noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 18 juli 2024

een tussendoortje – 3a: voor kersen linksaf!

De laatste weken een groot aantal dagen met veel vrijwilligerswerk en vergeet vooral niet de eindmusicals van kleinkinderen, vaste prik in de laatste schoolweek van de groepen 8 van de basisschool. Wij hebben dan het grote geluk dat Harreveld een combinatieklas heeft en te weinig achtstejaars heeft zodat ook de leerlingen van groep 7 mee moeten spelen om voldoende cast te hebben. Je raadt het al: van elk kleinkind dus twee keer een eindafsluiting meemaken. Ook kleinzoon Q mocht optreden in Pijnacker dus ook daar genoten van een rappend kind. Tussen de bedrijven door nog even wat geregel met verzekeringen. Je weet het misschien nog: enige tijd geleden kwam Puzzel een plantenbak tegen die onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem uitoefende. Helaas was de plantenbak van staal, dus niet erg meegevend. Verzekeringswerk? Rekenen: iets van bonus-malus, schadevrije jaren, eigen risico en uiteindelijk schadebedrag. Fijn dat we alle verzekeringen bij één tussenpersoon hebben ondergebracht en Riekus Snel (hij zal zelf wel niet meer zoveel werken, want tegen of in de 80 inmiddels) zoekt dat gezellig allemaal voor je uit. Even wat anders dan “vul op internet maar een formulier in” en je ziet wel.

Soms begin je de dag niet goed en spel je op miraculeuze wijze het woord “gefreelancet” verkeerd. Daarentegen leverden afgelopen weken “dilettant”, “Antarctica” “paperassen” en “quitte” wel de maximale score op. Ja weet het: voor sommige mensen niet zo belangrijk, maar ik denk daar nu eenmaal anders over. Ik kan ervan genieten. Wat vind je van dit zinnetje met allemaal woorden van afgelopen maandag: “Wacht even met het kopiëren van dat fotootje met dat snoezige baby'tje in de jacuzzi tot de kolibrie klaar is met gymmen en niet meer op het kopieerapparaat zit.” Sluiten we deze intro af met een paar foto's van het museumfront: resultaat van een duivelse regenbui op 12 juli 's middags. We hadden net onze vergadersessies beëindigd. Levert wel mooie plaatjes op.



donderdag 18 juli: @ werkhoven

Kleinzoon Q een paar dagen te logeren gehad: hij vakantie en met twee werkende ouders en als beginnend puber niet naar de buitenschoolse opvang willen, maar nog te jong zijn om de hele dag alleen thuis te zitten is geen goed trio. Gelukkig heeft hij er absoluut geen moeite mee om een deel van zijn vakanties bij opa en oma door te brengen. Oma houdt van programma en opa is niet te beroerd om spelletjes te spelen en ingewikkelde boeken over meten en weten met hem door te nemen. Kleinkind mocht vandaag halverwege het westen weer kind worden, met andere woorden Q stapte in de buurt van Utrecht van de camper over in de auto van zijn vader en moeder en W en ik konden er nog een paar gezellige dagen van maken. Zijn er nog kersen? We proberen het uit op camperplaats De Kersenpit, net buiten Werkhoven. Inderdaad, de plaats waar onlangs onze bus een korte maar hevige amoureuze relatie had met een ijzeren plantenbak. Dat was op camperplaats Aan het Dorp, nu zoeken we het een paar kilometer verderop, aan de rivier de Kromme Rijn. We zitten vlak naast een drukbezochte kersenkraam (je kunt er ook voor aardbeien, asperges, appels, peren, eieren, aardappelen en allerhande sapjes terecht.)

Het was zo'n dag waarop je wakker wordt en daarna elke seconde zin hebt in de dag. Mooi weer, misschien iets te warm voor de Zwarte Cross die we eigenlijk een beetje ontvluchten. Als de wind verkeerd staat kunnen we zelfs het gefluister in de tenten op de festivalcamping horen. Ja, wel met de gehoorapparaten in. 

Rondje fietsen met als werktitel Kromme Rijn. Net geen 40 kilometer, maar meer dan genoeg als je pas om half vier op de fiets zit. Paar mooie kasteeltjes op de route: kasteel Sandenburg, kasteel Sterkenburg en vlak bij de de camperplaats in de buurt kasteel Beverweerd. We zullen er ongetwijfeld een aantal gemist hebben. Misschien morgen of overmorgen wat meer over deze bouwwerken, vandaag moeten foto's volstaan.



Dwars door Nederland loopt een 150 kilometer lange historische grens: de Limes (grens in het Latijn) waar de Romeinen tussen 50 en 400 na Chr. de wacht hielden. De Kromme Rijn vormde een deel van de grens, dus geen wonder dat we vandaag een grenssteen tegenkwamen. Helaas geen authentieke maar eentje die aan het eind van de 20e eeuw geplaatst is ter gelegenheid van een of ander herdenkingsjaar. Ik beloof je een dezer dagen wat meer te vertellen over de Limes, we gaan er een fietstochtje aan besteden.

V: 209.725, A: 209.833. Temperatuur oplopend tot 28 graden en wisselend bewolkt. Op de fiets was het goed te doen, wind uit het noorden tot oosten, kracht 1 tot 2. Zon op/onder: 05:41/21:48. Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag. We gaan fietsen! En kersen eten (nevenstaande foto is van W: een pondje voor € 4,00).