noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 14 juli 2020

(zeilen op het) lauwersmeer - 1

Een afspraakje met G&S en met hun boot. Dagje zeilen, altijd leuk. De bedoeling was om dat op dinsdag te doen maar Pluvius gooide vloeibare roet in het eten. Werd dus woensdag.


dinsdag 14 juli: @ zoutkamp 

Beetje nat bij het opstaan, moet ook kunnen. Een lange ochtendsessie dus. Ruim na tienen vertrokken om via de Afsluitdijk het Friese land in te komen. Koffiestop bij Kornwerderzand, en weer waren de kazematten gesloten. Had het kunnen weten, heb al eerder mijn kop hier gestoten. Voor de geïnteresseerden: momenteel open van donderdag tot en met zondag. W vond het niet erg, ze heeft het niet zo op kleine ruimtes. 

De camperplaats bij Anjum was vol, de website van de grote camping in de buurt (Landal Esonstad) meldde een soortgelijk verhaal. Neus van Puzzel gericht op de andere kant van het Lauwersmeer, de Grunninger kant, omgeving Zoutkamp en inderdaad bij camping De Rousant plexat. Mooi plekje gevonden op de camping die rust uitstraalt, vooral aan de andere kant van het Munnekezijsterried waar een aantal camperplaatsen gecreëerd zijn. 


Het foldertje van de camping vertelt het mooi: Als u de camping binnenrijdt, tussen de prachtige begroeiing door, dan wordt u gelijk al aangenaam geprikkeld door de aparte sfeer. De schelpen langs het pad. De zwaar verroeste ankers, hier en daar schijnbaar argeloos neergelegd. Het eikenhouten viskraampje bij de receptie en de vele frutsels en vindsels doen vermoeden dat deze plek onverbrekelijk verbonden is met de zee, zonder ook maar één glimp van de zee te zien. Ja, tussen de bomen door ontwaart u, aan de overzijde van het Reitdiep, Zoutkamp, het “garnalendorp”. Maar ook dáár is de zee ver te zoeken. Dat was wel anders toen de Lauwersmeer nog een zee was!” 

Jazeker, het foldertje gebruikt het lidwoord “de” in plaats van “het” voor Lauwersmeer. Een Groningse afwijking? Het Munnekezijsterried is een kanaal dat evenwijdig loopt met het Reitdiep en start bij Munnekezijl. Tot het eind van de 19e eeuw kwam het kanaal uit in het Reitdiep, maar kreeg toen een eigen sluis voor de afvoer naar de Lauwerszee. Op het laatste stukje tot aan de sluis met het Zoutkamperril (de Friesche Sluis) ligt op een kunstmatige smalle strook land tussen het kanaal en het Reitdiep de camping. Dit stuk land werd ooit gebruikt als “stort”: de grond van het kanaal werd er bij het uitgraven gestort. Het campingfoldertje vertelt het wat smeuïger. Eigenlijk te idioot voor woorden: het Munnekezijsterried loosde Fries water in de Lauwerszee en het Reitdiep Gronings water. Onze volksvertegenwoordigers hadden dat nu eenmaal zo geregeld wat betreft de afwatering. Tussen de Groningers en de Friezen was toen nog veel minder verdraagzaamheid dan tegenwoordig. 




Hier is het slecht geweest! Wind, water en getijden hebben huisgehouden en Groningen gevormd tot wat ’t nu is. Hun strijd tegen het water bracht de bewoners vaak tot grote wanhoop. Rond 1870 was hier nog een woeste zeearm die tot de stad Groningen reikte, met daarin een ruige zandplaat waar menig scheepje in grote moeilijkheden raakte. De elementen maakten deze plaats in die periode niet bepaald geschikt voor enig verpozen. De jaren zijn verstreken en mede door menselijk ingrijpen is dit stukje puur natuur tot rust gebracht en geworden tot een paradijs, onder de naam “de Rousant”. 


De BC2, het schip van G&S, ligt aan de ene kant van de Friesche Sluis, ons Puzzeltje aan de andere kant. De dames aan de wandel (in de motregen) en veel nieuwe dingen uit te wisselen, de heren bleven thuis (droog) waar het nut van zonnepanelen werd besproken. Later samen naar de pizzeria en tegen negenen in de avondstand: zij op het water en wij op onze vier wielen met vaste grond onder de voeten. 

V: 150.574; A: 150.726 
Druilerig weer tot een uur of vijf; daarna droog. Temperatuur iets onder de 20 graden.