noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 4 juni 2023

im westen nichts neues – 2: vlinders aan de vliet

We zitten weer in de periode van de maand dat het 's nachts lichter blijft dan anders: de volle maan fungeert als bouwlamp. Voor de volledigheid: 4 juni 2023 om 05:43 was het zover. Volle maan in juni wordt ook wel de “aardbeienmaan” genoemd. Niet omdat de maan dan roze kleurt, maar omdat normaliter om deze tijd de aardbeien geoogst worden. Je mag je borst trouwens nat maken: deze volle maan staat in het teken van Boogschutter, dus we zullen veel energie voelen. “Dat betekent: enthousiasme, gevoel van filosofie en drang naar reizen. Thema's die aansluiten bij de gevoelens die veel van ons momenteel ervaren, zo aan de vooravond van de zomer. Ook is de Boogschutter altijd op zoek naar groei, dromen waarmaken, kansen pakken en ervaringen opdoen. Grote stappen kunnen worden gezet in deze week! Heb je daarom al lang een project in gedachten, maar waarvoor je relatief veel geld of energie moet investeren? Wellicht is dit het moment om concreet de plannen op papier te zetten en eraan te beginnen.” Bron: https://www.lofficiel.be/nl/. En voor wie nog meer gewauwel met een hoog zweeftevengehalte wil lezen verwijs ik met plezier naar https://www.inspirerendleven.nl/. Voor de volledigheid: de foto bij deze alinea heb ik geplukt van de website van “sterrenwacht mercurius”.

zondag 4 juni: @ zoetermeer

Kijk maar even op https://www.vlindersaandevliet.nl/. Dat is onze bestemming voor vandaag”, zei W. Een vlindertuin? Da's toch niks voor mijn wederhelft, die al panisch wordt van een stilzittende mus op 5 meter afstand, laat staan van lopen door de vlinderjungle. Voor de volledigheid: haar broer heeft ook een fladderfobie. Ons nageslacht schijnt aan goedkope kaartjes te zijn gekomen, dus wat later op de dag anroet.


De vlindertuin is ontstaan uit een uit de hand gelopen hobby van ene Jan Kienjet die een grote interesse had in hagedissen, kikkers, vleermuizen, visjes en uiteraard vlinders. Na een paar kleine kassen in Noordwijk en Den Haag heeft Jan sinds 2006 een omgebouwde kas van zo'n 1600 m2 die onderdak biedt aan 1500 tropische dagvlinders, wat zaadetende vogels, veel planten en bloemen en in het water wat beesten als vissen en schildpadden. Geopend van de voorjaars- tot herfstvakantie, want 's winters is het te donker en te koud in de kas om tropische vlinders te laten vliegen.

Maar dat alles hoorde bij het programma voor de middag. De ochtend werd er zo eentje van het type dat we niet zo vaak meemaken op een camping. Laten we zeggen: het verhaal hierboven van “een volle maan in boogschutter levert veel energie op” klopte van geen meter. Ons huis-op-wielen leek meer op een conferentieoord waar energiebesparende maatregelen hoog in het vaandel staan. Concreet betekent dat dat ik al een uur aan de koffie zit wanneer er om 09:15 enig leven te bespeuren valt aan de andere kant van de schuifdeur die ons luxueuze huis scheidt in een woon- en slaapgedeelte. Vooruit: na het ontbijt (net teveel wind om dat open-air te doen) nog even op de fiets naar Sweet Lake City voor een broodje en een pak koekjes (we krijgen koffievisite in aanloop tot het bezoek aan de vlindertuin. We fietsen naar de Lidl en doen daarna een rondje stad en vinden het beiden een sfeerloos geheel, eerder Zoeter Minder dan Zoeter Meer. Heel lang een klein dorpje geweest en in de tweede helft van de vorige eeuw als groeikern aangewezen. De bewoning van Zoetermeer is waarschijnlijk zo'n 1.000 jaar geleden ontstaan aan de rand van het Soetermeerse meer (dat in de 17e eeuw is drooggemalen). In de tweede helft van de vorige eeuw gegroeid van een dorp van een paar duizend inwoners tot een stad met 100.000 burgers. En om de cijferbrij compleet te maken: op 31 januari 2023 werden er 127.047 neuzen geteld. Bij de kaart in deze alinea hoort de volgende verantwoording: "Door Janwillemvanaalst - Eigen werk, CC BY-SA 4.0".




Om half twee kwam dochterlief met kleinzoon en na een korte pauze (voor hen) ging het op de fiets naar de Vlinders aan de Vliet. Beetje druk op de fietspaden: de zon was weer behoorlijk aan het fikken èn zondag! Mijn verbazing was groot toen mijn wederhelft zonder blikken of blozen de vlinderjungle in dook. Q mocht nog even meedoen aan de wedstrijd slangen-aaien en we schoten een paar denkbeeldige fotorolletjes vol met vlinderfoto's en nog wat leuke-dingen-voor-later. Een ijsje bij het sluisje van Leidschendam, een spelletje als afsluiting op de camping en voor je het weet zit je weer met zijn tweeën in de avondstand en hebben we weer voor zo'n vier weken afscheid genomen van het nageslacht.








Een mooie dag. Prettig fietsweer, 23 graden. En morgen? Morgen is er weer een dag. Hopelijk wat minder fietsverkeer want we gaan de duinen in. Jazeker: op de fiets!