noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 7 juli 2024

een tussendoortje – 2c: het weekend is kersenloos gebleven

Onze camperplaats in Nunspeet hanteert het systeem dat je niet op zondag mag aankomen, vertrekken mag wel. Dat heb je in de Biblebelt. Heb er al vaker over geschreven. Het is niet mijn standpunt, maar als je gebruikmaakt van faciliteiten in deze omgeving dan moet je je daar bij neerleggen. Jij bent de gast. Supermarkten gesloten op zondag? Jammer dan, doe je op zaterdag de boodschappen of je gaat ergens anders het weekend doorbrengen. In de gemeente Nunspeet behalen christelijke partijen nog steeds een ruime meerderheid bij verkiezingen. Vooral Elspeet valt op, hier stemt bijna 90% van de inwoners op een christelijke partij. De grootste kerkelijke gemeente van Nunspeet is de Hervormde Gemeente, met meerdere gebouwen verspreid door het dorp. Het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente van Nunspeet is met circa 1.900 zitplaatsen een van de grootste kerkgebouwen van Nederland.

Of ik nog even een verklaring wilde geven van een foto (schoen op paddenstoel) die ik een paar blogs geleden geplaatst heb. Valt eigenlijk weinig over te vertellen: midden in een uitgestrekt stuifzandgebied, het Beekhuizerzand, staat op een paddenstoel van de ANWB bij knooppunt 20 één schoen te wachten op zijn rechtmatige eigenaar. Hoe die zijn schoen verloren heeft is de vraag. Waarschijnlijk had de reiziger – in verband met het warme weer - zijn sandalen aangedaan en vergeten een schoen in de fietstas te stoppen. Zoiets? Maar dat had je zelf toch ook kunnen verzinnen?

zondag 7 juli: @ kötteldiek

We hebben een paar mooie dagen meegemaakt in Nunspeet. Vanwege het weer (vooral de wind) de bossen opgezocht en niet de Randmeren. Een ree keek vrijdag nog even of we wel de goede kant op fietsten. Toen dat het geval was verdween ze in het struikgewas. Veel spechten gehoord en gezien, zowel gele als bonte. De heide begon op sommige plaatsen al wat kleur te krijgen. Veel bossen- en heidevelden wel gezien maar niet benoemd. Neem nu het Leuvenumse Bos, waar we vrijdag en zaterdag onze wielen de betonnen en asfalt fietspaden hebben laten kussen. Het gebied is eigendom van Natuurmonumenten en 837 hectare groot. Het Levenumse Bos maakt deel uit van een 3.500 hectare grote zone ten zuiden van de snelweg A28. Andere gebieden in deze zone:

  • Leuvenhorst, een groot stuifzand- en heidegebied van Natuurmonumenten

  • gemeentebossen van Harderwijk

  • Beekhuizerzand (zie blog van twee dagen geleden met de naam (geen) kersen eten)

  • landgoed Leuvenum (particulier eigendom)

  • landgoed Staverden (Gelders Landschap)


Wanneer we hier een volgende keer terugkomen gaan we ongetwijfeld richting Randmeren en moeten we ook een studie maken van de Zuiderzeestraatweg (
de in 1830 aangelegde verbindingsweg tussen Amersfoort en Zwolle) en de Zuiderzeetramweg die in het begin van deze eeuw gereden heeft tussen Hattemerbroek en Nunspeet. Heb W beloofd dat we dan wat vaker de plaatselijke horeca zullen sponseren, al heb ik er moeite mee om ruim € 3,00 voor één bakje koffie neer te tellen. Camperplaats de Zwaan kan dan een uitstekend uitgangspunt zijn: € 34,00 voor twee dagen, waarvan € 4,00 voor een paar kwh stroom. En ja: misschien moeten we toch anders gaan denken over reserveren. Bij De Zwaan was dat niet nodig, maar bij vier andere beoogde camperplaatsen/campings wel. Het weer was best te doen. Temperatuur viel reuze mee, de trapondersteuning zorgt ervoor dat we altijd wind voor hebben en toen het echt ging waaien (zaterdagnamiddag) zaten we in de camper. Maar eerlijk gezegd was de beste dag zondag toen we weer naar huis moesten met een rijtemperatuur die af en toe de 20 graden aantikte en een zonnebril op de neus.