noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 21 juni 2023

de week van de lichtenvoordse a4d – 1: de proloog

maandag 19 juni: @ home

Toch wel één van de hoogtepunten van het jaar: de Lichtenvoordse Avondvierdaagse. W heeft niet zo dat jubelende, maar doet gewoon mee. Wandelen dus, alleen niet meer door ons: we zitten al een paar jaar aan de organiserende kant. Om het feest helemaal compleet te maken, maken we er een soort minivakantie van: camper op een nabijgelegen camping en het leven wordt meteen een stuk anders. De zon schijnt in ieder geval niet voortdurend een put meer in de sneeuw. Na een paar weken min of meer tropische weersomstandigheden wordt het deze week ietsje anders: regen en onweer, alleen de diverse weersites zijn het nog niet eens over wat, waar, op welk moment valt. Vingers kruisen dat het niet valt tussen half zes en half elf 's avonds.

Wat we nu eigenlijk vonden van camping het Winkel, was een vraag die van twee kanten op mij afgevuurd werd. Simpel: NOSC. Als je een trouwe lezer van mijn blog bent ben je deze afkorting al eens eerder tegengekomen: Niet Ons Soort Camping. Weet je: alles klopt en alles is er, maar we vinden het te massaal en daardoor sfeerloos. Kan me voorstellen dat je er anders tegenaan kijkt als je een paar kinderen bij je hebt die fijn naar het zwembad gaan terwijl de ouders samen met de buren koude biertjes doen. Geef ons maar een kleine boerencamping of zo. Tegeltje bij deze alinea had van mijn broer kunnen zijn. 

Kwam overigens deze week nog zo'n leuke afkorting tegen op het blog van Margo (Molenaar) (https://margogo.reislogger.nl/), ze zitten met hun camper weer in Zweden, dus even doorklikken naar de juiste reis (2023). Margo gebruikt de term SVH en verklaart dat als volgt: “Standaard Vakantie Hap, te weten kant en klare bami met, om de illusie van gezond eten hoog te houden, geroerbakte vers gesneden nasi/bami groenten.” Het recept komt me heel bekend voor, maak (dus koop) het namelijk vaak als ik zonder W reis. Om eerlijk te zijn: ik laat de illusie van gezond achterwege en voeg een lappie vlees toe. Nee, we zitten nog niet op de camping. Vandaag de openingsvergadering van de A4d 2023 en verder wat vrijwilligerswerk en kleinkinderen oppassen.

dinsdag 20 juni: @ home

Vanmorgen nog een hele discussie gehad met mijn betere helft over de deur van de vaatwasser. Ja, na vijftig jaar huwelijk hebben we nog steeds gespreksstof. De vaatwasmachine van de buren springt na afloop van het wasprogramma vanzelf op het juiste moment open. Bij de onze gebeurt dat niet. W vroeg zich af of je hem dan meteen na afloop van het programma op een kier moet zetten om de stoom eruit te laten of juist niet. Benader je het probleem zuiver theoretisch dan kun je de deur het best nog een tijdje gesloten laten. De restwarmte van de machine wordt dan gebruikt om de afwas te drogen. Na ongeveer 20 minuten is het wel raadzaam de deur te openen, want anders gaat het verdampte water juist weer condenseren en zit je nog met natte glazen en moet je alsnog de theedoek gebruiken. Nee nog niet naar de camping: er wordt onweer verwacht en W wil dat graag in een stenen huis uitzitten. Niks gedaan? Tuurlijk wel: eindje fietsen. W wilde graag naar Rekken en Oldekotte en dat heeft Komoot keurig voor ons geregeld. Mooie tocht langs de Duits-Nederlandse grens over voor ons onbekende komiezenpaden. Iets van 54 kilometers stonden op de tellers, dus 's middags vielen ons beider ogen een tijdje toe. “Conditie van een wijkagent”, zou Willem van Hanegem zeggen en hij heeft er verstand van: hij heeft in 1976 de uitdrukking in het leven geroepen en meteen het hele politiekorps van Rotterdam over zich heen gekregen. Het hele verhaal vind je hier: https://www.dagvantoen.nl/van-hanegem-uitgedaagd-na-omstreden-opmerking-over-conditie-van-een-wijkagent/.

woensdag 21 juni: @ zotte schaap

Toch eindelijk naar de camping, zodat we de vier vierdaagsedagen en de zondag van de marathon in vakantiesfeer kunnen doorbrengen. Net na de noen aangekomen op het Zotte Schaap, een monsterverplaatsing van net geen kilometer. Beetje dom lullen met Paul (de eigenaar) en meteen de routes van vanavond controleren. Niks bijzonders, behalve dan dan een Poolse vrachtwagenchauffeur een grote zak met plastic op straat heeft laten vallen. Hoop dat hij tegen zeven uur klaar is met vegen en de weg weer vrij is. Verder waren er nog wat noeste werkers witte vlakken op de weg aan het kalken. Ook dat zal wel op tijd klaar zijn. Een broodje bal (vanmorgen al ballen gebraden) naar binnen werken en het feest kan beginnen.


Nog één ding: kwam onlangs bijgaand verkeersbord tegen. Kan iemand me a.u.b. vertellen wat het moet betekenen? Mailto: berrynales@gmail.com.