een jarig in februari, de ander in juli. Aangezien corona vanaf maart het nodige roet in het eten gooide kon het geplande uitje voor “oude oma” niet eerder dan nu plaatsvinden. Kleinkinderen wilden “jonge oma” graag verwennen, dus de camper op maandag geplaatst op “Camping Harreveld” (niet voor iedereen toegankelijk: op het erf van de kleinkinderen) - foto's aan het eind van dit verhaal, op dinsdag met het prutsautootje het uitje gedaan met “oude oma”, met zoon en schoondochter ’s avonds bij het vuur ietwat doorgezakt en op woensdag de felicitaties van de kleinkinderen in ontvangst genomen. 

Dat wat het korte verhaal, nu het wat langere. 

Een “oud” mens doe je geen groter plezier dan teruggaan naar vroeger. In Terschuur op de Veluwe kan dat uitstekend. Kees Bakker heeft daar een museum opgezet van oude voorwerpen, geschat aantal: ruim één miljoen. Hij noemt het zelf een uit de hand gelopen hobby van een verzamelaar. De voorwerpen zijn gegroepeerd rond 160 ambachten, van kapper tot scharensliep en van schoolmeester tot vroedvrouw. Het museum bestrijkt het tijdvak 1910 – 1970 (volgens de website van Museum Oude Ambachten), maar volgens mij is het een paar jaar later: de tentoongestelde hobbycomputer Commodore 64 kwam pas in augustus 1982 op de markt. 

Het was een feest van herkenning, niet alleen voor oude oma. Broer/zwager en schoonzus waren ook van de partij vergezeld van hun harig beest dat vandaag zijn blaf keurig inhield. De oude schoolklas kreeg natuurlijk veel aandacht vooral omdat daar de twee leesplankjes naast elkaar lagen: aap-noot-mies en de katholieke variant aap-roos-zeef. 



Mijn hart begon echt te kloppen toen ik mijn eerste (hobby-)computer zag staan: een Texas Instruments 99/4A; met het geweldige interne geheugen van 4 Kilobyte, gegevensdrager een cassettebandje en een oude tv diende als monitor. Bouwjaar 1981; de al eerder genoemde Commodore 64 (een jaartje later op de markt gekomen) was dan al weer een stuk verder, technisch gezien. "En graag geen verhandeling van drie kantjes over het verschil tussen die twee computers, daar is echt niemand in geïnteresseerd!" was de opdracht van W. Ik had je graag mee willen nemen in de geschiedenis van de hobbycomputerwereld, maar ik mag dus niet! Misschien maar beter ook.


Wel een beetje druk in het museum, moeilijk om voldoende afstand te houden. In Tolkamer aan de Europakade was dat een stuk gemakkelijker en de wind waaide eventuele schadelijke stoffen wel weg. 

Het uitje werd afgesloten met een etentje bij De Rode Leeuw in Terborg. Over de kwaliteit van het geserveerde eten werd wisselend gedacht, mijn spareribs waren goed binnen te houden. Ik mocht rijden, dus W mocht aan de wijn. Ook goed binnen te houden. Een warme zit en een koud drankje bij het kampvuur op de boerderij van zoon/schoondochter waren het toefje slagroom op de pruimentaart. Mooie dag en W weer een jaar ouder. 

Woensdagochtend stond in het teken van de kleinkinderen: een verlaat ontbijt want oma houdt nu eenmaal van uitslapen. Leuke cadeautjes en hele discussies van welke kip het ei afkomstig was, inderdaad: de kippen zijn nog jong en nog niet zo legs. Na de koffie en de taart op weg naar het westen, maar daarover een volgende keer meer. 

Verreden kilometers met de camper: 6.  Km's met het autootje zijn niet zo interessant.