noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 11 juni 2023

een hondje oppassen in valkenburg – 1: van camping naar camping

Een pakkende titel voor alweer een nieuwe aflevering in de serie “spannende avonturen van de blauwe bus”, ooit verzonnen door ons oudste kleinkind. Het gaat snel, ze wordt over een paar maand al 14. “Een hondje oppassen in Valkenburg”, hoe verzin je het. Heel eenvoudig. Zwager kreeg van zijn twee kinderen kaartjes voor een optreden van Bruce Springsteen. The boss is inmiddels al een stukje ouder dan 14, hij is van 1949. Optreden in Landgraaf, dichtstbijzijnde (betaalbare) camping in Valkenburg, kwartiertje met de auto (denk dat het met zo'n optreden wel iets meer is). 32 Euro voor één nacht, voor ons doen aan de prijs, maar dichter in de buurt gelden nog andere tarieven en/of je moet voor vijf nachten boeken. Kregen bij het inchecken wel een overheerlijke fles appelsap, dat dan weer wel. Oppassen dus, op de hond. Hond wil alleen maar bij zijn baasje en vrouwtje zijn en als het helemaal niet anders kan is W de oppas; iemand anders wordt door het beest niet geaccepteerd en hij (oh nee: het, want geen balletjes meer) breekt dan de boel helemaal af. Voor je (schoon)familie moet je wat over hebben, dus op naar Valkenburg!

zondag 11 juni: @ valkenburg

Kon W gisteravond nog een verheugende mededeling doen: je hoeft je geen zorgen te maken waar je een miljoen (of iets meer of minder) aan moet besteden. Op mijn laptop verscheen een verheugende mededeling. Warme nacht: vanmorgen om 7 uur 21 uur in de bus (en volgens mij buiten ook). De afwas van twee dagen, het lijf moet ook grondig gepoetst (douche warm, maar ik miste een douchekop: kwam een grote slomp water uit de slang – misschien hoort het wel zo op een natuurkampeerterrein). Vooruit: ook maar even een veger en een dweiltje over de vloer van de bus. Kwestie van geen boze gezichten wanneer de bijrijdster instapt. Gezicht was ondanks mijn goede bedoelingen toch donker: schijn een uur te laat te zijn. Zal wel weer wat gemist hebben.

Beetje inslaan bij de Lidl en dan bijna 2,5 uur kachelen (met de airco aan) naar Valkenburg. Druk op de weg, zelfs nog een file (Google wist deze tactisch te vermijden). Boerderijcamping (sinds 2019) en appartementenverhuur (was van begin jaren 60 tot 1976 een pension). Van oudsher akkerbouw en veeteelt, inmiddels fruitteelt. En als je helemaal uit je dak wilt gaan boek je het boomgaardarrangement “Het verhaal van de appel”. Even uit de folder: “Kom onthaasten in een unieke omgeving en geniet van de rust en harmonie van het Heuvelland. Ervaar zelf de smaak van onze boomgaard. Ga samen met de boer op reis door de fascinerende wereld van een fruitteler. Ontdek de passie van de boer en ga voor een onvergetelijke belevenis en ervaring.” Je mag dan ook je handen uit de mouwen steken: snoeien, koppen binden, plukken (als er wat te plukken valt) en meer van die fruitdingen afhankelijk van het seizoen.

Knuffelen met de familie (W dan, ik ben meer van de high five op afstand), bijkletsen, overdracht van de hond, zij naar Landgraaf, W oppassen en ik een ommetje op de fiets om Valkenburg een beetje te verkennen. Hoogtepunt: het station waar ooit de Valkenburgexpress van en naar de Randstad stopte om honderden vakantiegangers te droppen en/of op te halen. De laatste express reed dacht ik in 1993. Valkenburg leeft nog steeds van het toerisme, maar anders dan in het midden van de vorige eeuw. Je zult het hier later in het verhaal van vandaag of morgen ongetwijfeld lezen. Vanaf 1845 werd de spoorlijn Maastricht – Aken aangelegd, voor de treinliefhebbers: de eerste internationale spoorverbinding van Nederland. Valkenburg lag aan die lijn en kreeg een eigen station met een bijzonder stationsgebouw. Iets met Engelse neogotiek losgelaten op mergelblokken en bij het ontwerp het paleis van Koning Willem II in Tilburg in je achterhoofd hebben. In 1853 was de basis klaar en het paleisje kreeg in 1890 nog een uitbreiding: twee zijvleugels. En natuurlijk: tegenwoordig een rijksmonument.


V: 195.620 (camping in Halle); A: 195.866 (camping Valkenburg). Rijtemperatuur: 27 – 32 (gemeten tussen half tien en kwart voor twee). Zon op/onder: 05:22/21:50. Koken (bbq) wanneer het wat frisser wordt. Een warme (reis)dag. En morgen? Morgen is er weer een dag. De fietsroute staat al klaar.