noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 26 juli 2024

een tussendoortje – 4a: een verjaardag moet gevierd worden

Er komt binnenkort en 1 achter de 7 bij mijn wederhelft. Niet erg: ze wordt er niet anders van. Vroeger waren we in deze periode van het jaar altijd op vakantie en werd haar verjaardag in zeer kleine kring gevierd. Tegenwoordig maken we daar af en toe een uitzondering op, alleen dit jaar doen we het weer eens ouderwets: een verjaardag met zijn tweetjes. Op zeer subtiele wijze kreeg ik te horen dat hare behaaglijkheid wel een speciaal cadeautje wilde, een theatervoorstelling van Vis à Vis in Almere. Kon nog net twee kaartjes boeken voor de matineevoorstelling op zondagmiddag. Camperplaats in Almere erbij (weer een paar dagen samen onder het motto “hoe kleiner, hoe fijner” en het feest kan beginnen. Kwam alleen een ziekenhuisconsult tussen op de maandagmorgen zodat een afzakkertje na de voorstelling er niet inzit: we moeten zondagavond weer terug. “Theater Spektakel SILO 8”, ben benieuwd. Wat betreft de verjaardag van W twee tegeltjes, een variant van W en een versie die door mij is uitgezocht. Maak er maar een quiz van welke tegel bij wie hoort. Hint: ik hou van rond!


Was deze week hoogst verbaasd. In een puzzel van mijn krant (de Trouw) stond een omschrijving van het begrip “emmeren” die ik niet thuis kon brengen. Het regende en ik had niks beters te doen, dus dan heb je alle tijd om eens grondig op zoek te gaan naar het werkwoord “emmeren”.
Volgens Van Dale heeft dit woord drie betekenissen: “sodomie plegen met merries”, “geslachtsgemeenschap hebben in het algemeen” en “zeuren, zaniken”. Kende alleen de laatste variant. Toen ik wat verder ging zoeken kwam ik bij het woord “huzarenstukje” terecht en nee, dat is absoluut geen stukje huzaar die je in de huzarensalade tegenkomt. In de volksmond heeft het woord de betekenis van heldendaad, wapenfeit of stunt. Inderdaad, maar dan wel een heel speciale stunt en die stunt mag en kan ik je niet onthouden: huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters die in het Oostenrijkse leger het gevecht aangingen met de Turken. Het woord is afgeleid van het Hongaarse huszár. De Hongaarse huzaren vielen nogal op, niet alleen vanwege hun kleurrijke uniformen, maar ook door hun uitzonderlijke moed. Het waren al commando’s toen we commando's nog geen commando's noemden, daar soort dus. Als hun dagelijkse portie oorlog voeren er weer op zat, gingen de huzaren met z’n allen terug naar het kamp om lekker een potje te emmeren: ze klommen bovenop een omgekeerde emmer om vervolgens geslachtsgemeenschap te hebben met hun paarden. Beschouw het als tijdverdrijf. Zal toch in de toekomst op een andere manier naar emmers kijken, bijvoorbeeld als W er eentje tevoorschijn haalt om de ramen lekker te gaan soppen. De huzaren werden uiteindelijk zo bekend dat ook militaire eenheden in andere landen soms huzaren werden genoemd, hoewel er geen Hongaar aan te pas kwam. Meestal ging het om eenheden lichtbewapende ruiters. Het bekendste Nederlandse voorbeeld is het “Regiment Huzaren van Boreel”, die jongens die ooit Prins Bernhard hebben begraven.


vrijdag 26 juli: @ almere

We gaan weer eens op weg naar een plek waarvan je zegt “De enige bus die hier langs komt is de collectebus”. Er staat dan wel Almere boven deze alinea, maar Almere is een ruim begrip. Dichtstbijzijnde bushalte op ruim 2 kilometer, dus bij camping Waterhout heb je wel een fiets of zo nodig om in de bewoonde wereld te komen. Het ligt op het Schateiland, omringd door water, natuur en volop rust. Wel een familiecamping, dus rustig? De camping bestaat al 25 jaar maar pas een paar jaar op deze plek. De oorspronkelijke locatie was nodig voor de Floriade van 2022, dus moest de familie verhuizen naar de huidige stek. Even voor de duidelijkheid: het was de wereldtuinbouwtentoonstelling die zich kenmerkte door tegenvallende bezoekersaantallen en inkomsten, uiteindelijk tekort 103,3 miljoen euro. Na het miljoenenverlies waren er geen kandidaten meer die een volgende Floriade wilden organiseren. In 2023 werd mede om deze reden besloten er geen meer te houden en kwam er een einde aan een lange periode van elke tien jaar een tentoonstelling.


Naar Almere dus. Eerst even inslaan bij onze campervakantiesuper vanwege de grote parkeerplaats. Vorige week konden we er niet terecht vanwege de golf caravans die naar de festivalcamping van de Zwarte Cross werden gedirigeerd. Nu konden we er goed terecht, terwijl men nog wel even bezig is met het afbreken en opruimen van het festivalterrein. En na de boodschappen in de vakantiefile naar het westen (als je naar het oosten ging kwam je ook in een vakantiefile). Bijna twee uur deden we er over, terwijl het normaal in anderhalf uur kan. Inchecken op de camping beperkte zich tot vertellen dat we er waren. We hadden al eerder geboekt en betaald, dus snel de fietsen uit en van de bus en een leuke verkennende route door de omgeving. Wel een beetje een raar idee dat je gemiddeld ongeveer 5 meter onder de zeespiegel fietst: gaatje in de dijk en het wordt zwemmen geblazen. We zitten in Flevoland dat bestaat uit de Noordoostpolder (drooggevallen in 1942) en de Flevopolder (dat op zijn beurt bestaat uit Oostelijk Flevoland – droog in 1957 en Zuidelijk Flevoland – 11 jaar later drooggemalen). Korte indruk van ons tochtje van een kleine 30 kilometer: veel ruimte en water, veel fatbikes en een zeer multiculturele samenleving. Morgen wat meer achtergrondinformatie.

Toen we een vuurtoren aan de einder zagen staan waren we bang dat we waren verdwaald, maar het bleek dat we nog maar een paar kilometer hoefden. Restant van de mislukte Floriade van 2022 op “Utopia eiland”. Als je de andere kant opkijkt zie je naast die snelle sporter met zijn blauwe helmpje nog zo'n restant van de Floriade: Flores. Dit gebouw heeft tijdens de Expo diverse functies vervuld en is na afloop opgeleverd als woontoren met 80 appartementen in de groene stadswijk Hortus. Voor de statistieken: 43,5 meter hoog.

Bijna op het einde van onze fietstocht werden we even wakker geschud door een verzameling infopanelen met daarboven de vraag: Wat is je footprint? Even voor de mensen die de laatste jaren onder een steen geleefd hebben: een footprint heeft te maken met de grootte van de impact die jouw leefstijl heeft op de aarde. Zo heeft alles wat je eet en drinkt, of je lang onder de douche staat, met welk vervoersmiddel je naar school gaat en hoeveel kleren je koopt, allemaal invloed op de grootte van je footprint. Hoeveel ruimte neemt jouw leefstijl in? Wat is het nut van het berekenen van mijn footprint? Een footprint is een handig middel om je bewust te worden van de impact van jouw leefstijl op de aarde. Zo laat een footprint zien hoeveel CO2, landoppervlak, water en/of grondstoffen er nodig zijn voor jouw manier van leven. Daarnaast kom je erachter op welke vlakken (wonen, eten, reizen etc.) je kan werken voor een duurzame wereld. Je kunt het ook ruimer zien en de footprint van een gemeente bepalen. Almere heeft dat ook gedaan en ze vonden zichzelf behoorlijk groen.

En toen na 149 auto- en net geen 30 fietskilometers in de avondstand. Geen zin in koken dus het frietkot heeft voor onze avondmaaltijd gezorgd. Scheelt ook heel wat afwas. Wat gespetter tijdens de autorit, temperatuur oplopend naar 24 graden. Best wel te pruimen deze dag, morgen gaan we voor meer!